@MemurSenKonf

SORUNLAR ZAMANA BIRAKILARAK SOSYAL MALİYET ÜRETİLMEMELİ, ZAMAN KAYBETMEDEN ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALIDIR.

Toplu sözleşme masasının yükünü hafifletecek şekilde yetkili Konfederasyon Memur-Sen’le;

• 1.Dereceye 3600 Ek Gösterge hayata geçirilmeli,

• Mühendislik Meslek Kanunu çıkarılmalı,

• Emeklilere seyyanen ödeme yansıtılmalı,

• Koruyucu Giyim kazanımımız eksiksiz uygulanmalı,

• Üniversite idari personelinin yer değişikliği düzenlemesi tamamlanmalı, •

Yardımcı Hizmetler Sınıfı kaldırılmalı,

• Kamu personel sisteminin sorunlu alanları düzeltilmelidir.

HAKEMİN HATALI KARARI KARŞISINDA TEK KAYBEDEN KAMU GÖREVLİSİ VE EMEKLİSİ OLDU.

2024 Aralık enflasyonunun %1,03 olarak açıklanmasıyla birlikte kamu görevlisi ve emeklisinin maaş artış oranı %11,54 olarak belirlendi. Hakemin hayali enflasyon öngörerek verdiği zam piyasa gerçekliği karşısında eridi. Son 1 ayda, market raflarındaki etiket değişimlerini yaşadık. 12 ayda Yumurta %115, Pirinç %110, Yağ %85, Süt %70, Et %60 artmış durumda. Kira artış oranı 58,51, doğalgaz %60, elektrik %40 arttı. Enflasyonun alternatif maliyeti, kamu görevlilerinin ekonomik kayıpları olmamalıdır. Gerçek piyasayı gören, alım gücünü tamir edecek, refah seviyesini artıracak Refah Payı vakit kaybetmeden hayata geçirilmelidir.

11,54 ZAMA İLAVE REFAH PAYI VERİLMELİDİR.

Yeniden Değerleme Oranı’nın 43,93, OVP 2025 Enflasyon Beklentisinin 17,5, 2025 Enflasyon Tahmininin %21 olduğu bir düzlemde kamu görevlileri ve emeklilerine Hakem’in hatalı kararıyla %11,54 zam verilmiştir. 2025’te maaşlarımız yine enflasyona ezilecek. İstatistikler aldatıyor fakat gerçekler de canımızı acıtıyor. Enflasyon hastalığını söküp atmamız gerekiyor. Buna sonuna kadar katılıyor ve destekliyoruz. “Enflasyon artarken, maaşlarımızı adil ve makul seviyede artırmak” varken, “Enflasyonu azaltmak için maaşları baskılayalım.” yanlayışında ısrarcı olunmamalıdır. Kamu görevlileri ve emeklilerinin maaşları, enflasyon karşısında adil bir şekilde artırılmalı, kamu görevlileri ekonomik sıkıntının içine iteklenmemeli, Memur-Sen’in teklifi %15 maaş artışı ve %10 refah payı maaşlara eklenmelidir.

4688 SAYILI KANUN GÜNÜN GEREKLERİNE VE ULUSLARARASI NORMLARA UYGUN OLARAK GÜNCELLENMELİDİR.

Toplu sözleşme masasında; emeklilerle ilgili teklif sunuyoruz “masanın konusu değil” deniliyor. Vergi dilimleriyle ilgili teklif sunuyoruz “Kanunun kapsamında değil” denilerek görüşülmüyor. Piyasa gerçekleri çerçevesinde zam teklif ediyoruz “uzlaşılamazsa hakem orada” deniliyor. 7 dönem toplu sözleşme tecrübesi göstermiştir ki; 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu süresi, süreci, kapsamı, grev hakkı tanımaması ve Hakem Kurulu’nun yapısı gereği çözüm üretmeye, adil temsile imkan tanımamaktadır. Hala vakit varken Kanun güncellenmeli, 8. Dönem Toplu Sözleşme yüzlerce yeni kazanıma kapı aralamalıdır.

TÜİK Rakamları Sahte Yoksulluk Gerçek! TÜİK Rakamları Sahte Yoksulluk Gerçek!