Öğretmenlerin ve yöneticilerin haftalık girebilecekleri ders saatleri ile ilgili detaylar, Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar düzenlemesi doğrultusunda belirlenmektedir. Bahsedilen mevzuat hükümlerine göre Okul Müdürlerin haftada 2 saat, Müdür Yardımcılarının ise haftada 6 saat derse girme zorunluluğu bulunmaktadır. Dolayısı ile norm bilgileri girilirken Okul Müdürü ve Müdür Yardımcısı için de ders saatleri girişi yapılmaktadır. Bu veriler girilirken, esas alınacak hukuk normu şüphesiz Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik olmaktadır. Fakat ilgili Yönetmelik öğretmenler için ders yükünü detaylı biçimde tanımlarken, müdür ve yardımcıları için bir düzenlemeyi haiz değildir. Bu da pratikte  farklı uygulamalara sebep olmaktadır. Bazı okullarda müdürlerin ders yükü için 2 saat girilirken, bazı okul müdürleri bunu 6 saat olarak girmektedir. 6 saat girenler okul müdürlerinin gerekçesi şu olmaktadır; okul müdürlerinin istemeleri halinde 6 saate kadar derse girebilmeleri. Oysa öğretmenler de istemeleri halinde 40 saate kadar ek ders alabilmekte ve fakat norm girişlerinde bir öğretmen için 40 saat pekâlâ girilmemektedir. Kanımızca yanılgıya düşen uygulayıcılar, mevzu hükmün açık olmamasından mütevellit yanlış uygulama yapmaktadır. Kanımızca doğru olan müdürler için 2 saat ders girilmesidir keza zorunlu okutulan ders 2 saattir. Kaldı ki 6 saat derse giren/girebilen müdür sayısı da hiç yok denecek kadar azdır. 6 saat ders tanımlayıp, program yapıp derslere girememe ihtimalleri ile derslerin boş geçme olasılığı, hakkaniyet açısından sakıncalıdır. Belki de daha fazla ek ders almak isteyen okul müdürleri bu uygulamaya yönelmiş olabilir. Fakat hukuk düzeni kişileri değil, makro ölçekte kamu düzenini korumakla mükelleftir.

            Bu açıdan mevzuatta boşluk bulunan bu konu özelinde Bakanlığın bir düzenlemeye gitmesi yerinde olacaktır. Aksi halde çelişkili uygulamaların devam etme ihtimali yadsınamaz. Oysa idari işlemler kanunilik ilkesine uygun, belirli olmak zorundadır. Yoruma açık düzenlemeler, beraberinde hak ihlallerini ve kamu zararını getirmektedir. Bahsedilen durumun açıklığa kavuşması için bir resmi görüş yazısına ivedilikle ihtiyaç vardır.

            Bu beklentimizin karşılığı için Bakanlığa talebimizi ilettik ve yapılacak çalışmalarla ilgili sendikamızın bilgilendirilmesini istedik.

 Anadolu Eğitim Sendikası Hukuk Sekreterliği

 

 

 

Sayı: 663-24/8054                                                                               Tarih: 07/10/2024

Konu: Okul Müdürlerinin Ders Saati

Etkinliklerimize "Kıbrıs Tatlısı" İle Devam Ediyoruz Etkinliklerimize "Kıbrıs Tatlısı" İle Devam Ediyoruz

 

 

T.C.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA 

 

  İlgi:  a) Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar

  1. b) Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik

            İlgi (a) da öğretmen ve idarecilerin girmekle yükümlü olduğu ders saatleri belirlenmiş, buna göre okul müdürlerine haftada 2 saat derse girme zorunluluğu getirilmiştir. İsteğe bağlı olarak ise okul müdürlerinin 6 saate kadar derse girebileceği belirtilmektedir. İlgi (b) de ise okullarda norm kadrolarının ve ders yüklerinin belirlenme esasları düzenlenmiş fakat ders yükü tespit edilirken okul müdürleri için kaç saat ders girileceği açıkça belirtilmemiştir.

            Uygulamada bazı okul müdürlerinin müdürler için 6 saat ders girdiği görülmektedir. Oysa okul müdürleri için zorunlu ders yükü haftada 2 saattir. Buna rağmen girilen 6 saat, aynı branştan öğretmenlerin norm durumunu etkilemektedir. Diğer taraftan okul müdürlerinin, kimileri istekli olsalar da haftada 6 saat derse girmeleri pratikte mümkün olmamaktadır.

            Tüm bu durumlar birlikte değerlendirildiğinde, uygulama birliği açısından okul müdürleri için kaç saat ders girilmesi gerektiği konusu açıklığa kavuşturulmalıdır. Bu konu mevzuat değişikliği ile ya da kısa vadede resmi bir görüş yazısı ile netleştirilmeye muhtaç görünmektedir.

            Bahsedilen gerekçelerle Bakanlığını tarafından konu ile ilgili çalışma yapılmasını ve yapılacak çalışmalardan sendikamızın bilgilendirilmesini talep ediyoruz.

            Gereğini arz ederiz.