Karar vericilerin akademik zam konusunu bu bakımdan değerlendirmesi gerektiğini bildiren Genel Başkan Geylan, açıklamasında şunları söyledi:
“Bütçe görüşmeleri TBMM’de başladı. Üniversite çalışanlarımızın akademik zam beklentisini aylardır dile getiriyoruz. Bu husus iki açıdan önem arz etmektedir:
Birincisi, zihni evinin ve ailesinin iaşesiyle meşgul olan bir akademisyenimizden ne derece sağlıklı bilim üretmesini bekleyebiliriz?
Öyle durumlara şahit oluyoruz ki, işçi statüsünde çalışan bir personelden dahi daha az ücretle görevini yapmak zorunda bırakılan akademisyenlerimiz vardır.
Bu durum, ne üniversitelerimize ne de akademisyenlik mesleğinin statüsü ve onuruna yakışır bir tablo değildir. İkinci ve belki de daha önemlisi ise, lisans düzeyinde akademik başarısı en yüksek olan öğrencilerimizin meslek olarak akademisyenliği tercih etmesi doğru olan ve beklenendir. Ancak, ekonomik koşullarından dolayı, başarılı öğrencilerimiz geliri daha yüksek olan meslekleri tercih etmektedir. Bu da Türk akademisinin geleceği için önemli bir zafiyeti doğurmaktadır. Velhasıl; akademisyenlerimizin ekonomik şartlarının iyileştirilmesi talebi, sadece hali hazırda zorluk yaşayan bilim insanlarının mağduriyetini gidermekle kalmayacak, aynı zamanda üniversitelerimizin ve Türk bilim hayatının geleceğini de doğrudan olumlu etkileyecek bir tedbir olacaktır.
Karar vericilerin akademik zam konusuna bu bakımdan yaklaşması gereklidir.” dedi