Ülkemiz araştırmacılarının başta yurt dışındaki Türk bilim insanlarımız olmak üzere, uluslararası bilim insanları ile iş birliği yapmaları teşvik edilerek bilimsel araştırmalarımızın küresel düzeyde rekabet gücünün artırılması, yenilikçi ve yüksek etkili projelerin ortaya çıkması hedeflenmektedir. Bu doğrultuda; Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından yürütülen destek programları kapsamında (1002 hariç) sunulan proje önerilerinde, ülkemizdeki araştırmacıların yetkinliğinin sınırlı kaldığı bölümler bulunması halinde, yurt dışında ikamet eden araştırmacıların yurt dışı araştırmacı olarak görev alabilmesine imkân sağlanmaktadır.

Bu kapsamda yapılabilecek iş birliklerini artırmak ve Kurumumuzun ikili ve çoklu uluslararası iş birliği bulunan ülkelerin yanı sıra henüz anlaşma yapılmamış olan ülkelerdeki bilim insanları ile de iş birliğine imkân sağlamak amacıyla; projelerde yurt dışı araştırmacı olarak görev alabilme koşullarında iyileştirmeler yapılmıştır.

Yapılan iyileştirmeler ile;

  • Bir proje görev alabilecek yurt dışı araştırmacı sayısına ilişkin kısıt kaldırılmış, söz konusu programlar kapsamında sunulan proje önerilerinde birden fazla yurt dışı araştırmacının görev alabilmesi mümkün hale gelmiştir. 

    Tohumculukta Yeni Hat, Çeşit ve Anaçların Geliştirilmesi Çağrısının Başvuru Süresi Uzatıldı Tohumculukta Yeni Hat, Çeşit ve Anaçların Geliştirilmesi Çağrısının Başvuru Süresi Uzatıldı
  • Yurt dışında ikamet eden araştırmacıların proje ekiplerinde görev alabilecekleri süreye ve Türkiye’ye gelme zorunluluklarına ilişkin sınırlamalar kaldırılmış, yurt dışı araştırmacının Türkiye’ye gelme zorunluluğu olmaksızın ihtiyaç duyulan süre kadar proje ekibine dâhil olabilmesine imkân sağlanmıştır.

NOT: Proje ekiplerinde bu şekilde görev alacak olan araştırmacılar TÜBİTAK tarafından desteklenen birden fazla projede görev alabilir ancak bir projeden ücret alabilirler. Söz konusu araştırmacıların seyahat masrafları seyahat faslından ve projede görev aldıkları sürelere karşılık, aynı zaman diliminde yurt dışında aldıkları tam zamanlı aylık brüt ücretlerinin %50’si kadarı projeden hizmet alımı olarak karşılanır. Araştırmacının kendi ülkesinde almakta olduğu aylık ücretin % 50’sinin, Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen ”2221 - Konuk veya Akademik İzinli (Sabbatical) Bilim İnsanı Destekleme Programı” kapsamında sağlanan en yüksek aylık ücretin altında olması durumunda, Konuk Bilim İnsanı Destekleme programı kapsamında sağlanan en yüksek aylık ücret esas alınır.