Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2021 yılında “Sözleşmeli Destek Personeli” statüsünde istihdam edilen aşçı ve aşçı yardımcıları, görev tanımları ve çalışma koşulları açısından ciddi sorunlarla karşı karşıyadır. MEB’e bağlı pansiyon ve yurtlarda görev yapmak üzere istihdam edilen bu personeller, asli görevleri olan yiyecek içecek hizmetlerinin ötesinde angarya işler yapmaya zorlanmakta, mesai saatleri dışında çalıştırılmakta ve hak ettikleri statü ve buna bağlı haklarından mahrum bırakılmaktadır. “Sözleşmeli Destek Personeli” statüsünde istihdam edilen aşçı ve aşçı yardımcılarının görev tanımları mevzuatta net bir şekilde yapılmamış, unvanları ise hala resmiyet kazanmamıştır. Ayrıca, eğitim durumlarına uygun şekilde teknik hizmetler sınıfında değil, haksız bir şekilde yardımcı hizmetler sınıfında değerlendirilmektedirler.
Aşçı ve aşçı yardımcıları, sözleşmeli personel statüsünde olmalarına rağmen çalışma saatlerine uygun şekilde çalıştırılmamaktadır. Mesai saatleri dışında çalışmaya, personel eksikliği gerekçe gösterilerek yer paspaslamak ve temizlik gibi görevlere zorlanmaktadır. Çalışanların asli işlerinin dışında angarya görevlere zorlanması temel insan haklarına ve meslek etiğine aykırıdır.
2024 yılı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi, zaten ağır olan sorunları daha da derinleştirmiştir. Personel eksiklikleri, aşçı ve aşçı yardımcılarının yükünü artırırken, ekonomik sıkıntılar nedeniyle hak ettikleri düzenlemeler yapılmamaktadır.
Aşçı ve aşçı yardımcılarının sorunlarının çözümü için Millî Eğitim Bakanlığı’na ve ilgili kurumlara şu çağrıyı yapıyoruz:
Aşçı ve aşçı yardımcılarının görev ve unvan tanımları netleştirilmelidir.
Angarya işlere son verilmeli, asli görevleri dışında başka görevler yüklenmemelidir.
Mesai saatleri dışında çalıştırılmaya son verilerek haftalık çalışma saatleri hizmet sınıfının gereğine göre uygun şekilde düzenlenmelidir.
Eğitim durumlarına uygun olarak “teknisyen” veya “tekniker” unvanları verilerek teknik hizmetler sınıfına alınmaları sağlanmalıdır.
09.12.2016 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan düzenlemelerle aşçı ve aşçı yardımcılarının teknik hizmetler sınıfında yer almasının önünde hiçbir engel bulunmamaktadır.
Eğitim Sen olarak, MEB bünyesinde görev yapan aşçılar ve aşçı yardımcılarının sorunlarının çözümü için başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere tüm ilgili kurumları göreve davet ediyoruz. Sendikamız tüm eğitim ve bilim emekçilerinin talepleri ve sorunlarında olduğu gibi, aşçılar ve aşçı yardımcılarının taleplerinin takipçisi olmayı sürdürecektir.
Eğitim-Sen