Erciyes Üniversitesi ve İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nden ERC 2024 Consolidator Grant Destekleri!
Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council – ERC), öncül bilimsel araştırma projelerine sağladığı fonlarla bilimsel mükemmeliyeti desteklemeye devam ediyor. ERC’nin Ufuk Avrupa Programı kapsamında açtığı 2024 Consolidator Grant çağrısında, Türkiye’den iki araştırmacı toplam 3,6 milyon Avro bütçe ile desteklenmeye hak kazandı.
Bu başarı, Erciyes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Serdar Önses ve İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nden Doç. Dr. Serhat Tozburun’un çığır açıcı projeleri ile geldi. ERC öncül araştırma projelerini yürütebilecek araştırmacıları Bilimsel Mükemmellik kriterlerine göre dünya çapında bir panel değerlendirmesi ile seçerek fonluyor.
İlk Kez İstanbul ve Ankara Dışındaki Kurumlardan Araştırmacılar Desteklendi
Bu çağrıyla birlikte ilk defa İstanbul ve Ankara dışındaki iki farklı şehirde yer alan ev sahibi kurumlardan sunulan proje ERC tarafından desteklenmeye hak kazandı. Bu önemli gelişme, Türkiye’de araştırma ekosisteminin bölgesel çeşitliliğini artırmaya yönelik çalışmalara ışık tutuyor.
Her iki araştırmacının proje önerisi, TÜBİTAK ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı (EBAG) kapsamında başvuru sürecinde desteklendi. Bu program, uluslararası düzeyde rekabetçi araştırmalar yürütebilecek yetenekli bilim insanlarını teşvik etmeyi amaçlıyor.
Desteklenen Projeler
Prof. Dr. Mustafa Serdar ÖNSES
-
Proje Adı: WETDNA
-
Konu: DNA kullanarak yüzey ıslatma özelliklerini kontrol eden yenilikçi bir yöntem geliştirmek. Bu proje, akıllı kaplamalar, giyilebilir sensörler ve tıbbi teşhis gibi birçok alanda yenilikçi çözümler sunma potansiyeline sahip.
-
Ev Sahibi Kurum: Erciyes Üniversitesi
-
Bütçe: 2 milyon Avro
-
Süre: 60 ay
Prof. Dr. Önses, 2014 yılında TÜBİTAK 2232 programı ile yurda dönmüş, TÜBA GEBİP ve TÜBİTAK Teşvik Ödülleri gibi prestijli ödüller almıştır. -
Prof. Dr. Mustafa Serdar ÖNSES, WETDNA Projesi ile karmaşık yüzey ıslatma özelliklerini kontrol etmek için genetik bilgi taşıyıcısı olan DNA'yı kullanarak yeni bir yaklaşım keşfetmeyi hedefliyor. DNA güdümlü ıslatma olaylarını yöneten ilkelerin anlaşılmasının, kodlanmış yüzeyler, akıllı kaplamalar, sahtecilik önleyicilik, giyilebilir sensörler ve tıbbi teşhis gibi bir dizi alan ve teknoloji için yüksek temel ve uygulama değeri olan fiziksel, kimyasal ve biyolojik bilimlerin arayüzünde bilgi üretmesi beklenmektedir.
Doç. Dr. Serhat TOZBURUN
-
Proje Adı: CLARISURGE
-
Konu: Sindirim sistemi hastalıklarının erken tedavisi için yüzeysel doku lezyonlarını güvenli bir şekilde tedavi edebilen yeni nesil bir endoskop başlığı geliştirmek. Bu teknoloji, geniş alanların tek seferde görüntülenmesi ve tedavi edilmesine olanak tanıyor.
-
Ev Sahibi Kurum: İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi
-
Bütçe: 1,6 milyon Avro
Doç. Dr. Tozburun, geçmişte MSCA programı ile fonlanmış ve TÜBA GEBİP BAGEP ibi prestijli ödüller almıştır. -
Sindirim sistemi organlarında birçok hastalık genellikle iç yüzeyde başlamaktadır; örneğin, yemek borusu, mide ve bağırsakla ilgili birçok kanser, anormal yüzeysel doku (prekanseröz mukozal lezyon) olarak başlar ve sonra daha derin doku yapılarına yayılmaktadır. Bu nedenle, anormal yüzeysel dokuların erken bir aşamada tedavi edilmesi kritik öneme sahiptir. Doç. Dr. Serhat TOZBURUN ve ekibinin geliştirdiği teknoloji, yüzeysel lezyonları sağlıklı dokulardan negatif basınçla ayıran, geri döndürülemez elektroporasyonla yakmadan yok eden, lezyonları görüntülemeye olanak tanıyan ve geniş alanların tek seferde tedavi edilmesini sağlayan yenilikçi bir endoskop başlığı sunmaktadır. Proje tamamlandığında, tarama ve tedaviye yönelik yeni nesil bir endoskopi başlığı geliştirilecek, klinik öncesi çalışmalarla prekanseröz lezyonların tedavisinde çığır açıcı önemli bir adım atılacak ve endoskopi alanında uzman insan kaynağı yetiştirilmesine katkı sağlanacaktır.
ERC Programı’ndaki Türkiye Başarıları
ERC programı, 2007 yılından bu yana Türkiye’de tamamlanan veya yürümekte olan toplamda 38 projeye destek sağladı. Türk bilim insanlarının rekabetin yoğun olduğu bu programda elde ettiği başarılar, Türkiye’nin bilimsel araştırmalar konusundaki yetkinliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.
ERC hakkında daha fazla bilgi almak ve sorularınızı iletmek için [email protected] adresinden bize ulaşabilirsiniz.