TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türkiye’ye resmi ziyaret gerçekleştiren Bahreyn Temsilciler Meclisi Başkanı Ahmed Al Musalam ile TBMM’de bir araya geldi.
Kurtulmuş ve Al Musalam, baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından TBMM Tören Salonu’nda, “Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Bahreyn Temsilciler Meclisi Arasında İş Birliği Protokolü”nü imzaladı.
TBMM Başkanı Kurtulmuş ve Al Musalam, imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Kurtulmuş, Bahreyn Temsilciler Meclisi Başkanı Al Musalam ve heyetini TBMM’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu ziyaretin, iki ülke arasında var olan iyi ilişkilerin daha da iyi bir noktaya doğru gitmesine vesile olması temennisinde bulundu.
TBMM Başkanı Kurtulmuş, imzalanan iş birliği protokolünün, parlamentolar arasındaki iş birliğinin ahdi zeminini oluşturacağını ve bundan sonra her alanda iki ülkenin parlamentosunun iş birliğinin çok daha güçlü bir hale geleceğine yürekten inandığını belirtti.
Bugün, 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümü olduğunu anımsatan Kurtulmuş, depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet diledi.
Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çok ağır bir fatura ödediğimiz, çok ağır bir hüznü yaşadığımız ve acı hatıralarının uzun yıllar hafızalardan silinmeyecek olan bu deprem felaketinin gerçekten kısa bir süre içerisinde yaralarının sarılmaya gayret edilmesi, depremin duyulduğu ilk andan itibaren kamu kurum ve kuruluşlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, uluslararası camianın, Türkiye’nin dört bir tarafındaki gönüllü insanların koşarak deprem bölgesine yardıma gelmeleri her türlü takdirin üstündedir. İlk andan itibaren hem uluslararası camianın Türkiye’ye göstermiş olduğu destek ve dayanışma duyguları hem de aziz milletimizin bütün fertlerinin ortaya koyduğu kardeşlik ve dayanışma ruhu her türlü takdirin üstündedir.”
Böylesine büyük bir felaketin hemen ardından, çok kısa bir süre içerisinde Türkiye’nin bir derlenip toparlanma, deprem bölgelerindeki şehirlerin yeniden imar edilmesi ve ayağa kaldırılması sürecini yaşadığını ve bunun devam ettiğini ifade eden Kurtulmuş, yıl sonu itibarıyla 450 bin konutun, iş yerinin ve köy evinin tamamlanacağı ve hak sahiplerine verileceğini bildirdi.
Şu ana kadar 201 bin 580 konut, iş yeri ve köy evinin hak sahiplerine verildiğini belirten Kurtulmuş, “Ümit ediyorum ki kısa süre içerisinde, bu yıl içerisinde diğerleri de tamamlanacak ve depremin yaraları, en azından fiziki yaraları hafifletilmiş olacaktır.” dedi.
- “İş birliklerimizi artırarak devam ettireceğiz”
Bahreyn Temsilciler Meclisi Başkanı Al Musalam ile önemli bir görüşmeyi gerçekleştirdiklerini dile getiren Kurtulmuş, mevkidaşıyla iki ülke arasındaki meseleler ve iki ülke arasındaki ilişkilerin daha ileriye götürülmesi için beklentilerin ve temennilerin ele alındığını, bölgesel ve küresel meselelere karşı Türkiye ve Bahreyn olarak karşılıklı görüşlerini teyit ettiklerini aktardı.
Bölgesel ve küresel meselelerin birçoğunda Bahreyn ve Türkiye arasında neredeyse tam manasıyla bir mutabakatın olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, “Türkiye-Bahreyn ilişkilerinin ticarette, turizmde, enerjide, savunma sanayide ve diğer ilgili alanlarda çok daha kısa bir süre içerisinde fevkalade iyi bir şekilde gelişeceğini ümit ediyoruz, bu konudaki iş birliklerimizi artırarak devam ettireceğiz. Ayrıca bölgesel meseleler konusunda da ortak tavrımızı, ortak bakış açımızı teyit ettik. Bu istikamette yürüyüşümüzü de sürdüreceğiz.” diye konuştu.
Türkiye olarak başından itibaren özellikle Körfez ülkelerinin güvenlik ve istikrarının fevkalade önemli olduğunu, bölgede yaşanan türbülansların, çalkantıların, gerilimlerin azaltılması konusunda Körfez ülkeleri arasındaki iş birliği ve dayanışmanın da son derece önemli ve belirleyici olduğunu ifade eden Kurtulmuş, altı Körfez ülkesinin oluşturduğu iş birliğinin istikrarına ve güvenliğine de büyük önem verdiklerini belirtti.
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Filistin meselesine yaklaşımda Bahreyn ile benzer fikirler içerisinde olduklarını, her iki ülkenin de Filistin’de iki devletli bir çözümden başka bir yol olmadığına kesin bir şekilde inandığını söyledi.
- “ABD Başkanı Trump’ın Netanyahu'ya vermiş olduğu akıl dışı destek asla kabul edilemez”
ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze'deki Filistinlileri zorla yerinden etme planına ilişkin değerlendirmede bulunan Kurtulmuş, şunları söyledi:
“Maalesef iki gün evvel, ABD’nin yeni seçilmiş başkanının ortaya koyduğu fikirler ve zaten kendisi bir savaş suçlusu olarak uluslararası mahkemelerde yargılanan, yargı süreçleri devam eden Netanyahu'ya vermiş olduğu akıl dışı destek asla kabul edilemez. Orada dile getirilen fikirler asla kabul edilemez…
Gazze’nin Filistinlilerden arındırılması hatta ve hatta artık dillerindeki baklayı da çıkardılar, Batı Şeria’nın da Filistinlilerden arındırılması insan haklarına da uluslararası hukuka da mantığa da aykırıdır; rasyonel değildir, gerçekleşmesi asla mümkün olmayacak bir hayalden ibarettir. Filistin toprakları, kıyamete kadar Filistinlilerin vatanı olarak kalmaya devam edecektir. Artık bu gelişmeler bir kere daha teyit etmiştir ki İsrail'deki Netanyahu ve çetesinin akıllanmaz Arzı Mevud hayallerine ve onu destekleyenlerin ortaya koyduğu bu pervasız tutumlarına dünya ‘Dur’ demeyi bilecektir. Bu süreçte zaten 1,5 yıl içerisinde her türlü ağır bedeli ödemiş olan Filistin halkına karşı yapılan bu zulüm sona erdirilmeli, sağlanmış olan ve takdirle karşıladığımız ateşkes kalıcı hale getirilmeli, bu ateşkesin kalıcı hale getirilmesiyle birlikte oradaki halka ihtiyaçları olan insani yardımların ve sağlık yardımlarının yapılması şarttır. Bunların üzerine yoğunlaşmamız gerekirken, zaten var olan bu ateşkesi daha kırılgan hale getirmek akıl karı değildir. Hele hele bunun üzerinden kalıcı bir etnik temizlik planının var olduğunu deşifre etmek, akla da aykırıdır rasyonaliteye de aykırıdır dünyanın da kaldıramayacağı kadar büyük bir yüktür.”
İlk anda itibaren bölge ülkelerinin gösterdiği tepkiyi de takdirle karşıladıklarını söyleyen Kurtulmuş, insan haklarından, demokrasiden, ülkelerin egemen eşitliğinden bahseden, buna inanan bütün ülkelerin, halkların her birisinin, özgürce yaşama hakkı olduğuna inanan bütün ülkelerin bu akıl almaz teklife “Dur” demesi ve bu hayalperest uygulamaya asla geçit vermemesi gerektiğinin altını çizdi.
Bu konuda Bahreyn ve Körfez ülkeleriyle aynı noktada durduklarını belirten Kurtulmuş, şunları kaydetti:
“Şunu bir kez daha bütün yalınlığınla söylemek isterim ki, dünyanın hiçbir gücünün arkasında hangi askeri, siyasi güç olursa olsun Filistin topraklarını Filistinlilerden arındırması mümkün değildir. İnsanlık, Filistin halkının yanında durduğunu 1,5 yıllık soykırım, katliam sürecinde ortaya koymuştur. Bu fikre başta Amerika'nın aklıselim sahibi insanları olmak üzere dünyanın bütün milletleri karşı çıkar. Uygulanamaz ve asla teklif edilemez bir projedir.”
- Suriye’deki gelişmeler
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Al Musalam ile yaptıkları görüşmede, Suriye, Lübnan ve bölgedeki diğer gelişmelerin de ele alındığını belirtti.
Suriye ile Türkiye’nin yakın irtibatının, özellikle iki gün evvel Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ve görüşme ardından fevkalade olumlu mutabakatların ortaya çıkmasının hem Türkiye için hem Suriye için hem de bölge için önemli ve değerli olduğunu ifade eden Kurtulmuş, şöyle devam etti:
“Bir kez daha ifade etmek isteriz ki, bizim Suriye’nin geleceğine ilişkin üç temel fikrimizi her vesileyle paylaşıyoruz. Bunlardan bir tanesi Suriye’nin toprak bütünlüğünün temin edilmesi, Suriye Arap Cumhuriyetinin bundan sonraki süreçte de tek bir vatan olarak varlığını korumasıdır. Bunun için yeni bölünmelerin, yeni parçalanmaların asla olmaması, buna müsaade edilmemesi Suriye’nin geleceği için önemli hassasiyetlerden birisidir. Bir diğer nokta ise, Suriye’deki bütün etnik, mezhebi, dini farklılıkların temsil edildiği, kapsayıcı, kuşatıcı bir yönetimin kurulması ihtiyacıdır.”
Kurtulmuş, Suriye’nin, uzun yıllardır büyük bir hareket alanı bulmuş olan PYD/YPG ve DEAŞ başta olmak üzere terör örgütlerinden arındırılması gerektiğini belirtti.
- “İsrail güçleri derhal Suriye’den çekilmek mecburiyetindedir”
Yeni Suriye yönetiminin karşı karşıya kalınan uluslararası ambargolardan da bir an evvel kurtulmasının ve Suriye’nin ihya ve inşası sürecinde uluslararası camianın destek olmasının temel beklentileri olduğunu ifade eden Kurtulmuş, bölgenin geleceğini ilgilendiren önemli konulardan birisinin de İsrail’in bölgedeki saldırganlığının sadece Filistin topraklarıyla kısıtlı kalmadığı gerçeği olduğunu söyledi.
Kurtulmuş, şunları kaydetti:
“İsrail, Filistin devletinin ardından Lübnan devletinin toprak bütünlüğünü hedef almış ve ardından da Suriye’deki geçiş döneminde ortaya çıkması muhtemel karışıklıkları düşünerek Suriye’nin topraklarını da işgal edebileceğini ortaya koymuştur. Şu anda Suriye’nin güneyinde çok marjinal bazı bölgelerde olsa da İsrail’in Suriye’ye karşı saldırganlığı asla kabul edilemez. İsrail güçleri derhal Suriye’den çekilmek mecburiyetindedir. Uluslararası sistem de İsrail’in Filistin ve Lübnan’ın ardından gerçekleştirdiği bu yayılmacı politikaları önlemek durumundadır. Ümit ediyoruz, Lübnan’da yeni cumhurbaşkanının ve yeni başbakanın göreve gelmesiyle birlikte yeniden derlenip toparlanma içerisine girecek. Suriye’deki yönetimle birlikte Suriye derlenip toparlanma süreci içerisine girecek ve İsrail öyle elini rahat rahat sallayarak gezebileceği bir ortamda olmadığını görecektir. Ümit ederim, en kısa süre içerisinde Filistin halkı da tam manasıyla bağımsız, egemen devletine kavuşacaktır.”
Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife’yi Türkiye’ye davetini de dile getirdi.
Kurtulmuş ve Al Musalam, daha sonra FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında bombalanan Meclis'teki alana karanfil bıraktı, TBMM Genel Kurul Salonu'nu ziyaret etti.
- TBMM ile Bahreyn Temsilciler Meclisi arasındaki iş birliği protokolü
TBMM Başkanı Kurtulmuş ve Al Musalam arasında imzalanan “Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Bahreyn Temsilciler Meclisi Arasında İş Birliği Protokolü”ne göre, iki ülke ve halkları arasındaki dostluğu pekiştirmek amacıyla tüm alanlarda ortak parlamenter iş birliğinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi; sürdürülebilir kalkınma, gelecekle ilgili beklentiler ve inovasyon alanında ortak çaba sarf edilmesi ve iki parlamento arasındaki parlamenter deneyim ve bilgi birikimi değişimi teşvik edilecek.
TBMM ve Bahreyn Temsilciler Meclisi, iki ülkeyi ilgilendiren konulardaki tutumlarının koordine edilmesi amacıyla, parlamentoların temsilcilerinin katıldığı parlamenter, bölgesel ve uluslararası kuruluşların gündemindeki konular hakkında görüş ve perspektif değişiminde bulunacak. Kadın ve genç parlamenterler arasında iş birliği ve iletişim teşvik edilecek.
Yasama, denetim ve diğer parlamenter faaliyetlerde deneyim ve bilgi değişimini güçlendirmek amacıyla komisyonlar ve parlamentolar arası dostluk grupları arasında düzenli temaslar, ikili ziyaretler ve ortak toplantılar teşvik edilecek.
Kurumların karşılıklı tanışıklığının artırılması ve kurumsal işleyiş, yasama tekniği ve diğer konulardaki iyi uygulamaların takip edilmesi amacıyla parlamentoların idari organlarının yönetici ve personelinin karşılıklı çalışma ziyaretleri düzenlemesi teşvik edilecek ve faaliyetler, mevzuatlar, süreli yayınlar ve diğer yayınlar hakkında bilgi değişiminde bulunulacak.