EĞİTİM/ÖĞRETİM

Canlı, "17. Uluslararası Bilgi Güvenliği Ve Kriptoloji Konferansı"na Katıldı

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürü Mustafa Canlı, Bilgi Güvenliği Derneği tarafından T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi himayelerinde 16-17 Ekim tarihlerinde düzenlenen "17. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı'na katıldı.

17'ncisi düzenlenen konferansın ana teması bu yıl "Siber Dayanıklılık ve Olgunluk" olarak belirlendi. T.C. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde gerçekleştirilen konferansta; paneller, sunumlar, eğitimler ve davetli konuşmalarının yanı sıra araştırmacıların bildirilerine yer verildi.

Ülkeler için önemli olan bilgi güvenliği ve kriptoloji kavramlarının toplumun bireyleri tarafından özümsenmesine yardımcı olmak, ülkemizde bu alanda bilimsel bilgi birikiminin arttırılmasına katkı sağlamak, kurumlar ve sektör arasındaki iş birliğini arttırmak amacıyla gerçekleştirilen konferansta, YEĞİTEK Genel Müdürü Mustafa Canlı davetli konuşmacı olarak yer aldı.

"Dijital Hizmetlerde Siber Güvenlik ve Kimlik Doğrulama" adlı oturumda konuşan Canlı, siber güvenlik konusunun gündeme getirilmesi ve öneminin vurgulanmasının gerektiği günlerde olduğumuzu ifade ederek kamuda kimlik doğrulama sistemlerinin gelişimi hakkında bilgi verdi.

Millî Eğitim Bakanlığı olarak EBA'da büyük bir kullanıcı veri tabanı yönetildiğini belirten Canlı, "Öğrencilerin EBA'da ders alımı gibi hukuki sonuç doğurmayan işlemler için gerekli şifrelerini velileri üzerinden belirlemelerine izin veriyoruz. Öğretmenlerimizin e-Devlet Kapısı ile ya da bizim Bakanlığımızın verdiği MEBBİS şifresi ile girişlerine izin veriyoruz. İki Faktörlü Kimlik Doğrulama'yı öğretmenlerimizde kullanıyoruz." diye konuştu.

Bu alanda güncel ihtiyaç duyulan konunun ise yurt dışına hizmet sunumunda kimlik doğrulama yöntemleri olduğunu belirtti. Kosova'dan bir öğretmen, Öğretmen Bilişim Ağı'na (ÖBA) ya da Kıbrıs'tan bir öğrenci, EBA'ya girmek istediğinde onların kimlik doğrulamasının güncel bir ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Kimlik doğrulamada dünyada bir tekel oluşmasının tehlikesinden bahseden Canlı,  bu konuda alternatif oluşturulmasının gereğini vurguladı. Kimlik doğrulamanın öneminin en fazla ortaya çıktığı alanın çocukların siber güvenliğini sağlamak olduğunu belirten Genel Müdür Canlı,  "Bu amaçla Bakanlık olarak çocukların çevrim içi ortamlarda gizliliğinin ve güvenliğinin sağlanması, çocuklara yönelik profilleme yapılmaması, çocukların hedefli reklamlara maruz bırakılmaması, çocukların kişisel verilerinin korunması ayrıca dijital ortamlarda tehlikelerden korunmasına yönelik bir kanun taslağı çalıştık. Yakında ilgili yasama ve yürütme birimleri ile paylaşacağız." dedi.

Konuşmaların ardından davetli konuşmacılar, katılımcıların sorularını yanıtladı.

{ "vars": { "account": "G-DWD9KP42D3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }