GÜNDEM

Çin unsurları, iki ülkenin İpek Yolu’na dair ortak hafızasını canlandırıyor"

Çin basını "Türk uzmanlar: Çin unsurları, iki ülkenin İpek Yolu’na dair ortak hafızasını canlandırıyor" diye yazdı

Türk tarih ve kültür uzmanları, Karadeniz bölgesindeki zengin İpek Yolu ve Çin unsurlarının, iki ülke arasındaki insani bağları güçlendirmek ve iş birliğine yeni bir ivme kazandırmak için önemli bir potansiyel taşıdığını ifade etti.

Trabzon, Türkiye'nin doğusunu Kafkaslar’a bağlayan bir kavşak noktası olarak, antik İpek Yolu’nun önemli liman şehirlerinden biriydi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden tarih uzmanı Osman Emir, Trabzon’un Avrupa ve Batı Asya ile Çin arasında ticaret ve kültürel etkileşim için önemli bir geçiş noktası olduğunu söyledi.

Emir, "Bu ticaret yoluyla birlikte, eski Avrupa-Asya kültürel bağlantıları da vardı ve bu da Çin ile Türkiye arasında kadim ve dostane bağları ortaya koyuyor. Tarihsel kayıtlar, Marco Polo gibi pek çok Orta Çağ seyyahının Trabzon'dan geçerek Çin'e ulaştığını gösteriyor." dedi.

Trabzon'daki bir müzede sergilenen Çin porselenine de işaret eden Emir, "Bugün bile Karadeniz bölgesinde, İpek Yolu kültür mirasının kalıntıları olan kaleler, gözetleme kuleleri, köprüler ve kervansaraylar gibi pek çok antik yapı bulunuyor. Bu rota, ticari ve kültürel anlamda Çin ile uzun süreli bir bağa sahip. Tarihî belgeler ve arkeolojik bulgular bu bağı giderek daha net ortaya koyuyor." diye konuştu.

Trabzon Doğa ve Tarihî Mirası Koruma Derneği Başkanı Coşkun Eriş, "İpek Yolu, bugün de Çin ve Türkiye arasındaki bir kültür yolu olarak toplumdan daha fazla dikkat ve ilgi görmeyi bekliyor." ifadelerini kullandı.

{ "vars": { "account": "G-DWD9KP42D3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }