GÜNDEM

Deprem bölgesinde Gençlik Merkezleri ve gönüllülerden büyük destek devam ediyor

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve çevre illerde yıkıcı etkileri olan depremin ardından, Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü personeli ve Gençlik Merkezi gönüllülerinden oluşan toplam 2023 kişi, depremin ilk gününden itibaren Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde görev yaptılar.

Haftalık periyotlarla çalışmalarına devam eden personel ve gönüllüler, etkinlik çadırlarında ve diğer gönüllülük çalışmalarında aktif olarak yer aldılar. Deprem anından itibaren Gençlik Merkezleri, Genç Ofisler ve Gençlik Kampları, depremden etkilenen vatandaşlarımız için 7/24 esasıyla yiyecek, içecek ve barınma hizmeti sağladı.

Deprem sürecinde, 81 ilde Valilikler ve AFAD koordinasyonunda Gençlik Merkezlerinde toplanan temel ihtiyaç malzemeleri afet bölgelerine ulaştırıldı. Ayrıca, 17 AB ülkesinden gelen 1155 arama ve kurtarma ekibine tercümanlık yapmak üzere, en az İngilizce bilen toplam 82 Gençlik Merkezi personeli ve gönüllüsü AFAD Dış İlişkiler Birimine iletilerek, Gaziantep ve Hatay illerindeki sahra hastanelerinde görev yaptı.

Afet sonrası psiko-sosyal destek ve bilinçlendirme çalışmaları sürüyor

Gençlik Hizmetler Genel Müdürlüğü deprem sonrası çalışmalarını tüm hızıyla sürdürürken, Kahramanmaraş’ta 1 adet Gençlik Merkezi, konteyner kentlerde 3 adet Genç Ofis ve 4 adet Genç Alan hizmete açıldı.

Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya illerinde deprem kaynaklı ihtiyaçları kapsayacak 4 yıllık bir iş birliği projesi başlatılarak Psikolojik İlk Yardım Eğitici Eğitimi, psiko-sosyal destek faaliyetleri, STEAM atölyeleri ve afet bilincini artırma çalışmaları yürütüldü.

Depremden etkilenen illerimizden başlayarak ülkemizin tamamında gençlik çalışanları ve gençlere verilmek üzere ”Afet Hazırlık Eğitimi Modülü” geliştirilmesi amacıyla 01- 02 Şubat 2024 tarihlerinde Ankara’da, Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, JICA, MEB, AFAD temsilcileri, alan çalışanları ve afet alanında çalışmaları bulunan akademisyenlerin katılımı ile ”Afet Eğitimi Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Birçok farklı alanda afete hazırlık ve afet bilinci üzerine yürütülen çalışmalarla birlikte psiko-sosyal destek ve gönüllülük projeleriyle depremden etkilenen vatandaşların yaraları sarılmaya devam ediyor.

{ "vars": { "account": "G-DWD9KP42D3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }