Millî Eğitim Bakanlığının; 2002-2024 yılları arasındaki değişim, dönüşüm ve gelişim yolculuğunu irdeleyen "Geleceğin İnşası: Eğitim 2002-2024" isimli eser 15 farklı başlık altında hazırlanmıştır. Her bölüm kendi özelinde bir giriş ile başlamış, ilgili bölümün ulusal ve uluslararası politika belgelerindeki yeri incelenmiş, ilgili alan yazında taranmış ve bölüme ilişkin konular çeşitli istatistikler ile desteklenmiştir. Kitabın hazırlanmasında Bakanlığımız ilgili birimlerinin, üniversitelerden akademisyenlerin, sahada görev yapmakta olan öğretmen ve yöneticilerin görüş ve önerilerine de başvurulmuştur.
Ekonomik ve toplumsal kalkınma için ülkelerin sahip oldukları beşerî hazine büyük bir önem taşımaktadır. Eğitim, beşerî hazineyi şekillendirmek ve niteliğini artırmak için ülkelerin sahip olduğu en etkin araç olarak görülmektedir. Bu bağlamda Türkiye'de eğitim, 2000' li yıllarda tarihî bir dönüşüm sürecine girmiştir. Bu süreçte Millî Eğitim Bakanlığının son 22 yılda gerçekleştirdiği niceliksel ve niteliksel boyutlardaki yatırım ve reform ataklarının eğitime erişim ve eğitimde fırsat eşitliğinin artırılması adına önemli kazanımlar sunduğu görülmektedir. Özellikle eğitimde demokratikleşme, fırsat eşitliği ve kapsayıcı politikalar yoluyla eğitimin toplumsal kalkınmaya katkısını artırma yolundaki çalışmalar bu sürecin mihenk taşları olmuştur.
"Türk Millî Eğitim Sistemi", "Sayılarla Eğitim", Öğretim Programları ve Kalite Uygulamaları", "Eğitimin Demokratikleşmesi ve Fırsat Eşitliği", "Eğitimin Finansmanı ve Bütçe", "İnsan Kaynakları ve Öğretmen İstihdamı", "Eğitim Yatırımları ve Fiziki Altyapı", "Mesleki Eğitim", "Hayat Boyu Öğrenme", "Öğrenci Destek ve Sosyal Yardım Hizmetleri", "Afet ve Kriz Dönemlerinde Eğitimin Çalışmaları", "Ölçme ve Değerlendirme Süreçleri ile Eğitim Kademeleri Arasındaki Geçiş", "Projeler ile Bilimsel, Sosyal, Kültürel, Sanatsal ve Sportif Faaliyetler", "Teknolojik Altyapı ve Teknolojinin Eğitimde Kullanımı" ile "Üst Politika Belgelerinde Eğitim" başlıkları altında detaylarıyla incelenen bu çalışmalar ülkenin son çeyrek asırda eğitim alanında göstermiş olduğu gelişim, dönüşüm ve ilerleme sürecinin rehberi niteliğindedir.
Söz konusu bu zaman zarfında çok daha fazla çalışmanın hayata geçirildiğinin de farkındalığıyla beraber, Millî Eğitim Bakanlığının son çeyrek asırda gösterdiği çaba ve yatırımların sonuçlarının eğitim göstergeleri üzerindeki etkileri ulusal ve uluslararası raporlarda açık ve net olarak görülmektedir.
Bugün gelinen noktada, eğitim sisteminin kalitesini artırmak için tüm göstergeler izlenerek gelişim alanları tespit edilmeye ve yarınlar ilmek ilmek örülmeye devam edilmektedir. Artık odaklanılması gereken konu tüm eğitim kademelerini sistem bütünlüğü içerisinde değerlendirerek sürekli kalitesini güçlendirmektir. Bu şuurla ortaya konan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, çok yönlü gelişmeyi destekleyerek eğitim süreçlerini çağın beklentilerine uygun hale getirmeyi amaçlamaktadır.
Bireylerin eğitim seviyesi arttıkça ülkelerin siyasi, sosyal ve ekonomik gelişiminin de arttığı bilinmektedir. Bu bilinç ile hazırlanmış "Geleceğin İnşası: Eğitim 2002-2024" kitabına göre yirmi iki yıllık süreçte Millî Eğitim Bakanlığında gerçekleşen kritik ve stratejik gelişmeler, Bakanlık'ın eğitim politikalarına yönelik attığı adımların yüksek etkili sonuçlar doğurduğunu açıkça göstermektedir. Hem kriz öncesi, sırası ve sonrasında alınan önlemlerle hem de uluslararası arenadaki çalışmalarıyla, eğitim sistemimiz daha da güçlenmiş; bu sayede, millî birlik, beraberlik ve kalkınma hedefleriyle eğitim arasında güçlü bir bağ kurulmuştur.
Geçmişin sağlamlığı geleceğin teminatını oluşturacaktır. Kadim medeniyet mirasımızın rehberliğinde milletimizin ve devletimizin eğitim alanındaki birikimlerini hafızalarda tazelemek; çağın ve geleceğin becerileriyle donanmış, ahlaklı, nitelikli, bilime sevdalı, kültüre meraklı, millî, manevi ve toplumsal hassasiyetlere duyarlı nesiller yetiştirilmesi süreçlerine katkı sunmak ve Millî Eğitim Bakanlığının 2002-2024 yılları arasındaki değişim, dönüşüm ve her alandaki ilerleyişini bilimsel veriler rehberliğinde ortaya koymak gayesiyle kaleme alınan "Geleceğin İnşası: Eğitim 2002-2024" kitabının hazırlanmasında görev alan Bakanlığımız çalışanlarına teşekkür eder, başta eğitim paydaşlarına olmak üzere eserin tüm kamuoyuna faydalı olmasını dileriz.
Geleceğin İnşası: Eğitim 2002-2024 Kitabına buradan ulaşabilirsiniz.
Kitaba ilişkin görüş ve önerilerinizi buradan iletebilirsiniz.