TÜBİTAK tarafından düzenlenen Hyperloop Geliştirme Yarışması 13-17 Ağustos tarihleri arasında TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen yarışma üniversite öğrencilerine bu ileri teknoloji alanında pratik yapma ve yenilikçi çözümler geliştirme fırsatı sunuyor. Yarışmaya Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerden başvuran 227 takım, süreç boyunca çeşitli aşamalardan geçerek finale kalmaya hak kazandı. Finalist takımlar, teknik tasarım raporlarının teslimi ve kontrollerin ardından yarışma haftasında performanslarını sergiledi.
TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar da TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi'ne gelerek, yarışları izledi. Bayraktar, TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE) Müdürü Tolgahan Kaya'dan bilgi aldı, Hyperloop Yarış alanında stantları gezdi.
Hyperloop'un TÜBİTAK'ın yıllardır düzenlediği bir yarışma olduğunu, bu alanda ciddi ilerleme kaydedildiğini ifade eden Bayraktar, geleceğin hızlı ulaşım teknolojilerini geliştirecek gençlerin yetişmesi açısından önemli olduğunu belirttiği yarışmalara yoğun ilgi gösterildiğini dile getirdi.
TEKNOFEST'in bir yandan büyüdüğünü bir yandan da değişiminin devam ettiğini söyleyen Bayraktar, Hyperloop teknolojisinin geleceğine ilişkin soru üzerine, hızlı ulaşım teknolojilerinde en önemli unsurlardan birinin ileri teknoloji elektrik motorlar olduğunu vurgulayarak, "Bunun yanında hızlı ulaşımda yine buradaki genç kardeşlerimizin her şeyiyle motorlarından kaldırma sistemine kadar tasarladığı teknolojiler... İnanıyorum ki onlar dünyada ülkemizin bu alanda ilerlemesini sağlayacaklar. Dünyaya da eserlerini bir anlamda yaymış olacaklar. Türkiye inşallah ileride kendi süper hızlı trenlerini üretip dünyaya da satan bir ülke haline gelmiş olacak." dedi.
Öğrencilerle faaliyetleriyle ilgili konuşan Bayraktar, katılımcılarla fotoğraf çektirdi.
Yarışma kapsamında, 21 takım, her biri 80.000 TL olmak üzere toplam 1.680.000 TL destek aldı. Performans ödülleri, tünel içinde en yüksek hız ve güvenli performansı gösteren takımlara verildi.
Yarışma haftası boyunca takımlar, teknik kontrollerden geçecek ve performanslarını sergiledi. Programda, çelik levitasyon gösterimleri ve çeşitli oturumlar da yer aldı.
2024 Hyperloop Geliştirme Yarışması’nın ödül töreni, 17 Ağustos 2024 tarihinde yapıldı. Yarışma sonunda başarılı olan takımlar, hem performans ödülleri hem de özel ödüller ile ödüllendirildi.
Takımlara ödüllerini Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı İsmail Doğan, TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü Müdürü Dr. Tolgahan Kaya verdi.
Ödül alan takım listesi için tıklayınız:
Diğer ödüller ödüller 2 Ekim 2024 Çarşamba ve 6 Ekim 2024 Pazar tarihleri arasında Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda gerçekleştirilecek TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde verilecek.
Birinciye 200.000 TL, ikinciye 150.000 TL ve üçüncüye 120.000 TL ödül verilecek. Ayrıca, inovasyon ödülleri kapsamında elektromanyetik levitasyon, itki sistemleri, altyapı geliştirme gibi beş farklı kategoride toplamda 150.000 TL ödül dağıtıldı.
TÜBİTAK BİTO ( Bilim ve Toplum Başkanlığı) ve TÜBİTAK TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE) tarafından düzenlenen Hyperloop Geliştirme Yarışması, geleceğin ulaşım teknolojileri üzerinde çalışan genç mühendislerin yeteneklerini sergilemelerine olanak tanırken, Türkiye’nin bu alandaki uluslararası rekabet gücünü artırmayı hedefliyor.
Ödül Kazanan Ekipler
Belge