Türk Eğitim Sen

@turkegitimsen

Katılımcıların “MEB’de herhangi bir kadroya atanma için uygulanan mülakat uygulaması devam etmeli midir?” sorusuna verdikleri yanıtlar incelendiğinde, “evet mülakat devam etmeli” diyenlerin oranı %3.9, “kararsızım” diyenlerin oranı %7.1 ve “hayır devam etmemeli” diyenlerin oranı %89’dur. Ankete katılan öğretmenlerin “Mülakat neden devam etmemeli?” sorusuna verdikleri yanıtlar incelendiğinde en çok sırasıyla; adaletsizlik (%75), liyakati gölgeliyor (%50.8), yandaş kayrılıyor (% 49.9) cevabı verdiği görülmektedir. 

Resim

Türk Eğitim Sen

@turkegitimsen

Katılımcıların mesleki tükenmişlik yaşama durumları incelendiğinde; mesleki tükenmişlik yaşayanların oranı %31.1 iken, kısmen mesleki tükenmişlik yaşayanların oranı %51.3’tür. Mesleki tükenmişlik yaşamadığını düşünen katılımcıların oranı ise %17.6 olarak belirlenmiştir. Öğretmenlerin “mesleki tükenmişlik yaşamanızın olası nedenleri nedir?” sorusuna verdikleri yanıtlar incelendiğinde en çok sırasıyla; ekonomik kaygı yaşama (%50.3), liyakatin olmaması (%41.1), öğrencilerin tutum ve davranışları (%35.5), velilerin tutum ve davranışları (%34.5) takip etmektedir. Mesleğiyle ilgili adaletin olmadığına inananlar (%33.9) ile dördüncü sırada bulunmaktadır. 

Resim

@turkegitimsen

Katılımcıların ekonomik olarak daha iyi şartlara sahip olmak için ne yaptıkları incelendiğinde %50.3’ü hiçbir şey yapmadığını belirtmiştir. %30.3’ü İYEP, DYK vb. programlara katıldığını, %13.3’ü mesleği ile ilgili olmayan ek iş yaptığını ve %6.1’i ise özel ders verdiğini ifade etmiştir. https://turkegitimsen.org.tr/24-kasimda-ogretmenlerimizin-hal-i-pur-meali/

Resim

Türk Eğitim Sen

@turkegitimsen

Öğretmenlik mesleğinin toplum tarafından saygın görülmemesinin nedenleri arasında mali ve özlük haklarının yetersizliği %38.8 ile ilk sırada, siyasilerin tutum ve davranışları %30.7 ile ikinci sırada, toplumun tutum ve davranışları %14.8 ile üçüncü sırada yer almaktadır. 

Resim