Sağlık

Hamilelerde demir eksikliği, erken doğum riskini artırıyor

TÜRK HEMATOLOJİ DERNEĞİ İKİNCİ BAŞKANI PROF. DR. ŞULE ÜNAL CANGÜL, DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ VERİLERİNE GÖRE HER DÖRT BİREYDEN BİRİNİN KANSIZLIĞA SAHİP OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKEREK, OLUŞTURABİLECEĞİ RİSKLİ DURUMLAR HAKKINDA BİLGİ VERDİ. PROF. DR. ŞULE ÜNAL CANGÜL, “BİR GEBE KADININ DEMİR EKSİKLİĞİYLE ÇOCUK SAHİBİ OLMASI, GEBELİĞİNİ BU ŞEKİLDE TAMAMLAMASI, KENDİ BEBEĞİNİN DE DEMİR EKSİKLİĞİYLE DOĞMASINA NEDEN OLUYOR. ÖTE YANDAN DÜŞÜK AĞIRLIKLI ÇOCUK SAHİBİ OLMA RİSKİ, GEBELİK KOMPLİKASYONU DEDİĞİMİZ ERKEN DOĞUM RİSKİ ARTIYOR” DEDİ.

Türk Hematoloji Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Şule Ünal Cangül, “Bir gebe kadının demir eksikliğiyle çocuk sahibi olması, gebeliğini bu şekilde tamamlaması, kendi bebeğinin de demir eksikliğiyle doğmasına neden oluyor. Öte yandan düşük ağırlıklı çocuk sahibi olma riski, gebelik komplikasyonu dediğimiz erken doğum riski artıyor” dedi.

50’inci Ulusal Hematoloji Kongresi için Antalya’da bulunan Prof. Dr. Şule Ünal Cangül, demir eksikliğinin bir halk sağlığı olduğuna işaret ederek, çocuklar, kadınlar ve yaşlıların riskli grupta yer aldığını ifade etti. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her dört bireyden birinin kansızlığa sahip olduğuna dikkat çeken Cangül, “Bunların çoğu aslında demir eksikliği. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve kadınlar risk grubunu oluşturuyor. Kadınlar içerisindeki hem doğurganlık çağındaki kadınlar hem de gebeler önemli risklere sahip. Neden demir eksikliği önemli diye bakacak olursak, bir sık görünüyor demiştik, ikincisi de sonuçları önemli. Özellikle mesela bir gebe kadının demir eksikliğiyle çocuk sahibi olması, gebeliğini bu şekilde tamamlaması, kendi bebeğinin de demir eksikliğiyle doğmasına neden oluyor. Öte yandan düşük ağırlıklı çocuk sahibi olma riski, gebelik komplikasyonu dediğimiz erken doğum riskini artıyor. İkincisi, çocuklarda demir eksikliğinin önemli sorunları var. Örneğin, bir bebek demir eksikliği ile ilerliyorsa bebeklik döneminde gelişim basamakları geri kalabiliyor. Daha geç konuşuyor, daha geç yürüyebiliyor. Öte yandan okul çağı çocuklarının da okul başarısı düşüyor. Bizim gibi erişkin bireylerde iş performansı düşüyor, çabuk yorulma, iyi odaklanamama gibi sorunlar getiriyor. Yaşlı bireylerde de, demir eksikliği tanısı koyduğumuzda özellikle altta yatan bir takım ciddi rahatsızlıkları düşünmek gerekiyor. Bir yerden bu bireyin kan kaybettiğini düşünmemiz lazım, özellikle bunda da en önemli kaynak gastrointestinal sistem oluyor. Hele de ek yakınmaları varsa kilo kaybı, gastrointestinal kanama gibi, bu hastaların bağırsak sistemlerinin, mide sistemlerinin incelemesi için bir Gastroenteroloji’ye de danışıyoruz” diye konuştu.

{ "vars": { "account": "G-DWD9KP42D3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }