T.C. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından , hayat boyu öğrenmenin önemini vurgulamak, hayat boyu öğrenmeye erişimi ve farkındalığı artırmak ve farklı temalar altında hayat boyu öğrenme politikalarını tartışmak amacıyla düzenlenen Zirve'de "Dünyada Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Göstergeleri", "Hayat Boyu Öğrenmede İkiz Dönüşüm", "Hane İçi Dijital İletişim", "Hayat Boyu Öğrenme Kurumlarında Yenilikçi Modeller", konularını değerlendirmek amacıyla 4 farklı panel oturumu gerçekleştirildi.
1. Oturum: Hayat Boyu Öğrenmede İkiz Dönüşüm
Hayat boyu öğrenme sürecinde büyük önem taşıyan 'ikiz dönüşüm' konusu ele alındı. İkiz dönüşümün, dijital ve yeşil dönüşümlerin birbiriyle iç içe geçtiği, birbirini destekleyerek güçlendirdiği bir yaklaşımı ifade ettiği vurgulandı.
Oturumda, ikiz dönüşüm kavramını hem uluslararası hem de yerel ölçekte nasıl değerlendirebileceği tartışıldı. Halk Eğitimi Merkezleri gibi kurumların bu dönüşümde üstlendiği kritik rollerden bahsedilip, sahadan somut örnekler ve uygulamalara değinildi.
Konuşmacıları ve Konuları:
Moderatör: Dr. Burcu EVREN
Genel Müdür Yardımcımız Sayın Hüseyin KENDİRCİ- İkiz Dönüşüm Kavramının Temel Tanımı ve Yetişkin Eğitimindeki Yeri
Anadolu Üniversitesi Sayın Prof. Dr. Alper Tolga KUMTEPE-Yetişkin Eğitiminde Dijital Dönüşüm
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sayın Doç. Dr. Bilge ŞENTÜRK-Sürdürülebilirlik ve Çevre Bilinci Çerçevesinde Yeşil Dönüşüm Çalışmaları
2. Oturum: Dünyada Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Göstergeleri
Hayat boyu öğrenmenin ulusal politikaları, yetişkin eğitiminin Türkiye'deki yeri ve önemi ve bugüne dek hayat boyu öğrenme konusunda yapılan ve gelecek için planlanan çalışmalar anlatıldı.
Hayat boyu öğrenme, uluslararası bir perspektiften ele alındı. Dünya genelinde hayat boyu öğrenme eğilimleri ve Türkiye'nin bu alandaki konumu değerlendirildi. Yaygın, örgün ve sargın eğitime vurgu yapıldı.
Hayat boyu öğrenmenin akademik dünyadaki yansımalarına ve yükseköğretimdeki yerine değinildi. Yükseköğretimde hayat boyu öğrenmenin önemi ve geleceğe etkileri geniş bir bakış açısıyla değerlendirildi.
Konuşmacıları ve Konuları:
Moderatör: Aslı Sibel ÇUHADAR
Millî Eğitim Uzmanımız Sayın Yusuf Taner TEKİN- Hayat Boyu Öğrenmenin Ulusal Politikaları Ve Hayat Boyu Öğrenme Çalışmaları
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Sayın Prof. Dr. M.Öcal OĞUZ- Dünya Genelinde Hayat Boyu Öğrenme Eğilimleri ve Türkiye'nin Bu Alandaki Konumu
Maltepe Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Sayın Gökçe GÜVERCİN SEÇKİN- Yükseköğretimde Hayat Boyu Öğrenmenin Önemi ve Geleceğe Etkileri
3. Oturum: Hane İçi Dijital İletişim
Günümüzde dijitalleşmenin aile ve çocuk üzerindeki etkileri, dijital teknolojilerin hayatın her alanına nüfuz etmesi, ebeveynlerin dijital okuryazarlık eksikliği, çocukların kontrolsüz dijital içeriklere maruz kalma riski, aile içi iletişimde dijitalleşmenin rolü ve olası zararları üzerine bilgiler verildi.
Aile içi ilişkilerde teknolojinin olumlu ve olumsuz yönleri ve teknoloji kullanımının artması ile aile içi diyalogların azalmasına vurgu yapıldı.
"Aile Okulu Alanı Maarif Modeli Ebeveyn Okulu Kurs Programı"nın içeriği tanıtıldı ve Genel Müdürlüğümüzün konu ile ilgili çalışmaları anlatıldı.
Konuşmacıları ve Konuları:
Moderatör: Sema GÖKOĞLU
SODİMER Başkanı Sayın Prof.Dr. Levent ERASLAN-Dijital Çağda Güçlü Aileler Yetiştirmek
Mersin Üniversitesi Sayın Prof. Dr. Hatice SANCAR TOKMAK-Dijitalleşmenin Aile İçi İletişime Etkileri
Daire Başkanımız Hikmet AZER-Maarif Modeli Ebeveyn Okulu
4. Oturum: Hayat Boyu Öğrenme Kurumlarında Yenilikçi Modeller
Avrupa Birliği çerçevesinde hızla gelişen mikrokredilendirme sistemlerinden, hayat boyu rehberlik uygulamalarına ve halk eğitimi merkezlerinde yürütülen yenilikçi örneklere kadar geniş bir yelpazeyi ele alındı.
Mikrokredilendirmenin ne olduğu, AB'de nasıl uygulandığı, Türkiye'deki yetişkin eğitimi ve mesleki gelişim açısından önemi, halk eğitimi merkezleri ve diğer hayat boyu öğrenme kurumlarında mikrokredilendirmenin potansiyeli üzerine değerlendirmeler yapıldı.
Hayat boyu öğrenme sürecinde rehberlik uygulamalarının rolü, rehberlik kavramının yetişkin eğitimi içerisindeki önemi, öğrenenlerin farklı yaş, sosyo-ekonomik veya eğitim düzeylerinden gelmesi durumunda rehberliğin nasıl kurgulanacağı, kurumlar arası iş birliğinin (üniversiteler, mesleki eğitim kurumları, iş dünyası) rehberlik hizmetlerine katkısı ve Türkiye'deki mevcut iyi örnekler veya eksik görülen hususlar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Hayat boyu öğrenme kurumlarındaki yenilikçi uygulamalardan deneyimler paylaşıldı.
Konuşmacıları ve Konuları:
Moderatör: Ayşe AKSOY
AB Türkiye Delegasyonu Eğitim Sektörü Yönetici Koordinatörü Sayın Prof. Dr. Mustafa BALCI-Mikrokredilendirme Nedir ve Nasıl Uygulanır?
Bartın Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi İhsan Çağatay ULUS- Rehberlik Kavramının Yetişkin Eğitimindeki Önemi
Samsun Atakum Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Sayın Erkan ALTINTAŞ-Yenilikçi Uygulamalar
Kayseri Melikgazi Şehit Hüseyin Danacı Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Sayın Hakan TATLI-Yenilikçi Uygulamalar