ÖĞRETİCİ’ nin açıklamaları şu şekilde;
Norm fazlası atamaları öncesi valiliklerdeki ilgili komisyonlar tarafından oluşturulan ilçe gruplarını MEB Tebliğler Dergisi'nde yayımlandı.
Bir çok ile bakıldığında ulaşım imkanının da çok zor olduğu ilçeler aynı gruplara alınmış durumdadır. Bu da demek oluyor ki başta norm fazlası atamalarında ve sonrasında yapılacak olan tüm atamalarda birçok öğretmenimiz mağdur edilecektir.
Ankara örneğini verecek olursak, Elmadağ'da çalışan ve norm fazlası olan bir öğretmen Ankara'nın diğer ucunda ve 100 km'den fazla uzaklıkta olan Ayaş ilçesine resen görevlendirilebilecektir. Sadece Ankara değil tüm illerimizde benzer sorunlar bulunmaktadır. 100 lerce km uzaklıkta yapılacak bu atamalar kabul edilemez!
BU DURUM SADECE NORM FAZLASI ATAMALARINI DEĞİL, ÖZÜR GRUBU ATAMALARINI DA ETKİLEYECEKTİR
İlçe grupları uygulaması sadece norm fazlası atamalarında kullanılmayacak olup özür grubu atamalarında uygulanabilecektir. Yani aynı ilçe grubunda bulunan ilçelerde özür grubu tayini yapılamayacak olup 100 lerce km uzaklıkta çalışmalara sebebiyet verecektir.
ÇÖZÜM TEŞVİK İLE BECAYİŞİ DE İÇEREN ADİL VE ÖNGÖRÜLEBİLİR YER DEĞİŞTİRME SİSTEMİDİR.
MEB'in atama ve yer değiştirme sisteminin sorunlu olduğunu yıllardır dile getiriyoruz. MEB'de yaşanan sorunların temeline baktığımızda birçok sorunun temelinde de yer değiştirme sisteminin olduğunu görüyoruz.
Sözleşmeli öğretmenlik istihdamının gerekçesi olan 'belirli yerlerde öğretmen uzun süre çalışmak istemiyor ' savunmasından tutun norm fazlası atamalarına; özür grubu atamalarından tutun eğitim kurumu yönetici atamalarına kadar yaşanan sorunun asıl kaynağı ADİL ve ÖNGÖRÜLEBİLİR olmayan yer değiştirme mekanizmasıdır.
Öğretmenlerimiz aynı öğretmenler odasında farklı statülerde çalışmakta, sözleşmeli öğretmenlerimiz aileleri ile buluşamamakta, isteğe bağlı yer değişikliklerinin büyük bir çoğunluğu gerçekleşmemekte, aynı ilde buluşabilen kadrolu öğretmenlerimiz günde yüzlerce km yol gitmektedir.
Her yer değiştirme döneminde yapılan farklı uygulamalar da başka sorunlara yol açmaktadır. Bu dönemlerde bazen iptal hakkı tanınırken bazen tanınmamakta, bazen ikinci il içi ve il dışı hakkı verilirken bazen verilmemekte, bazen il-ilçe emri uygulanırken bazen hiç biri uygulanmamakta kısacası her yer değiştirme döneminde uygulamalar farklılık göstermektedir.
Bu sorunların köklü çözümü atama ve yer değiştirme sistemimizi değiştirmekten geçmektedir.
AES OLARAK ÇÖZÜMÜ DETAYLI ORTAYA KOYUYORUZ
-Öncelikle mevcut durumdaki hizmet puanları ve hizmet alanları gerçeği yansıtacak şekilde değişmeli,
-Çalışma güçlüğü çekilen bölgelerdeki öğretmenlere TEŞVİK verilmeli,
-Becayiş uygulaması tekrar hayata geçirilmeli,
-Adil, öngörülebilir bir yer değiştirme sistemi oluşturulmalıdır.
Sadece temenniden ibaret olmayan; hizmet alan ve puanlarının hangi komisyonlar tarafından belirlenmesinden tutun hangi hizmet alanlarına ne kadar teşvik verilmesine kadar;
Becayiş şartlarından tutun hangi alanda ne kadar çalışan bir öğretmenin diğer hizmet alanlarına önünü görebilerek en geç kaç yıl sonra gidebileceği detaylarını da içeren tarafımızca hazırlanmış olan raporumuz MEB'e zaten sunulmuştur. Amaç üzüm yemekse sorunun temeline inelim ve hep birlikte çözelim...