- Türkiye’nin yapay zeka alanındaki en önemli buluşlarından Yapay Arı Koloni Algoritması’nın (ABC) anıtı yapıldı

- Erciyes Üniversitesinde inşa edilen “Yapay Zekanın ABC’si Anıtı” Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar’ın katılımıyla açıldı

-Yapay zekâ optimizasyonda çığır açan ve dünyada Türkiye'yi temsil eden önemli markalardan biri haline gelen algoritmaya konu makale Türkiye’nin en çok atıf alan bilimsel makalesi konumunda

GSB Burs ve Öğrenim Kredisi başvuru sonuçları açıklandı GSB Burs ve Öğrenim Kredisi başvuru sonuçları açıklandı

- Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa tarafından 2005 yılında geliştirilen algoritma, ilaç tasarımı, inşaat ve beton sektörü, elektronik devre tasarımı dahil pek çok alanda kullanıyor

8 Kasım 2024 Kayseri

Türkiye’de ilk kez bir buluş üniversite bahçesinde anıt oldu.Türkiye’nin yapay zeka alanında en önemli buluşlarından “Yapay Arı Koloni Algoritması’nın (ABC) anıtı yapıldı.

Erciyes Üniversitesinde inşa edilen “Yapay Zekanın ABC’si Anıtı”nın açılış törenine Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, algoritmayı geliştiren Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa, milletvekilleri ve akademisyenler katıldı.

Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa tarafından 2005 yılında literatüre tanıtılan Yapay Arı Koloni Algoritması, yapay zeka alanında Türkiye’nin en önemli buluşlarından biri olarak dikkat çekiyor.

Yapay zekâ optimizasyonda çığır açan ve dünyada Türkiye'yi temsil eden önemli markalardan biri haline gelen algoritmaya konu makale Türkiye’nin en çok atıf alan bilimsel makalesi konumunda. Algoritma dünya çapında ilaç tasarımı, inşaat ve beton sektörü, elektronik devre tasarımı dahil pek çok alanda kullanıyor.

ABC algoritmasının transformunu temsil eden “Yapay Zekanın ABC’si Anıtı” bal arılarının kovandan uzakta bulunan kârlılığı yüksek çiçeklerin konumunu tarif ederken referans aldıkları “güneşi”, kendi aralarında bilgi paylaşımı yapmak amacıyla sergiledikleri “sallanma dansını” ve kovandaki balı maksimum yapmak için gerçekleştirdikleri zeki yiyecek arama davraşın "algoritmik döngüsünü" simgeliyor.