Anadolu Üniversitesi ile T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitim, Sınav ve Belgelendirme işbirliği protokolü imzalanmıştır.
İşveren ve İşveren Vekili İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri e-Sertifika programına kayıt yaptırmak ve detaylar için tıklayınız.
Anadolu Üniversitesi ile T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanan sertifika programına katılarak başarılı olan işveren veya işveren vekilleri elliden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecektir.
Herhangi bir diploma derecesi aranmaksızın programa 18 yaşını doldurmuş herkes başvurabilir.
Başvuru Tarihi ve Kayıt Bedeli
Başvuru işlemleri 03.02.2025 – 28.02.2025 tarihleri arasında yapılacaktır.
Kayıt bedeli 750 TL’dir.
Daha önceki dönemlerde başarısız olup programa yeniden katılacak adaylar için kayıt yenileme bedeli 500 TL'dir.
e-Öğrenme Hizmetleri
İşveren ve İşveren Vekili İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri e-Sertifika programına kayıt yaptıran öğrenciler uzaktan öğretim yöntemine göre hazırlanmış PDF formatındaki ders kitaplarından ve internet ortamında verilen hizmetlerden yararlanarak sertifika sınavlarına hazırlanabileceklerdir.
Katılımcılar e-Sertifika Programları Portalında kullanıcı adı ve parolalarını yazarak aşağıdaki adresten oturum açtıklarında tüm e-Öğrenme hizmetlerine ulaşabilirler.
e-Öğrenme Hizmetlerine aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz:
https://ekampus.anadolu.edu.tr/#
e-Kampüs portalında “e-Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama Sistemi” bağlantısına tıkladıktan sonra T.C. Kimlik No ve e-Devlet Şifresi tanımlanarak “Sisteme Giriş Yap” düğmesine tıklanmalıdır.
Sınav
Sınavla ilgili detaylı bilgi Şubat ayında duyurulacaktır.
Başarı Ölçütleri ve Tamamlama Belgesi
Katılımcıların başarılı olabilmesi için sınavdan 100 tam puan üzerinden 50 puan alması gerekmektedir. 50 ve üzeri puan alan katılımcılar “İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Yürütümüne İlişkin İşveren veya İşveren Vekili Eğitimi Tamamlama Belgesi” almaya hak kazanacaktır.
Sınavdan 15 gün sonra adayların başarı durumunu gösteren “Sınav Sonuç Belgesi” internette yayınlanacaktır.
Sınav sonuçları ayrıca T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bildirilecektir. İSG Hizmetlerini üstlenmek isteyen ve sınavı kazanan işveren veya işveren vekilleri İSG-KÂTİP sistemine internet üzerinden elektronik olarak kendi kayıtlarını yapmaları halinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebileceklerdir.
Programa ait akademik takvim Şubat ayında duyurulacaktır.
*Sertifika belgesini kaybeden öğrencilerimiz anadolusem@anadolu.edu.tr adresine e-posta göndererek yeniden basılması için talepte bulunabilirler. Sertifika belgesinin yeniden baskı ve gönderim ücreti 200 TL’dir.
9611 -İşveren ve İşveren Vekilinin İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi
Sertifika programı kapsamında bir ders kitabı hazırlanmış olup ders kitabında işlenen konular şöyledir:
- İş Sağlığı ve Güvenliğine Genel Bakış ve Güvenlik Kültürü
- Ulusal iş Sağlığı ve Güvenliği Sistemi
- İş Sağlığı ve Güvenliği Yaklaşımı
- İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı
- İşveren Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri
- İş Kazası ve Meslek Hastalığı Kavramı ve Getirdiği Maliyetler
- İş Kazası ve Meslek Hastalıklarının Bildirimi ve Hukuki Sonuçları
- İş Sağlığı ve Güvenliğinde Risk Faktörleri I
- İş Sağlığı ve Güvenliğinde Risk Faktörleri II
- İş Sağlığı ve Güvenliğinde Risk Faktörleri III
- İş Sağlığı ve Güvenliğinde Bireysel ve Organizasyonel Faktörler
- İş Sağlığı ve Güvenliğinde Tutulması Gereken Kayıtlar
Çalışma hayatının her noktasında insana yakışır iş ilkesiyle iş sağlığı ve güvenliğine azami hassasiyet gösteriyoruz.
Bu amaçla hayata geçirdiğimiz düzenlemeyle; 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri veya işveren vekili, İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi görevlendirme şartı aranmaksızın, Bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilecek. Çalışanlarımıza sağlıklı ve güvenli iş ortamı sunan iş yerlerine, bu amaçla yürüttüğümüz faaliyetlerin destekçisi olan sosyal paydaşlarımız sendika ve konfederasyonlarımıza teşekkür ediyorum.
İŞ SAĞLIĞI VE UZMANLIĞI ONLINE KURSLAR 3 ŞUBAT’TA BAŞLIYOR
İş sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili olarak, 31.12.2024 tarihinden itibaren yeni başlangıç süresinin devam ettiğini biliyorsunuz. Bu iş güvenliği hizmetlerinin ve iş sağlığı eğitimlerinin alınabilmesi için TESK olarak yaptığımız çalışmalar sonucunda, 50'den az çalışanı olan işletmelerimiz Anadolu Üniversitesi'nin 3 Şubat'tan itibaren çevrimiçi düzenlediği eğitimlere katılarak sertifikalarını alabilecekler. Ayrıyeten bir işyeri uzmanı veya bir sağlık uzmanına gerek kalmayacak. Bu eğitimleri kendi işyerleri için işverenler alabilecek. Bu sayede işyerleri masrafsız bir şekilde iş sağlığı ve güvenliği sertifikası alabilecekler, böylece esnafa ek bir yük getirilmemiş olacak. Çalışma Bakanlığı ile yaptığımız çalışmalarda, esnafa ek maliyetlerin getirilmemesi ve bu konudaki ücretlerin esnafı zor durumda bırakmaması için çaba gösteriyoruz.
İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ OLMAZSA OLMAZIMIZ
İş sağlığı ve güvenliği olmazsa olmazımız. Geçenlerde 78 canımızı kaybettik. Bu canların hepsinin aileleri, akrabaları, yakınları sıkıntıyla karşı karşıya kaldılar. Bu ihmal edilecek bir durum değil. Bugüne kadar bu tür işler farklı yöntemlerle yapılıyordu, ancak artık yeni bir imkan sayesinde hem bireysel çalışanlar hem de çalışan istihdam eden işletmeler için bir değişiklik söz konusu. Örneğin, bakkal, kasap, manav, ayakkabıcı ve kırtasiyeci gibi tehlikesiz sınıfa giren küçük işletmeler, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecek. Bu sayede büyük bir yükten kurtulmuş olacaklar.
EĞİTİMLERİN ALINMASI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
İş yerinde güvenli bir çalışma ortamının nasıl sağlanacağı hem yasal düzenlemelerle hem de uygulamalı eğitimlerle ortaya konuluyor. İş yeri sahipleri veya temsilcileri bu eğitimlerle iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olacak ve gerekli sertifikaları almaları yeterli olacak. Belirlenen kriterler ve yasal düzenlemelere uyum sağlanması zorunludur. Bu sayede esnaf ve sanatkarlarımız, iş yeri güvenliği konusunda daha bilinçli hale gelerek hem kendi can güvenliklerini hem de müşterilerinin güvenliğini temin edecekler. Eğitimlerin alınması, olası bir hadisede 'Keşke yapsaydık' dememek için son derece önemli. Ayrıca bu yeni düzenleme esnafa ek bir mali yük getirmeyecek.