Ankara, Hava Kuvvetleri'ne daha önce teklif ettiği Hürjet uçağına sahip. Hava ve Uzay Kuvvetleri'nin geleceğin savaş pilotlarını yetiştirmek için kullandığı F5'lerin yerini alacak uçak giderek yaklaşıyor ve Doğu'dan gelecek gibi görünüyor.

Savunma Bakanlığı, İspanyol Hava Kuvvetleri filosunda şu anda hizmette olan en eski birimlerin yerini almak üzere Türk havacılık endüstrisi tarafından tasarlanan eğitim uçağı Hürjet'i tercih etti. Savunma Bakanı Amparo Valcarce'nin cuma günü Türkiye'nin İspanya Büyükelçisi ile her iki ülkenin endüstriyel katılımıyla “savaş pilotları için gelişmiş bir eğitim sistemi geliştirmek” üzere bir anlaşma imzalamasının ardından bu karar alındı.

Margarita Robles başkanlığındaki Bakanlık istihdam, teknoloji transferi ya da en iyi ihtimalle her ikisi açısından İspanya'ya ekonomik getiri sağlayacak askerî programlara öncelik veriyor. Tüm göstergeler, Türk hükûmetiyle varılan anlaşmanın ayrıntıları beklenirken F5'in değiştirilmesinin ikinci kategoriye girebileceğini gösteriyor. Aslında Hava Kuvvetleri Komutanı General Francisco Braco, bu ayın başlarında basınla yaptığı bir toplantıda Ankara ile müzakerelerin bu konuya odaklanacağını tahmin etmişti. Bu şekilde Boğaz ülkesinin teklifi, hükûmetin aylardır incelediği İtalyan Leonardo firmasının M-346'sı, Amerikan Boeing firmasının T-7 'si ve Güney Koreli KAI firmasının T-50 'si gibi diğer alternatifleri geride bırakmış olacaktı.

Konya'da 'Yayabüs' projesi başladı Konya'da 'Yayabüs' projesi başladı

TAI şirketi tarafından tasarlanan Hürjet, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın haziran ortasında İspanya'ya yaptığı ve Pedro Sánchez'e İspanya ile Türkiye arasındaki savunma ilişkilerini “daha yüksek bir seviyeye” çıkarma sözü verdiği ziyaretin ardından daha sıkı bir teklif hâline geldi. Bu sözün ardından, iki Cumhurbaşkanı arasındaki görüşmeden bir ay sonra, Türk uçağının prototipi Hava Kuvvetleri uzmanları tarafından değerlendirilmek üzere Torrejón de Ardoz Üsü’ne (Madrid) indi. Aynı şekilde Hürjet'in İspanya'ya varışı Madrid ile Ankara'nın olası bir uçak değişimi üzerinde çalıştıklarını iddia eden haberlerle aynı zamana denk geldi. Türk medyasına göre Erdoğan hükûmeti, İspanyol hükûmetinin 24 Hürjet'i bünyesine katmayı taahhüt etmesi karşılığında altı adede kadar A400M almaya istekli olacaktı. Bu takasla birlikte Savunma Bakanlığı bir değil iki sorununa çözüm bulmuş olacak: Bir yandan Airbus'a sipariş ettiği ancak kullanmayı düşünmediği on nakliye uçağının bir kısmını elden çıkarmak diğer yandan da 1970 yılından kalma F5'lerin yerine bir yenisini bulmak. Ama cuma günü imzalanan anlaşmanın bu müzakerelerle ilgili olup olmadığı bilinmiyor. Bu uçak değişiminin gerçekleşip gerçekleşmemesinin ötesinde İspanyol Hava Kuvvetleri için yeni eğitim uçağı projesi ile Türkiye kendisini İspanya'nın askerî sektördeki en önemli ortaklarından biri olarak konumlandırıyor. Örneğin Navantia, Türk askerî sanayisiyle bağlarını güçlendirmekle en çok ilgilenen ulusal şirketlerden biri zira Ankara'nın sırada bekleyen çok sayıda deniz projesi var ve tasarımı Deniz Kuvvetleri'nin LHD Juan Carlos I ile aynı olan uçak gemisi TCG Anadolu'nun Türkiye'de inşa edilmesinin başarısının ardından İspanyol kamu tersanesine büyük saygı duyuyor.

Türk uçak gemisinin özellikleri

Hürjet iki kişilik, tek motorlu bir uçaktır. Üreticisine göre modern aviyonikleri ve yüksek performans özellikleri sayesinde uçak pilot eğitiminde temel bir rol oynayacaktır. Türk Hava Kuvvetleri gelecekte hem T-38 eğitim uçağının hem de İspanya gibi Türkiye'nin de akrobasi uçağı filosunu oluşturan F-5'in yerini almak üzere bu modelden birkaç üniteyi bünyesine katmayı planlıyor. Teknik özellikleri açısından Türk uçağı 9,5 metre kanat açıklığına, 13,6 metre uzunluğa ve 5,1 metre yüksekliğe sahiptir. Hürjet, Mach 1,4 hızında 13 bin 716 metre yükseklikte uçabilmektedir. Ayrıca 2200 kilometrelik bir menzile ve 2700 kilograma kadar maksimum yük taşıma kapasitesine sahiptir.