GÜNDEM

Kahramanmaraş merkezli depremlerin hasar sebepleri kitap haline getirildi

KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ TARAFINDAN 6 ŞUBAT 2023 TARİHİNDE KAHRAMANMARAŞ MERKEZLERİ DEPREMLERİN ARDINDAN ALINAN DERSLER İLE HASAR SEBEPLERİNİN ANLATILDIĞI KİTAP BASILDI.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin verdiği hasarların sebepleri, akademisyenler tarafından kitap haline getirildi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Milli Savunma Bakanlığının Deprem Araştırma Grubu’nda görev alan ve "6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremlerinden Alınan Dersler ve Ülkemizin Yeni Depremlere Hazırlık Durumu" başlıklı projenin yürütücüsü olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının görevlendirmesiyle Hatay’da araştırmalarda bulunan Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Bilgehan, yaşanan sorunları ve tespitlerini kitap haline getirdi.

Birçok üniversite hocasının da katkı verdiği ve editörlüğünü Kastamonu Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Mahmut Bilgehan’ın yaptığı “6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri, Hasar Nedenleri ve Alınan Dersler” isimli kitap basıldı. Kitap, özellikle deprem bölgesi başta olmak üzere birçok yerde ilk aydan büyük ilgi gördü.

“6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri, Hasar Nedenleri ve Alınan Dersler” başlıklı kitap ile ilgili bilgiler veren Kastamonu Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Mahmut Bilgehan, “Dünyanın en büyük doğal afetlerinden birisi olarak gösterilen 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri, 11 ilimizi etkileyerek binlerce can kaybına ve çok geniş bir sahada büyük yıkımlara yol açtı. Türkiye’nin 81 ilinde hissedilen acı, tüm yüreklerde en derin şekilde hissedildi. Meydana gelen depremlerin hala çok yüksek oranda can kaybına ve yapısal hasarlara neden olması, deprem konusunda ülkemizin daha çok yol alması gerektiğini göstermektedir. Bu anlamda deprem ile ilgili yapılan her çalışma ve etkinlik büyük önem arz etmektedir. 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri ile ilgili gerçekleştirilen bir TÜBİTAK projesi etkinliğinden esinlenerek hazırlanan bu kitabın hazırlanmasında önemli katkılar sağlayan bölüm yazarları Sayın Kasım Yenigün, Eren Vuran, Fatih Üneş, Selçuk Memiş, Hasbi Yaprak, Rukiye Koçkar Tuğla, Canan Bilgehan, Adem Ahıskalı, Oğuzhan Yavuz Bayraktar, İbrahim Yenigün, Mehmet Uğur Yılmazoğlu’na ve emeği geçen bütün çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Bu kitabın akademisyenlere, inşaat mühendislerine ve inşaat mühendisi adayı öğrencilere yararlı olacağını temenni ederim. ‘6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri, Hasar Nedenleri ve Alınan Dersler’ başlıklı kitap basılmıştır. Bu çalışmanın, Kahramanmaraş depremlerinde oluşan hasarların sebeplerinin anlaşılmasında önemli bir katkı sunacağına inanılmaktadır” dedi.

{ "vars": { "account": "G-DWD9KP42D3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }