Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürü Oğuz Tunç, Taş Bina Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen programda yaptığı konuşmada, İsrail'in saldırılarının bölge istikrarında derin yaralar açtığını, Birleşmiş Milletler'in yaşananlar karşısında yaptırımsız kalmasının dünyanın derin bir adalet krizinde olduğunu gösterdiğini söyledi.
Güçlünün haklı olduğu, haklının kendini ifade edemediği, ifade etse dahi görünürlüğünün kısıtlandığı bir ortamda, en çok zedelenen şeyin hakikat ve adalet anlayışları olduğunu belirten Oğuz Tunç, "Enformasyon bombardımanı altında hakikatin ne olduğunu kavramanın zorluğunu derinden yaşamaktayız. Sistematik, yoğun ve kalıcı dezenformasyon üreten sosyal medya aparat ve şirketlerinin, psikolojik harp unsuru olarak bireyleri ve kitleleri manipüle edebiliyor olması da hakikat krizini derinleştiren başat unsur olarak karşımıza çıkmaktadır." ifadesini kullandı.
"Zihinsel bir altyapı oluşturmayı hedeflemekteyiz"
Üretilen bilgi ve haberin insanlar veya robotlar tarafından mı üretildiğinin net olarak ayırt edilmediği bir ortamda, geleneksel medyanın toplumun güvenini kazanma noktasında ciddi bir fırsata sahip olduğunun gözden kaçırılmaması gerektiğini vurgulayan Bölge Müdürü Tunç, şöyle devam etti:
"Yapay zekânın istenilen bilgi veya mesajı öne çıkarma, çoğaltma ve aksi sedasının görünürlüğünü minimize etme kabiliyeti dezenformasyonu artırırken aynı yapay zekâ teknolojilerinin geleneksel basın faaliyetlerini de kolaylaştırıp hızlandırdığı görülmektedir. Bu itibarla merkezinde insan olan birçok faaliyeti otonom şekilde icra edebilen yapay zekâ teknolojilerinin imkân ve kabiliyetlerinin, yaşadığı toplumun ve coğrafyanın gerçeklerine bigane kalmayan basın mensuplarıyla buluşmasını ve hakikat mücadelesinde etkili şekilde kullanılmasını çok önemsiyoruz."
Hayatın her alanında birtakım kolaylıklar sağlayan yapay zekâ teknolojisinin basın faaliyetlerine ürettiği imkânlara sırt çevirmelerinin mümkün olmadığını dile getiren Bölge Müdürü Tunç, "Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Konya Teknik Üniversitesi olarak hazırladığımız bu program vesilesiyle, yerel düzeyde geleneksel ve dijital habercilik yapan siz basın mensuplarımızın, basın faaliyetlerini daha efektif yapmanızı sağlayacak zihinsel bir altyapı oluşturmayı hedeflemekteyiz." diye konuştu.
Eğitim programında, Konya Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Mesut Gündüz ve Dr. Öğr. Üyesi Engin Eşme sunumlar gerçekleştirdi. Prof. Dr. Gündüz, "Yapay Zekâ Nedir?" başlıklı sunumuyla yapay zekânın temel kavramlarını anlattı. Dr. Eşme ise "Yapay Zekânın Basında Uygulamaları" başlıklı sunumunda, bu teknolojinin medya sektöründeki kullanımına dair bilgi verdi.
Programa Anadolu Ajansı Konya Bölge Müdürü Rıfat Yerlikaya, Basın İlan Kurumu Konya Şube Müdürü Mehmet Feramuz Ayan, Türkiye Spor Yazarları Derneği Konya Şube Başkanı Murat Dönmez gibi isimlerin yanı sıra, Konya, Karaman ve Aksaray illerinde faaliyet gösteren yaklaşık 200 basın mensubu katıldı.
Program, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Konya Teknik Üniversitesi tarafından yapay zekânın medya alanında kullanımını artırmayı hedefleyen daha kapsamlı eğitim programlarının tasarlanabileceği vurgusuyla son buldu.