Millî Eğitim Bakanlığı Kurum İdari Kurulu (KİK) Ekim 2024 toplantısı, Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz, Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı, Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kahraman, Hukuk Müşaviri Av. Harun Kale; Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Personel Genel Müdürü Bülent Çiftci ve Ortaöğretim Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu’nun katılımıyla yapıldı.
Eğitim çalışanlarının acil çözüm bekleyen sorunlarının ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantıda konuşan Talat Yavuz, düzenlemelerin bir an önce yapılmasının önemine dikkat çekerek, eğitim çalışanlarının mali, özlük ve sosyal haklarının, çalışma ortamları ile çalışma şartlarının anayasal ve evrensel insan hakları standardına uygun bir şekilde iyileştirilmesini beklediklerini kaydetti.
Kurum İdari Kurulu’nun gündemine taşıdığımız konular şunlar:
-Görevde yükselme ve ünvan değişikliği sınavları 2025 yılı içinde gerçekleştirilmeli, en geç iki yıllık periyotlar hâlinde düzenli olarak yapılmalıdır.
-Öğretmenlerin alan değişikliği iş ve işlemleri 2025 yılı yarıyıl tatiline kadar gerçekleştirilmelidir.
-Öğretmenlik Mesleği Kanunu kapsamında kariyer basamaklarında ilerlemede başvuru, sertifikaların düzenlenmesi ile geçici 3. madde başta olmak üzere uygulamaya ilişkin diğer hususlar için gerekli yönetmelik düzenlemesi ve yönetmelik kapsamındaki eğitim programları en geç 2025 Ocak ayına kadar tamamlanarak yürürlüğe konulmalıdır.
-Öğretmenlerin, öğretmen adayı, ücretli öğretmen, şube müdürü, memur, özel öğretim kurumlarında uzman öğretici, usta öğretici, Millî Eğitim Akademisi’nde eğitim personeli olarak geçirilen süreler ile askerlik ve aylıksız izinde geçirilen süreleri uzman/başöğretmenlik ünvanları için aranan öğretmenlikte geçirilmiş hizmet süresine dâhil edilmelidir.
-Sözleşmeli öğretmenlik atamalarına ilişkin sözlü sınav sonuçları açıklanarak adayların atamaları bir an önce yapılmalıdır.
-Öğretmenlik Mesleği Kanunu kapsamında hizmet puanı ve öğretmenlerin yer değişikliği başta olmak üzere Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde mevcut hakların korunması ve geliştirilmesi doğrultusunda gerekli değişiklikler ivedilikle yapılmalı, belirsizlik giderilmelidir.
-Öğretmenlik Mesleği Kanunu kapsamında görevlendirilmelerde aranacak şartlar, yeniden yönetici olarak görevlendirilme, başarı ölçütleri, Akademi tarafından verilecek eğitimler ve uygulanacak sınavlar başta olmak üzere Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme ve Görevlendirme Yönetmeliği’nde mevcut hakların korunması ve geliştirilmesi doğrultusunda gerekli değişiklikler bir an önce yapılmalı, belirsizlik giderilmelidir.
-Öğretmenlerin il içi yer değişikliği işlemlerinin mağduriyet üretmeden adil ve hakkaniyete uygun olarak yürütülmesini sağlayacak şekilde ve tercihleri itibarıyla hizmet puanı üstünlüğüne göre sıraya konularak norm açığı oluştukça yer değişikliği taleplerinin bu sıraya göre karşılanması konularında Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde düzenleme yapılmalıdır.
-Millî Eğitim Bakanlığı kadrolarında görev yapan personel yönünden, parasız yatılılık ve bursluluk sınavına katılacak öğrencilerde aranacak şartlara dair Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği’nin 4. maddesinin ikinci ve beşinci fıkralarının (ç) bentlerindeki “beş katı” ibaresi “yedi katı” olarak düzenlenmelidir.
-Devlet Memurları Disiplin Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda “İl Millî Eğitim Disiplin Kurulu toplantılarında kamu görevlisinin üyesi bulunduğu sendikanın temsilcisinin de görüşme ve müzakereye katılma ile oy hakkının bulunduğu, görüşünün diğer kurul üyeleriyle birlikte alınması gerektiği” yönünde taşra teşkilatına görüş yazısı gönderilmelidir.
-Öğrenci sayısının çok az olmasının ve söz konusu öğrencilerin özel durumları nedeniyle sık sık sağlık sorunları yaşamalarından hareketle devamsızlık yapmalarının olağan olduğu özel eğitim sınıflarında, özel eğitim öğretmenlerinin sınıfta hazır bulunmalarına rağmen öğrencilerin derse gelmemesi hâlinde ders görevlerinin yapılmış sayılması yönünde görüş yazısı gönderilmelidir.
-Bakanlık kadro ve pozisyonlarındaki bütün personele, mesleki ve teknik eğitim kurumları bünyesindeki uygulama otellerinde konaklama ücretinde yüzde 50 oranında indirim yapılması sağlanmalıdır.
-2025 yılı bütçe kanunu sürecinde bütçe kanunu eki (K) cetvelinin fazla çalışmaya ilişkin bölümüne “öğretmenevleri ve akşam sanat okulları” ibaresinin eklenmesi için girişimde bulunulmalıdır.
-Deprem bölgesine dâhil il ve ilçelerde norm kadro belirleme işlemleri çerçevesinde, norm kadro fazlası olarak addedilen öğretmenlerin, (bölgedeki faal olmayan eğitim kurumlarının güçlendirme çalışması veya inşası tamamlanıncaya kadar) bu durumlarına dayalı olarak yer değişikliği/atama işlemlerine tabi tutulmamaları ve mevcut eğitim kurumlarıyla ilişkilendirilmeleri sağlanmalıdır.
-Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Çocuk Kulüpleri Yönergesi’nin 16. maddesinin birinci fıkrası değiştirilerek, il ve ilçe millî eğitim müdürlükleri personelinin de çocuk kulübü gelirlerinin dağılımına dâhil edilmesi noktasında düzenleme yapılmalıdır.
-Millî Eğitim Bakanlığı Personeline Başarı, Üstün Başarı Belgesi ve Ödül Verilmesine Dair Yönerge eki Ek-4 Millî Eğitim Bakanlığı Personelinden Üstün Başarı Belgesi Alanları Değerlendirme Formu’nun “Ç) Mesleği ile İlgili Faaliyetleri, Olağanüstü Gayret ve Çalışmaları ile Diğer Hususlar” bölümü, bütün personelin gerçekleştirme fırsat ve erişimine uygun olacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.
-Köy öğretmenleri ve sınıf öğretmenleri başta olmak üzere mesafe ve çalışma şartları nedeniyle süt iznini fiilen kullanamayan kadın öğretmenlerin, doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ay boyunca isteklerine bağlı olarak ikametgâhlarına yakın ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarında ve/veya ilçe/il millî eğitim müdürlükleri emrinde geçici görevlendirilmeleri hususunda düzenleme yapılmalıdır.
-Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde girişimde bulunularak öğretmen kadroları haricindeki kadrolarda görev yapan Bakanlık personeli için müze ve ören yerlerine ücretsiz giriş hakkı sağlanmalıdır.
-Bakanlık tarafından gerçekleştirilen sınavlarda, yerleşim yeri dışındaki sınav mahallerinde görevlendirilen personele, sınav dönemlerinde öğretmenevleri ve uygulama otellerinde öncelikli oda tahsisi yapılmalıdır.
-7. Dönem Kamu Görevlileri Toplu Sözleşmesi’nde yer alan “Kamu kurum ve kuruluşları, imkânları çerçevesinde personeline kreş hizmeti sunma, kalitesini ve kapasitesini artırma konusunda ihtimam gösterir” hükmü gereğince Bakanlık merkez teşkilatı ve bağlı birimleri ile il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerinde görev yapan personelin anaokulu öncesi yaş grubundaki çocukları için kurum hizmet binalarında kreş ve gündüz bakımevleri açılmalıdır.