Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, KRT ve Halk TV’de gündemi değerlendirdi. Enflasyon farkının zam olmadığına vurgu yapan Tonbul, “Kamu işvereni taleplerimize kulak vermezse saha faaliyetlerimiz devam edecek” dedi.
Aralık ayı enflasyon oranının açıklanması ile birlikte kamu görevlilerinin alacağı yüzde 11,54’lük zam oranını kabul etmediklerini belirten Hacı Bayram Tonbul, KRT ve Halk TV ekranlarında açıklamalarda bulundu. Memur-Sen’in şu an memurlara verilen zam oranının görüşüldüğü 7. Dönem Toplu Sözleşme’ye imza atmadığına vurgu yapan Tonbul, “Biz 2025 yılı için yüzde 15 ve 10 olmak üzere ilaveten yüzde 10’da refah payı talebimizi iletmiştik. Fakat toplu sözleşmede bu oranlar üzerinde anlaşamayınca hakem kurulu devreye girdi. Hakem kurulu da noter görevi gördü, Kamu İşvereninin teklif ettiğini aynen kabul etti ve karşımıza bugünkü tablo çıktı” diye konuştu.
Geldiğimiz noktada enflasyonun düşüşe geçtiğinin iddia edildiğini belirten Tonbul, bunun market fiyatlarıyla tezat oluşturduğunu söyledi.
“Marketteki fiyatlarda ciddi artışlar var. Bu artışların karşısında memurların almış olduğu sözde zam, geriye dönük olduğu için sabit gelirlinin cebine bir katkısı olmuyor. TÜİK verilerinin açıklanmasının ardından yaptığımız basın toplantısı gerçekleştirdik. Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde yaptığımız eylemde de 2025 yılının ilk 6 ayı için yüzde 15 zam ve yüzde 10 refah payı talebimizi yineledik. Kamu İşvereni şu ana kadar taleplerimize cevap vermedi. Memur-Sen Yönetim Kurulu olarak gösterilen yaklaşıma göre nasıl aksiyon alacağımızı istişare ederek; eylem, basın açıklaması gibi saha faaliyetlerimizle taleplerimizi kamuoyu ile paylaşmayı sürdüreceğiz.”
Tonbul: Türkiye “Tüketim toplumu” anlayışından çıkarılmalı
Merkez Bankası’nın enflasyon hedefini yüzde 31 olarak açıkladığı bir ortamda kamu görevlilerine verilen yüzde 6 ve yüzde 5’lik zammın büyüme oranının bile 10 puan gerisinde olduğunu dile getiren Tonbul, sözlerini şöyle sürdürdü: “Enflasyon farkını dönemin sonunda verilmesi aslında geçmiş kayıpların telafisidir. Bunu yıllardır söylüyoruz. Bugün memurlara refah payı verilmediği sürece verilenlere zam demek mümkün değildir. Ayrıca bu artışlar kamu görevlilerinin geleceğe yönelik hayaller kurmasını da engellediği için günübirlik bir anlayışı benimsemelerine, bu da tüketim toplumunun pekişmesine neden oluyor. Aslında düşük zam oranları enflasyonu düşürmekten ziyade günü kurtarmaya yönelik bir anlayış biçimi getirdiği için tüketimi, dolayısıyla da enflasyonu da artıyor. Bu durumun ekonomi yönetenler tarafından da görülmesi gerekiyor. Türkiye’yi tüketim toplumundan çıkarıp; tasarruf yapan ve üreten seviyeye getirmemiz gerekiyor. Ancak bunu memurları ve emeklileri açlığa ve sefalete düşürerek değil onları ülkenin gelişiminden faydalandırarak sağlamamız gerekli.”