Öğretmenlik Alan Bilgisi Sınavı yerine Milli Eğitim Akademisi Giriş Sınavı geliyor Öğretmenlik Alan Bilgisi Sınavı yerine Milli Eğitim Akademisi Giriş Sınavı geliyor

Norm kadro fazlası durumunda bulunan öğretmenlerin tamamına yakını sundukları aile, sağlık veya can güvenliği mazeretleri uygun görülerek norm kadro fazlası sayıldıkları yerlere atamaları yapılmıştır. Bunun yanında okul binalarının güçlendirilmesi ve yeniden inşası gibi nedenlerle ikili eğitime geçilmesi ve sınıfların birleştirilmesinden kaynaklı olarak çoğu ilde norm kadro fazlası olmaması gereken çok sayıda öğretmen fazla olarak belirlenmiştir. 

Norm kadro fazlası öğretmenlerin önemli bir kısmı herhangi bir eğitim kurumuyla ilişkilendirilmemiş olsalar dahi, münhal eğitim kurumları yöneticiliği görevlerinde ve bakanlık uhdesindeki görevlerin icrası için il/ilçe millî eğitim müdürlükleri başta olmak üzere çeşitli kurumlarda geçici görevlendirme suretiyle görev aldıkları bilinmektedir. 

Bu nedenle, norm kadro fazlası öğretmenleri, kendi iradeleri dışında idarenin tasarrufuyla istekleri haricindeki eğitim kurumlarına resen atamaya zorlamak, mevcut mağduriyet ve mahrumiyetlere yenilerini eklemekten başka bir sonuç üretmeyecektir. Norm kadro tespitinde, sonuçları gözetilmeden yapılan işlemlerin yeni sorunlara yol açmasına izin verilmemeli; norm kadro fazlası öğretmenler resen atamaya tabi tutulmamalıdır. 

Diğer taraftan bakanlık genelgesine rağmen illerde farklı uygulamalar yapıldığı; geçici olarak eğitim kurumlarına ve il/ilçe millî eğitim müdürlüklerine görevlendirilen öğretmenlerin de resen atamaya tabi tutuldukları görülmektedir. 

Yeni mağduriyetlere mahal vermemek adına, bakanlık öncelikle illerde uygulama birliğini sağlamalıdır. Norm kadro fazlası öğretmenlerin atamalarında il millî eğitim müdürlüklerine inisiyatif tanınmalı, resen atama yerine ilçe içinde geçici görevlendirme yapılmalıdır.