​​ Yeni açılan yapay zekâ temelli bölümlere öğrencilerden yoğun ilgi

2024 YKS’de başarı sıralamasında en üstlerde yer alan öğrencilerin tercihi, Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği bölümü oldu

Yükseköğretime Bakış İzleme ve Değerlendirme Raporu -2024' Yükseköğretime Bakış İzleme ve Değerlendirme Raporu -2024'

Yapay zekâ ve veri bilimi alanındaki mezunları geniş iş imkânları bekliyor

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Üstündağ: “Tüm şirketler kendi içinde veri analitiği ve veri bilimi ile ilgili departmanlarını oluşturmaya başladılar”

2024-2025 eğitim öğretim yılı itibarıyla üniversitelerde faaliyete geçen yapay zeka temelli teknoloji ve bilişim alanlarındaki yeni bölümler, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre yüksek sıralamadaki öğrencilerden büyük ilgi gördü. Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği, Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi, Veri Bilimi ve Analitiği, Robotik ve Yapay Zekâ ve Yapay Zekâ Operatörlüğü gibi yeni lisans ve önlisans bölümleri, yüksek başarı sırasına sahip öğrenciler tarafından ilk sıralarda tercih edildi.

Yapay Zekâ ve Veri Bilimi İlk 3 Binden Öğrenci Aldı

Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği ile Veri Bilimi ve Analitiği bölümleri de bu yıl tercih listelerinde üst sıralarda yer aldı.

YKS sonuçlarına göre Fen bilimlerinde üst sıralarda yer alan öğrenciler, 2024’te Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği bölümlerini tercih etti. Başarı sıralamasında ilk 3000’de yer alan öğrencilerin yerleştiği bu bölümler, geleceğin mesleklerine duyulan ilginin arttığını gözler önüne serdi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği bölümü 3 bin 051, Özyeğin Üniversitesi Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği bölümü 3 bin 793, İstanbul Teknik Üniversitesi Veri Bilimi ve Analitiği bölümüne 4 bin 963’üncü sıradan öğrenci yerleşti. Öğrenciler, geçmişte daha popüler olan tıp fakültelerine ve diğer mühendislik fakültelerine girebilecek puanı elde etmelerine karşın tercihlerini yapay zeka temelli programlardan yana kullandı. Bu veriler yeni teknolojiler alanında yapılan yatırımların ve Yükseköğretim Kurulunun bu yönde açtığı yeni programların öğrenciler tarafından büyük ilgiyle karşılandığını gösterdi.

Bu yıl açılan lisans programlarında, Veri Bilimi ve Analitiği bölümüne 234, Yapay Zekâ Mühendisliği programına ise 250 öğrenci kabul edilirken, Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi bölümünde öğrenim gören öğrenci sayısı 108’e ulaştı. Öte yandan, önlisans programlarında da yoğun bir talep yaşandı. Robotik ve Yapay Zekâ ön lisans programına 193 öğrenci yerleşti.

“Müfredat üzerinde çok ciddi ve titiz bir çalışma yapıldı”

İTÜ İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Güray Güler “Veri Bilimi ve Analitiği bölümü açılırken müfredat üzerinde kapsamlı bir çalışma gerçekleştirildi. Yükseköğretim Kurulu, farklı üniversitelerden uzmanların yer aldığı bir komisyon kurarak ders programını titizlikle hazırladı. İTÜ olarak bu çalışmalara hocalarımızla katkı sunduk ve 2024-2025 akademik yılında bölümümüzü ilk kez açtık. Toplamda 30 kontenjanımız bulunuyor ve yeni bir bölüm olmasına rağmen öğrenci profilimiz oldukça başarılı.” dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Yasin Ulukuş, "Veri Bilimi ve Analitiği, disiplinler arası bir yapıya sahip. Veri bilimciler, finans, tıp ve enerji gibi farklı sektörlerdeki sorunları çözmek için diğer alan uzmanlarıyla birlikte çalışır. Yapay zekâ ile benzer temellere dayanan veri bilimi, daha çok insana dokunan problemlerin çözümünde ön plana çıkar.” ifadelerini kullandı.

Ulukuş, “Veriyi anlamlandırmak her zaman işimizin bir parçasıydı. Ancak günümüzde, çok büyük verilere erişebilmek ve bu verileri anlamlandırmak için daha karmaşık yöntemlere ihtiyaç duymamız, veri bilimini geleceğin mesleği haline getiriyor” diyerek bu alanın önemini vurguladı.

-Mezunları geniş istihdam alanı bekliyor-

Ulukuş, yapay zeka temelli program mezunlarının veri bilimci, veri analisti ve veri mühendisi gibi pozisyonlarda geniş iş olanaklarına sahip olduğunu belirtti. Disiplinler arası bir alan olan veri biliminin, ekip çalışmasını ve insanlarla etkili iletişim kurmayı gerektirdiğini vurgulayan Ulukuş, öğrencilerin sosyal becerilerini geliştirmesinin önemine dikkat çekti.

İstanbul Üniversitesi Veri Bilim ve Analitiği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alp Üstündağ, “Veri analitiği departmanlarının hızla kurulduğu bir dönemde bu alanda istihdam yaratabilmek yani yeterli yetkinliklere sahip iş gücünü ortaya koyabilmek için gerekli olan bütün yetkinlikleri sağlayacak ders programlarını oluşturduk. Onun için de özellikle veri bilimi ve veri biliminin sektörel uygulamaları burada önem arz ettiğini düşünüyorum ve bunu göz önüne alarak dersler hem teorik bazda hem de uygulamalı bazlı tasarlandı.” şeklinde konuştu.

Mezunların geniş bir iş alanında çalışma fırsatına sahip olduğunu belirten Üstündağ, “Finans sektöründen tutun da perakende sektörüne veya endüstriyel imalat alanından lojistiğe kadar, telekomünikasyonun da işin içinde olduğu çok fazla farklı sektör var. Tüm şirketler kendi içinde artık veri analitiği ve veri bilimi ile ilgili departmanlarını oluşturmaya başladılar.” dedi.

“Yapay zekâ destekli sistemlerin kurulmasına öğrenciler öncü olacak”

Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alp Üstündağ, “Aslında öğrenciler temel olarak veriyi analiz etme ve modelleme yetkinliğine sahip olacaklar. Bu modelleme yetkinliği onların otomasyon sistemlerinin kurulması ve onların geliştirilmesini sağlayan bir altyapı verecek. Sonuçta baktığınız zaman yapay zekanın geldiği nokta özellikle insanlar tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerin otomasyonuna doğru giden bir trend ve bir süreç var ve bu süreç dahilinde verilerin doğru şekilde okunması, analiz edilmesi ve burada birtakım modellerin geliştirilmesi ve bu modeller üzerinden de otomatize yapıların oluşturulması söz konusu olacak. İşte bizim mezunlarımızın bu anlamda yetkinliğe sahip olacaklarını ve bu yapay zekâ destekli sistemlerin kurulmasında ön ayak olacaklarını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

“Veri Bilimi Analitiği Bölümü yeni bir bölüm, emin misin?”

Veri Bilimi ve Analitiği Bölümü öğrencisi Fatma Elif Uçar, tercih sürecini şu şekilde anlattı: "YKS’de altı bininci sırada yer alarak İTÜ Veri Bilimi ve Analitiği Bölümü’nü tercih ettim. Lise dönemimden itibaren matematik ve yazılım ağırlıklı bir alanda ilerlemek istediğimi biliyordum.

Tercih döneminde, çevremdekiler ‘Yeni bir bölüm, emin misin?’ diye sorsa da güvenerek bu bölümü ilk sıralarıma yazdım. Veri bilimini seçtiğinizde temel bilimlerden tıbba, marketing ve finans gibi alanlara kadar birçok farklı alana yönelebilme imkânınız oluyor. Bölümün bu kadar çok yönlü ve geniş bir yelpazeye hitap etmesi benim için çok cazipti.”

“Ders içeriklerini ve çalışma şartlarını çok uygun buldum”

Veri Bilimi ve Analitiği Bölümü birinci sınıf öğrencisi Feyzan Nur Şenkaya, tercih sürecini şu sözlerle anlattı: “YKS’de yedi bininci sırada yer aldıktan sonra bölümleri araştırmaya başladım. Ders programını incelediğimde Veri Bilimi ve Analitiği Bölümü’nün ders içeriklerini ve çalışma şartlarını kendime çok uygun buldum.”

“Birinci sınıf öğrencisiyim ama bir yapay zekâ şirketinde çalışıyorum”

İTÜ Veri Bilimi ve Analitiği Bölümü birinci sınıf öğrencisi Mehmet Yiğit, bölüm tercih sürecini şu sözlerle aktardı: “Bu bölümü seçerken kafamda birkaç soru işareti vardı, ancak ders programını inceleyince kararımı verdim. Bölümün geniş bir yelpazeye hitap etmesi ve birçok alana yönelme imkânı sunması beni etkiledi. Örneğin, bir istatistik kurumunda çalışabileceğiniz gibi yapay zekâ alanına da yönelebilirsiniz. Bu çeşitlilik benim ilgimi çekti. Bölümümüz yeni olmasına rağmen hocalarımız ve eğitim kalitemiz oldukça iyi. Daha birinci sınıf öğrencisi olmama rağmen bir yapay zekâ şirketinde staj yapıyorum ve part-time çalışma fırsatları bulabiliyorum. Bu durum, iş imkânları açısından umut verici.” dedi.