“Dijital ve yeşil becerileri üniversite öğrencilerimizin gündemine mutlaka taşımalıyız” “Dijital becerilere sahip olan bireyler, gelecekte rekabet avantajını elinde tutacaktır”
“Konya, uluslararası öğrenciler için cazibe merkezi olma potansiyeline sahip”
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Selçuk Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Konya’yı ziyaret etti.
Özvar, ilk olarak Konya Valiliğini ziyaret ederek geçtiğimiz ay göreve atanan Vali İbrahim Akın’a hayırlı olsun dileklerini iletti. Daha sonra Özvar ve Vali Akın birlikte Selçuk Üniversitesini ziyaret etti.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar Selçuk Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreninde yaptığı konuşmada, Konya’nın tarım, sanayi, turizm ve kültür başta olmak üzere birçok alanda marka şehirlerden biri olduğunu ve hoşgörü şehri Konya’da bulunmanın kendisi için ayrı bir mutluluk kaynağı olduğunu belirtti.
Konuşmasında yükseköğretim sisteminin hedeflerini sıralayan Özvar, gelecekte küresel ve bölgesel rekabet gücünün artırılabilmesi ve sürdürebilmesi için “erişilebilirlik ve kapsayıcılık”, “kalite, üretkenlik ve mükemmellik”, “araştırma ve yenilikçilik”, “uluslararasılaşma” ve “istihdama duyarlılık ve hayat boyu öğrenme” olmak üzere beş stratejik hedef belirlediklerini aktardı.
Son dönemde giderek önem kazanan mikro yeterlilikler konusuna özel bir önem verdiklerini açıklayan Özvar, “Okul dışı mikro yeterlilik uygulama esaslarına yönelik kapsamlı bir çalışma yürütüyoruz. Bu çalışmaların neticesinde, okul dışı kazanımların mikro yeterlilikler şeklinde kredilendirilmesi mümkün olacaktır.
Öğrencilerimize, ders müfredatının dışında mutlaka sizlere yeni kazanım sağlayacak, kendi mesleğiniz, kendi programlarınızla alakalı mutlaka kurslara, uygulamalara yönelik etkinliklere katılmanızı hararetle tavsiye ederim. Dört duvar arasında kalan bir yükseköğretim hayatı eksik bir hayattır. Bunu mutlaka kampüsün dışına taşırmak kampüsün dışına doğru eğitimimizi yaygınlaştırmanın yollarına mutlaka bakmamız gerektiğine inanıyorum.” dedi.
“Uluslararası etkileşim kaliteye de fevkalade önemli katkı verecektir”
Uluslararasılaşmanın önemine dikkat çektiği konuşmasında Özvar, Türkiye’nin uluslararası öğrenci hareketliliği bakımından dünyada ilk 10, Avrupa’da ilk 5 ülke arasında olduğunu belirterek, uluslararası öğrenci hareketliliğinden daha fazla istifa etmeyi hedeflediklerini anlattı.
Özvar, “Bilginin, üniversitenin ve öğretim elemanlarının uluslararası etkileşime açılması ürettiğimiz bilginin kalitesine de fevkalade önemli katkı verecektir.” dedi.
Üniversitelerin uluslararası öğrenci hareketliliğine daha hazır hale gelmesi gerektiğinin altını çizen Özvar, “Bunun yolu ise üniversitelerimizin bilhassa akreditasyon süreçlerini, kalite güvencesi, eğitim öğretim ve araştırma standartlarını nitelik bakımından daha yukarıya çekmesinden geçmektedir” şeklinde konuştu.
Konya’nın ve Selçuk Üniversitesinin uluslararası öğrenciler açısından önemli bir cazibe merkezi olma potansiyeline sahip olduğuna dikkati çeken Özvar, “Bu potansiyeli mutlaka harekete geçirmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
“Dijital ve Yeşil Beceriler en fazla üzerinde durduğumuz konulardan biri”
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, Yükseköğretim Kurulunun en fazla üzerinde durduğu konuların başında “Yeşil ve Dijital Beceriler”in geldiğini vurguladı. Özvar şöyle konuştu:
“Dijital ve yeşil beceriler konusunda üniversitelerimizin öğrencilere muhtelif kurslar, etkinlikler, dersler açması gerekir. Sadece programın müktesebatı içerisinde yer alan yetkinlikler değil onları dönüştürecek yeşil ve dijital becerileri üniversite öğrencilerimizin gündemine mutlaka taşımak gerekiyor. Bunun, öğrencilerimizin mezuniyet sonrası istihdam piyasalarında daha kısa sürede daha arzu ettikleri işlere ulaşma konusunda kendilerine mutlaka yardımcı olacağı kanaatini taşıyorum.”
Dijitalleşmenin getirdiği bu yeniliklerin, bir yandan iş süreçlerini daha verimli hale getirirken, diğer yandan da yeni iş kollarının doğmasına zemin hazırladığını anlatan Özvar, “Dijital becerilere sahip olan bireyler, gelecekte rekabet avantajını elinde tutacaktır.” dedi.
Konuşmasında öğrencilere seslenen Özvar, “Hem kentinizin hem üniversitenizin bütün imkanlarından yararlanın. Üniversite hayatını sadece derslerden ve sınavlardan ibaret olarak görmeyin. Üniversiteler sadece meslek kazandırmakla kalmaz aynı zamanda öğrencilere istikbalde birlikte yaşayacağı birlikte başaracağı muazzam bir sosyal çevre kurma inşa etme imkânı sağlar.” dedi. Sosyalleşmede “erdem” ve “ahlak” olmak üzere iki temel ilke olduğunu kaydeden Özvar, “Erdem ve ahlak üzerine inşa edilen sosyalleşme en sağlıklı en verimli en üretken sosyalleşmedir.” ifadelerini kullandı.
“Konya, bir üniversiteler kenti”
Konya’nın 5 üniversitesi, yaklaşık 5 bin akademisyeni ve 120 binden fazla öğrencisiyle bir üniversiteler kenti olduğunu belirten Özvar,“Bu kimliğin oluşmasında Selçuk Üniversitemizin oynadığı rol bilhassa önemlidir. Araştırma Üniversitesi Aday İzleme Programı’na dahil olan 6 üniversiteden biri olan Selçuk Üniversitesinin önümüzdeki dönemde göstereceği performansa göre 23 Araştırma Üniversitesi arasında yer alması mümkündür.” dedi.
Konya’nın ve Selçuk Üniversitesinin uluslararası öğrenciler açısından önemli bir cazibe merkezi olma potansiyeline sahip olduğuna inanıyorum. Bu potansiyeli mutlaka harekete geçirmeliyiz.” şeklinde ifade etti.
Özvar, Akademik Yılı Açılış Törenine, katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek yeni akademik yılın tüm öğrencilere, akademisyenlere ve idari personele hayırlı olmasını diledi.
Özvar, törenin ardından senato toplantısına başkanlık etti. Toplantıda, üniversitenin stratejik hedefleri, akademik programların geliştirilmesi ve sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalar üzerine kapsamlı bir değerlendirme yapıldı.