TÜBİTAK Destekli Bilim Merkezleri Çalışanları Başlangıç Eğitimi kapsamında, 12-14 Nisan tarihleri arasında Şanlıurfa Bilim Merkezinde gerçekleştirilen programda, ülke genelindeki 21 bilim merkezinden gelen 71 katılımcı ağırlandı.
Alanında uzman akademisyenler, kurum yöneticileri ve deneyimli eğitmenler eşliğinde düzenlenen eğitimlerde katılımcılar, bilgi ve deneyimlerini artırma fırsatı buldu. Eğitmenlere yönelik olarak planlanan bu program; bilim merkezlerindeki tüm unsurların etkili ve aktif kullanımını desteklemeyi amaçlıyor. Sergi alanlarının ve atölyelerin verimli kullanımı, işletme ve operasyonel süreçlerin yönetimi, etkili iletişim ve ziyaretçiyle bağ kurma gibi konular, uygulamalı biçimde ele alındı.
Eğitmenler, Bilimsel Merakın Temsilcisi
TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanı Ömer Kökçam, programla ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:
“Eğitmenlerin niteliklerini artırarak bilim merkezlerinin verimliliğini ve sürdürülebilirliğini sağlama hedefimize adım adım ilerliyoruz. Bu kapsamda 2024 yılı itibarıyla başlattığımız eğitmen eğitimlerinin dördüncüsünü Şanlıurfa’da gerçekleştirdik. Yıl boyunca bu eğitimlere düzenli olarak devam edeceğiz. Ayrıca; proje geliştirme, yapay zeka, planetaryum, bilim şovu gibi tematik alanlarda da eğitimler sunacağız. Sadece eğitmenler değil, bilim merkezi yöneticilerine yönelik eğitimler de planlıyoruz. Yakın zamanda hayata geçireceğimiz Bilim İletişimi Akademisi ile bu süreci daha da güçlendireceğiz.”
“TÜBİTAK, bilim ve teknoloji üreten bir Türkiye hedefi doğrultusunda, Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında bilim merkezlerinin sayısını ve niteliğini artırmaya devam ediyor” diyen Kökçam, “Dünyadaki bireysel örneklerden farklı olarak, Türkiye’deki bilim merkezleri TÜBİTAK koordinasyonunda bütüncül bir yaklaşımla yapılandırılıyor. Bugün 19 ilde faaliyet gösteren 36 bilim merkezi; TEKNOFEST, bilim söyleşileri, bilim şenlikleri ve insanlı ilk uzay misyonu gibi birçok önemli etkinlikte TÜBİTAK çatısı altında birlikte çalışarak güçlü bir bilim iletişimi ekosistemi oluşturuyor.” İfadelerini kullandı.
Eğitmenlerin Rolü Nedir?
Bilimsel bilgiyi toplumla buluşturma sürecinde kilit rol üstlenen eğitmenler; yalnızca sergileri anlatan rehberler değil, aynı zamanda gözlem yapmaya teşvik eden, sürprizler kurgulayan, merak uyandıran, bilimsel olayları doğru çerçeveye yerleştiren ve kalıcı öğrenmeyi destekleyen bilim iletişimi uzmanlarıdır.
Atölye, laboratuvar, bilim şovu, drama gibi etkinlik alanlarında aktif rol alan eğitmenlerden; sergi tasarımına katkı sunmaları, bozulan sergilerin takibi, okul gezilerine yönelik etkinlik ve materyal geliştirmeleri gibi teknik ve pedagojik birçok katkı da bekleniyor. Bu nedenle eğitim programları, onların alana güçlü bir başlangıç yapmalarını desteklemeyi hedefliyor.