657 sayılı Kanun’un 104/D maddesinde, “Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır” hükmü bulunmaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı İzin Yönergesi’nin 10. maddesinde de aynı yönde, “Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir” hükmü yer almaktadır. Ancak köy öğretmenleri başta olmak üzere, görev yaptığı eğitim kurumu ile ikametgâhı arasındaki mesafe nedeniyle bu izni kullanmayan öğretmenlerin ve sınıf öğretmenleri gibi eğitim-öğretim günü boyunca tek bir sınıfın sorumluluğu verilen öğretmenlerin süt iznini fiilen kullanamadıkları görülmektedir.
Bu durum, kamu işvereninin tek taraflı tasarrufuyla belirlenen çalışma yeri, süresi ve çalışma şartlarından kaynaklanan durumlar nedeniyle kanuni bir hakkın fiilen kullanılmasının engellenmesine neden olmaktadır.
Bakanlık, köy öğretmenleri ve sınıf öğretmenleri başta olmak üzere, mesafe ve çalışma şartları nedeniyle süt iznini fiilen kullanamayan kadın öğretmenlerin, doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ay boyunca isteklerine bağlı olarak ikametgâhlarına yakın ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarında ve/veya ilçe/il millî eğitim müdürlükleri bünyesinde geçici görevlendirilmeleri hususunda düzenleme yapmalıdır.
Yazıya ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.