MEMUR

Tasarruf Değil Adalet İstiyoruz

Memur-Sen Engelliler Komisyonu, engelli haklarına yönelik yapılan sistematik hak kayıplarına karşı Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada; "Tasarruf değil adalet istiyoruz” dedi

Hazine ve Maliye Bakanlığı önündeki eylem; Memur-Sen, Engelliler Konfederasyonu, Hak-İş Engelli Komitesi, Engelliler Konfederasyonu, Anadolu Kardeşlik Teşkilatı, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ortaklığıyla gerçekleştirildi.

Memur-Sen Engelliler Komisyonu Başkanı Ahmet Dönmez, mevzuat değişiklikleri ile engellilerin sistematik olarak yok sayıldığını söyledi.

Sağlık Kurulu Yönetmeliği'ne değişiklik ve gelir kriteri kotaları koyularak binlerce bakıma muhtaç engelli bireyin, sosyal desteklerinin kesilip kaderine terk edildiğini vurgulayan Dönmez; “SGK tarafından protez, ortez, tekerlekli sandalye, beyaz baston ve işitme cihazı gibi hayati malzemelerin ödemelerinin yeteri düzeyde karşılanmaması mağduriyetleri derinleştirilmiştir. KDV kanununda değişiklik yapılarak tekerlekli sandalye gibi temel ihtiyaç malzemelerinin ithalinden de KDV alınmasına karar verilerek erişilebilirlik yok sayılmış, erişim imkânsız hale getirilmiştir. Bu hayati malzemeleri kendi imkanlarıyla ithal edenlerden KDV almak erişimi daha da zorlaştırılmak demektir. KDV Kanunu’na erişimi kolaylaştıracak düzenlemeler getirilmeli, Engelliler temel ihtiyaçlarından mahrum bırakılmamalıdır. Sürücü Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile yıllardır sürücü olan birçok ortopedik ve işitme engelli bireyin ehliyetleri iptal edilmiş, engelli birçok arkadaşımız mağdur olmuştur. Hafif zihinsel engelli bireylerin hayat boyu eğitimdeki 143 modülü 9 modüle düşürülerek temel eğitim hakları ellerinden alınmıştır ”dedi.

Ahmet Dönmez: Yaşam haklarımız elimizden alınmasın

ÖTV Kanunu değişikliğiyle yeniden araç temininde sürenin 5 yıldan 10 yıla çıkarılmasına da tepki gösteren Ahmet Dönmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu düzenleme engellilerin eski teknolojiye mahkûm edilmesine sebep olmuş; gelişen güvenlik donanımlarına sahip araçlara erişimleri engellenmiştir. Yine yerlilik oranının yüzde 40 a çıkarılması ile suiistimalciler yerine engelli bireylerin cezalandırılması haksızlık oluşturmuş, engellilere sağlanan hakların elinden alınmasına sebep olmuştur. Suiistimal yapanın cezalandırılmadığı, hayata tutunmak için mücadele eden engellilerin cezalandırıldığı bu yanlıştan acilen dönülmesi gerekiyor. Tasarruf değil, adalet istiyoruz! Engelli haklarından, temel ihtiyaç malzemelerinden tasarruf edilemez. Engelli araçlarından tasarruf etmek yerine, kamudaki israf azaltılmalı, zaruri temel yaşam ihtiyaçlarından değil, gereksiz harcamalardan tasarruf edilmelidir Tarafı olduğumuz Birleşmiş Milletler Engelli Hakları sözleşmesi; alınacak kararların engelli sivil toplumlar ile birlikte alınması gerektiğini belirtiyor. Anayasa’mız engelli bireylerin yaşam hakları için özel tedbirler alınması gerektiğini ifade ediyor. Ulusal düzeyde engellilere yönelik politikaların, programların ve eylemlerin tasarım süreçlerinde, engelli STK’ların katılımı hayati bir gereklilikken, hiçbir görüşümüz dikkate alınmamaktadır. Biz aslında yeni bir şey talep etmiyoruz. Var olan haklarımızın devam etmesini, Engelimizin zaaf olarak görünmemesini, Yaşam hakkımızın elimizden alınmamasını istiyoruz. Bizler, bu haksızlıklara karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Bizi yok saymazsınız! Birlikte yaşamak, bizi anlamak, bizimle olmak için engelli olmayı ya da engelli birey olmayı beklemeyin. Kendinize layık görmediğinizi, başkasına fazla görmeyin.”

Diğer STK temsilcileri de gerçekleştirdikleri konuşmalarla engellilerin yaşadığı sorunlara değinerek gerek sosyal anlamda gerekse yasal düzenlemelerle atılması gereken adımlara ilişkin çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaştı.

{ "vars": { "account": "G-DWD9KP42D3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }