EĞİTİM/ÖĞRETİM

TBMM Başkanı Kurtulmuş Uluslararası Maarif Okulu'nu ziyaret etti

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kuzey Makedonya'nın Kalkandelen şehrindeki Uluslararası Maarif Okulu'nu ziyaret etti. Öğrenci ve öğretmenlerle bir araya gelen Kurtulmuş, okulun faaliyetlerine ilişkin yetkililerden bilgi aldı.

Kalkandelen Uluslararası Maarif Okulu'nca düzenlenen "21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı" programına TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Mahmut Özdil, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çiçek, Kuzey Makedonya Ülke Temsilcisi Osman Demirgül, Bölge Daire Başkanı Kemal Bulut ve Makedonya Maarif Okullarının yöneticileri, öğretmenleri ve öğrencileri katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Mütevelli Heyeti Üyesi Özdil, Vakfın yaklaşık 8 yıl önce faaliyete başladığını hatırlatarak, Türkiye'nin eğitim alanındaki birikimini dost ve kardeş ülkelerle paylaşırken ilişkileri de zenginleştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Türkiye Maarif Vakfının 55 ülkede 500'ü aşkın eğitim kurumunda 50 bini aşkın öğrencisi olduğuna dikkat çeken Özdil, bu başarının Türkiye Cumhuriyeti'nin makamlarının ve büyükelçiliklerinin büyük destekleriyle gerçekleştiğini vurguladı ve teşekkür etti.
 

Kuzey Makedonya’nın Vakfın faaliyete başladığı ilk ülkelerden biri olduğunu ve şu anda iki ayrı kampüste bine yakın öğrenciyle faaliyetlerin sürdürüldüğünü ifade eden Özdil, TBMM Başkanının Maarif Okullarını ziyareti ve programa katılımının Vakıf mensuplarını onurlandırdığını belirtti.

Programda konuşma yapan Kurtulmuş, öğrencilerle aynı çatı altında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ve Maarif Okullarının Üsküp ve Kalkandelen dışındaki şehirlerde de açılması temennisini dile getirdi.
 

Kurtulmuş, "Balkan coğrafyasıyla Türkiye arasındaki ilişkiler sadece farklı ülkelerin resmi ilişkilerinden ibaret değildir. Balkan ülkeleriyle Türkiye arasındaki ilişkinin ana ekseni, halklar arasındaki kardeşlik ve dostluk ilişkisidir. Hemen hemen Balkan coğrafyasının her köşesinde her farklı ırk ve kültür mensubu olan Balkan ülkeleriyle ilgili Türkiye'nin tarihten gelen kadim dostluk ve gönül köprüleri vardır." diye konuştu.

İkili ilişkilerde zaman içerisinde çok büyük mesafeler kat edildiğini belirten Kurtulmuş, Türkiye'nin kültürel diplomasi kurumlarıyla hemen hemen Balkanların her yerinde Balkan halklarıyla ilişkileri kuvvetlendirecek çalışmalar ortaya koyduğunu ifade etti.

Kuzey Makedonya başta olmak üzere Balkanlarda TİKA, Maarif Vakfı, Yunus Emre Enstitüsü, Diyanet Vakfı, Vakıflar Genel Müdürlüğünce hayata geçirilen projelerle toplumsal kalkınmaya da destek olunduğunu dile getiren Kurtulmuş, "Türkiye sadece komşu olmanın ötesinde, aynı ortak tarihi benimseyen, aynı ortak kültürün içinden gelen, bu coğrafyada asırlardır birlikte yaşadığımız dostlarımızın, kardeşlerimizin güçlenmesi için çok büyük imkanları seferber etti. Gönlümüz arzu eder ki bundan sonra da bu ilişkileri çok daha güçlü bir şekilde sürdürmek nasip olsun." değerlendirmesinde bulundu.
 

Kurtulmuş, yeni dünya dengesinde yıldızı parlayacak ülkelerden birinin Türkiye olacağını vurguladı.

Türkiye'nin güçlenmesi ve büyümesinin, Balkan, Orta Doğu ülkelerinin güçlenmesi, doğu-batı gerilimlerinin azaltılarak dünyanın barış ve esenliğe doğru yol alması anlamına geleceğini dile getiren Kurtulmuş, bu kapsamda beraber yol alınacağını söyledi.

Geleceğin en önemli teminatlarından birinin ortak kültürel zenginlik olduğunu aktaran Kurtulmuş, Balkanlardaki "Osmanlı barış düzeninin" tarihi bir hikayeden ibaret olmadığını, Balkanlarda etnik yapılarıyla kültürel farklılıklarıyla insanların bir arada yaşadığını belirtti. 
 

"İnsan sadece diliyle konuşmaz, gönlüyle de konuşur"

Kültürün her alanında yapılacak desteklerin, hizmetlerin önemli ve her türlü takdirin üzerinde olduğunu ifade eden Kurtulmuş, bunun en başında gelen unsurun "dil" olduğunu belirtti.

Gönül diliyle konuşmayı başarmış, bunu davranışlara da yansıtmış bir millet olduklarını dile getiren Kurtulmuş, "İnşallah Türkçenin yaygınlaşması, yaygınlaştırılmasıyla bu muazzam kültürel birikimimiz, gönül dili olarak ortaya çıkan birikimimizle çok geniş kitleler tarafından benimsenecek, özümsenecek, anlaşılacak ve sonraki nesillere aktarılacaktır." dedi.

{ "vars": { "account": "G-DWD9KP42D3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }