AK Parti Osmaniye Milletvekili Seydi Gülsoy, Osmaniye'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 103'üncü yılını kutladı.
Osmaniye'nin kültür ve medeniyet merkezi olduğunu ifade eden Gülsoy, kentin, tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirtti. Gülsoy, Osmaniye'nin, işgalleri kabullenmeyerek düşmana geçit vermediğini dile getirdi.
İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, hayatını kaybeden sanatçı Ferdi Tayfur'a Allah'tan rahmet diledi. Ergun, Ferdi Tayfur'un milletin duygularına tercüman olduğunu söyledi.
CHP Ankara Milletvekili Semra Dinçer de "Yozgat'ın sorunları" hakkında konuştu.
TBMM Genel Kurulunda siyasi partilerin grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, ülkede şiddet olaylarının arttığını öne sürdü.
Rize'de iki PTT çalışanının öldürüldüğünü hatırlatan Şahin, silaha erişimin sorgulanması gerektiğini dile getirdi.
Şahin, "TBMM olarak sorumluluk almak zorundayız. 2025 yılı, Aile Yılı olarak ilan edildi. Aile değerlerimizi koruyamadan, cezasızlık algısını yok etmeden, adil yönetim tesis etmeden sorunlara çözüm bulamayız." sözlerini sarf etti.
Suriye için barışın ve huzurun şart olduğunun altını çizen Şahin, Suriye'deki normalleşmeye en fazla katkıyı Türkiye'nin sunması gerektiğini söyledi.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, Türk pasaportunun dünyada itibarının kaybolduğunu savundu.
Yabancılara pasaport ve vatandaşlık verilmesiyle ilgili adımların yanlış olduğunu söyleyen Çömez, "Vatandaşlık meselesine iktidar yetkilileri ciddi şekilde baksınlar." ifadesini kullandı.
Emeklilerin zor durumda olduğunu dile getiren Çömez, "Geçen yılı emekli yılı ilan ettiniz ve neticeyi gördük. Bu yılı Aile Yılı ilan ettiniz. Boşanma oranları yüzde 15 arttı, çocuk doğumuyla ilgili azalma var. Bunun bir tek sebebi var, sosyal dokuyu perişan ettiniz. Bu insanlar yuva kurmaktan aciz hale geldiler." diye konuştu.
Çömez, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Adalet Bakanlığının pırlanta firmalarıyla anlaşma yaptığını iddia etti.
- "Yıkım heveslilerine karşı duruşumuz nettir"
MHP Grup Başkanvekili Filiz Kılıç, görme engellilerin azimleriyle herkese örnek olduğunu vurguladı.
Görme engellilerin hayata katılımına ilişkin sorumlulukları yerine getireceklerini ifade eden Kılıç, Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası'nı kutladı.
Kılıç, Türkiye'nin geleceği için umutla ilerlediklerinin altını çizerek, şöyle devam etti:
"Yıkım heveslilerine karşı duruşumuz nettir. Ne tolerans gösteririz ne de bununla vakit kaybederiz. Top çevirerek siyaset yapmaya çalışanların süresi dolmuş, çıkarlarını halkın menfaatlerinin önünde tutanların zamanı geçmiştir. Gerçekle yüzleşmeyen, halkı korku ve yıkımla yönlendirmeye çalışanların sahne ışıkları sönmüştür. Bizim boşa harcayacak bir saniyemiz yoktur. Yeni yüzyıl, barış ve huzur yüzyılı olacaktır. Türkiye, terörsüz, şiddetsiz bir geleceğe doğru yükselirken halkımızın refahı ve mutluluğu perçinlenecektir."
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, basın ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini ileri sürdü.
Bazı gazetecilerin tutuklandığını söyleyen Koçyiğit, halkın haber alma hakkının önüne geçilemeyeceğini dile getirdi. Koçyiğit, basın çalışanlarının yanında olmaya devam edeceklerini belirtti.
- "Türkiye'nin gerçek gündemi işçi, emekli, memurdur"
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının, bir pırlanta firmasıyla personeli için indirim anlaşması yaptığını iddia etti.
Emeklilerin zor durumda olduğunu dile getiren Başarır, en düşük emekli maaşının 14 bin 469 liraya yükseltildiğini, bunun yetersiz olduğunu vurguladı.
Başarır, emekli maaşlarının konuşulması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Şunu ısrarla söylemeye devam edeceğiz; Meclisin çalıştığı, açıldığı her gün CHP Grup Başkanvekilleri, milletvekilleri emeklinin, memurun maaşını söyleyecek, bunu unutturmayacağız. Bu gündemi asla değiştirmeyeceğiz. Türkiye'nin gerçek gündemi sefalet, açlık, yoksulluk, kaderine terk edilen işçi, emekli, memurdur. Bunu asla unutturmayacağız."
- "Özür dilenmesi gerekir"
AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, Rize'deki saldırıda hayatını kaybeden PTT çalışanlarına Allah'tan rahmet diledi.
Filistinlilerin yanlarında olmaya devam edeceklerini aktaran Akbaşoğlu, deprem bölgesinin yeniden ayağa kaldırılmasının her zaman gündemlerinde olduğunu anlattı.
Akbaşoğlu, 2023 ve 2024'te bölgede 2,6 trilyon lira harcama yapıldığını hatırlatarak, 2025'te de deprem bölgesinin öncelikli gündem arasında yer alacağını belirtti.
Muhalefet partilerinin grup başkanvekillerinin bazı konuları çarpıttığını kaydeden Akbaşoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile pırlanta firması arasında anlaşma yapıldığına ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
"Sanki pırlanta firmasıyla sözleşme, anlaşma yapılmış gibi bir şey takdim ediliyor" diyen Akbaşoğlu, bu konuda Bakanlığın açıklama yaptığını anımsattı.
Firmaların çalışanlarla ilgili kampanyalar düzenlediğini dile getiren Akbaşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yılbaşı geldiğinde, bütün firmalar Meclis'e, kurumlara, şirketlere, şahıslara, her tarafa tek taraflı bildirimlerde bulunuyorlar. Ama bunun dışında bahse konu firma ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında herhangi bir özel anlaşmanın söz konusu olmadığı basın açıklamasıyla duyurulduğu halde bunu gerçekmiş gibi ortaya koymak hakikate iftiradır, bu bir itibar suikastıdır. Özür dilenmesi gerekir."
Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili de daha önceki dönemlerde iddialarda bulunulduğunu anımsatan Akbaşoğlu, yalanlarla itibar suikastı yapıldığını söyledi.
Genel Kurulda, Saadet Partisinin "Aile hekimliği", İYİ Parti'nin "Polislerin özlük hakları", DEM Parti'nin "Öğretmen atamaları", CHP'nin "Gebze'deki doğal gaz patlaması" hakkındaki grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü.
Partisinin grup önerisi üzerine söz alan Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, Türkiye'de aile sağlığı merkezlerinin sağlık sisteminin yüzde 40'ını karşıladığını belirtti. Aile hekimlerinin oranının yüzde 15 olduğunu anlatan Kaya, "Hekimlerimizin yüzde 15'i sağlık hizmetlerinin yüzde 40 yükünü maalesef karşılamak zorunda kalıyorlar ve gece gündüz bu yükü omuzlamaya çalışıyorlar." diye konuştu.
Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin aile hekimlerinin sorunlarını daha da derinleştirdiğini ileri süren Kaya, "Bu yönetmelik, aile hekimlerinin iş güvencelerini zayıflatmış, maaşlarını belirsiz bir hale getirmiş ve onlara ulaşılması mümkün olmayan hedefler koymuştur." değerlendirmesinde bulundu.
Aile hekimlerinin bu süreçte çeşitli zamanlarda iş bırakma eylemi yaptığını anlatan Kaya, iktidarın aile hekimlerinin sorunlarını görmezden geldiğini savundu.
İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, aile hekimlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanamayacak hiçbir talepleri olmadığını belirtti. Hekimlerin taleplerinin tamamen hasta memnuniyetine ve emeklerinin karşılığına yönelik olduğunu kaydeden Kocamaz, "Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbi donanımı tamamen kamu tarafından sağlanmalıdır. Aile hekimliği merkezlerinde koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik verilmeli, ayrıca hastalara daha fazla zaman ayrılması için bir aile hekimliği merkezinin hizmet vereceği kişi sayısı 2 bin kişiyi geçmemelidir." diye konuştu.
DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kocaeli'de yüzbinlerce kişi için devlet hastanesi ihtiyacı olduğunu söyledi. Devlet hastanesine giden vatandaşların Kocaeli'de sıra bulamadığını savunan Gergerlioğlu, vatandaşların bu nedenle özel hastaneye gitmek zorunda kaldığını anlattı.
CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğ Ertuğrul, hem hastaların hizmete erişiminde hem de sağlık çalışanlarının özlük haklarında çok ciddi sorunlar olduğunu vurgulayarak, "Birinci basamak sağlık sistemi güçlendirilmeden, koruyucu hekimlik uygulamaları ve sağlık çalışanlarının çalışma koşulları iyileştirilmeden sağlık sistemini düzeltmek asla mümkün değildir." sözlerini sarf etti.
Sağlık Bakanlığının bütçenin ağırlığını koruyucu sağlık hizmetlerine değil, tedavi edici hizmetlere verdiğini söyleyen Ertuğrul, "Aşırı iş yükleri, özlük haklarının kayıpları, sağlıkta şiddet, aile hekimlerinin giderlerinin ciddi şekilde artması ve gelirlerinin düşmesi maalesef sağlık emekçilerinin artık bu hizmeti sürdürmelerini neredeyse imkansız hale getirmiştir." ifadelerini kullandı.
- "Bu yönetmelikte değişiklikler de iyileştirmeler de yapılacaktır"
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hasan Arslan, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile daha çok zaman ayrılması gereken hasta gruplarını önemseyen bir çalışma yapıldığını anlattı.
Yönetmelikle, 65 yaş üstü ve 1 ay ile 1 yaş arası bebeklere aile hekimlerinin daha çok zaman ayırması, daha çok koruyucu sağlık hizmeti sunmasının hedeflendiğini kaydeden Arslan, "Yönetmelikte aile hekimliğini ilgilendiren ve aile hekimlerinin sıkıntısını oluşturan kısımları keşke dile getirseydiniz. Biz bunu dile getirdik, Sağlık Bakanımızla bunu konuştuk. Gerçekten aile hekimleri için düzenlemeler yapılması gerekiyor bu yönetmelikte de ve Sayın Bakan bunda da değişiklikler yapacağını söyledi. Fakat ilk çıkış sebebi nitelikli sağlık hizmetidir." dedi.
Aile hekimlerinin yaklaşık yüzde 10'unun maaşının azaldığını belirten Arslan, "Birçok aile hekiminin maaşı artmıştır. Maaşı azalanlar 3 bin civarında. Bu yönetmelikte değişiklikler de iyileştirmeler de yapılacaktır merak etmeyin, aile hekimlerimiz de merak etmesin." şeklinde konuştu.
Görüşmelerin ardından yapılan ayrı ayrı oylamalarda Saadet Partisi, İYİ Parti, DEM Parti ve CHP'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.
Yapay Zeka Araştırma Komisyonu ile Çocuklara Karşı Şiddet ve İstismarı Araştırma Komisyonu üyeliğine Saadet Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu üyeliğine ise Saadet Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun seçildi.
Genel Kurulda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin birinci bölümünde yer alan maddelerin görüşülmesine geçildi.