CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlamanın üzerinden iki yıl geçtiğini belirtti.
Kazada 43 madencinin ihmaller sonucu hayatını kaybettiğini söyleyen Bankoğlu, "Bu ülkede her ay bir Soma, bir Amasra faciası yaşanıyor. İhmal iktidarın, yanlış iktidarın, ama mahcubiyet ve utanç hepimizin. Sorumlular, 'Bu davalar kapanacak ve kurtulacağız' sanmasınlar. Bu dosyalar yeniden açılacak ve 43 madencinin mezarını kazan bu liyakatsizliğin hesabını soracağız." ifadesini kullandı.
CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, sokakta, evde, okulda şiddet olaylarının arttığını; bu konuda acilen tedbir alınması gerektiğini dile getirdi.
Akdoğan, "Bir cinnet söz konusu. Her yerde büyük tedirginlik yaşıyoruz. Kadın cinayetleri, çocuk istismarları, hayvan katliamları sürekli ülkenin gündeminde ama burada üç maymunu oynuyoruz. Bunun TBMM'de ana gündem maddesi olmamasını hayretle karşılıyorum. Hepimizin elini taşın altına koyması gerekiyor." diye konuştu.
DEM Parti Ağrı Milletvekili H Bozdağ da Ağrı'nın sorunlarına ilişkin konuştu.
TBMM Genel Kurulu'nda, siyasi partilerin grup başkanvekilleri yerlerinden söz aldı.
Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda ertelenmesinin doğru ve yerinde bir karar olduğunu söyledi.
Böyle bir kanun teklifinin yeniden gündeme gelmemesi gerektiğini savunan Şahin, "Sakın bunu geri getirmeyin. Eğer ek vergi alacaksınız KKM'den ve servet transferi yapan insanlardan, Kamu Özel İşbirliği yatırımları yapan müteahhitlerden ve insanların sırtından milyonlar kazananlardan alın." ifadelerini kullandı.
Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Savcısı Y.E'nin, makamında ölümle tehdit edilmesine ilişkin soruşturmaya değinen Şahin, "Organize suç örgütleri bir savcıyı makamında tehdit edecek bu cesareti nereden alıyor? Yargı mensuplarına yapılan bu tehditler aslında hukuka yapılan tehdittir. Savcıların dahi kendilerini güvende hissedemedikleri bir ortamda gariban bir vatandaş kendisini nasıl güvende hissedecek? Bu iklimi düzeltmek ve yeni bir adalet reformunu ortaya koymak en başta iktidarın sonra da bizim sorumluluğumuzdur." değerlendirmesinde bulundu.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu, Malatya'da meydana gelen depreme ilişkin geçmiş olsun dileklerini ileterek, "Deprem çok ciddi bir sorunumuz. Olaylar olduktan sonra 'ah vah' demek... Yardımlaşma konusuna gelince 'Ne kadar büyük bir milletiz.' diyebilme gururuna kapıldığımız gibi önlem alabilmeyi de becerebilirsek bu sıkıntıları yaşamayız." diye konuştu.
Çok kritik bir dönemden geçildiğini belirten Kavuncu, "Bütün parçaları bir araya getirince karşımıza ülkemizi sıkıntıya sokacak bir görüntünün çıkmaması için her zamankinden daha uyanık ve dikkatli olmak lazım. Belli ki bir kurgu var, bir süreç işletiliyor." dedi.
- "Gıda israfını önlemek hepimizin önemli görevidir"
MHP Grup Başkanvekili Filiz Kılıç, 16 Ekim'in Dünya Gıda Günü olduğunu anımsatarak, gıda israfı konusunda herkesin daha duyarlı davranması gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin zengin mutfak kültürü ve çeşitliliğiyle gastronomide kendine sağlam bir yer edinme potansiyeline sahip olduğunu ancak bu potansiyeli sürdürmek ve geleceğe taşımak için gıda israfı meselesine odaklanılması gerektiğini belirten Kılıç, şunları kaydetti:
"Gıda israfı yalnızca ekonomik kayıplara yol açmakla kalmıyor, aynı zamanda çevresel sürdürülebilirliğimiz açısından da büyük bir tehdit oluşturmakta. Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünya genelinde üretilen gıdanın yaklaşık üçte biri israf edilmektedir. Bu durum, kaynakların etkin kullanılmadığını ve açlık çeken insan sayısının artmasına sebep olduğunu göstermektedir. Özellikle ekmek israfı azımsanamayacak ölçüdedir. Bu nedenle Gazi Meclisimizden bir çağrıda bulunuyorum; gıda israfını önlemek, kadın çiftçilerimizi desteklemek ve Anadolu'nun zengin ekmek kültürünü dünya pazarına tanıtmak hepimizin önemli görevleridir. Hep birlikte daha sürdürülebilir ve adil bir gıda sistemine ulaşmak için kararlılıkla ilerlemeliyiz."
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Malatya'daki deprem dolayısıyla vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.
Depremin, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerle aynı fay hattında gerçekleştiğine dikkati çeken Koçyiğit, "Deprem meselesini gerçekten unutuyoruz. Oysaki çok hazin, çok acı dolu bir hafızamız var. Üzerinden zaman geçiyor, deprem unutuluyor. Depremde yapılması gereken, alınması gereken önlemler hiçbir şekilde alınmıyor ama sadece deprem öncesi önlemler alınmamakla yetinilmiyor, deprem sonrası da yapılması gerekenler konusunda hükümetin neredeyse adım atmadığını görüyoruz." ifadelerini kullandı.
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, deprem konusunda hem iktidarın hem de Meclisin daha fazla mesai yapması ve ihtiyaç duyulan tedbirleri alması gerektiğini söyledi.
İşten çıkartılan Fernas Madencilik işçilerinin bir süredir Kurtuluş Parkı'nda eylem yaptığını anımsatan Başarır, işçilerin dün akşam polis tarafından gözaltına alındığını söyledi. Başarır, "Gözaltına alındıktan sonra eşyalarını, çantalarını, battaniyelerini, baretlerini bir yere topladılar. Savcı onları da istemiş, el koyacakmış. Savcı, memleketten gelen kutunun içerisinde eşlerinin, ailelerinin, annelerinin, babalarının yaptığı ekmeğe de el koyuyor. Zaten o işçilerin ekmeğine el koyan bir patron var." diye konuştu.
- "Kentsel dönüşüm hayat kurtarır, bunu unutmamak gerekir"
AK Parti Grup Başkanvekili Usta, Malatya'daki 5,9 büyüklüğündeki depremde ilk belirlemelere göre can ve mal kaybı olmamasının sevindirici olduğunu söyledi.
"Dünkü deprem bir kez daha gösterdi ki hepimize düşen sadece depremden sonra yaraları sarmak değil kentlerimizi, yapılarımızı depreme dirençli hale getirmek, sadece depreme değil bütün afetlere karşı da hazır olmaktır." diyen Usta, "Yıllarca her kentsel dönüşümümüze 'rantsal dönüşüm' diyerek karşı çıkanların, engel olmaya çalışanların depremlerdeki can kayıplarında büyük vesile olduklarını unutmamak gerekir. Kentsel dönüşüm hayat kurtarır, bunu unutmamak gerekir." dedi.
Usta, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede başlatılan yeniden inşa çalışmalarıyla ilgili verileri de paylaştı.
Deprem bölgesinde 335 bin 707 konut ve iş yerinin ihalesinin tamamlandığını ve üretim aşamalarının başladığını; bunlardan da 93 bin 817 deprem konutunun teslim edildiğini kaydeden Usta, "Şimdi, ısrarla Hatay'la ilgili sanki bir ayrımcılık yapıldığına, oranın geri bırakıldığına dair iddialar var. Neden Hatay'ı geride bırakalım? Bu akılla, izanla ölçülemez, açıklanamaz bir tavır. Hatay'daki en büyük ve en önemli sorunlarımız sağlam zemin bulmak, yer bulmak, mülkiyet sorunlarını çözmek, vatandaşın mülkiyet sorunlarına çözüm üreterek yeni inşa alanlarını tespit etmek. O yüzden dolayı Hatay'daki inşa süreçleri daha geç başlamıştır veya yapılmaktadır." diye konuştu.