GÜNDEM

TBMM Genel Kurulu Toplandı

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı.

Bozdağ, gündeme geçmeden önce 3 milletvekiline gündem dışı söz verdi.

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, 27 Ekim'de Bulgaristan'da yapılacak seçimlerde Dr. Ahmet Doğan'ın onursal başkanı olduğu Hak ve Özgürlükler Hareketinin alacağı oy oranının önemli olduğunu belirterek, "Türk ve Müslüman seçmenlerin oyu doğru adrese gitmek zorundadır. Bulgaristan seçimleri için ülkemizde oy kullanacak Bulgar seçmenlerin 27 Ekim'de oy vermesini sağlamalıyız." dedi.

Okullarda temizlik sorunu yaşandığını söyleyen Aygun, "CHP'li belediyeler velilerin talepleri doğrultusunda okulları temizlemeye başlamışlardı. Nereye kadar; birileri 'dur' diyene kadar. Yapamıyorsunuz bari yapanları engellemeyin." ifadelerini kullandı.

Aygun, konuşmasını elindeki okul zilini çalarak tamamladı.

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, Dünya Çocuk Günü'nü kutlayarak, Diyarbakır'da öldürülen 8 yaşındaki Narin Güran'ın katilinin bulunamamasını kabul etmediklerini kaydetti.

- "Bugüne kadar BM kürsüsünden dünyaya çağrı yapan bir Türkiye Cumhurbaşkanı gördünüz mü?"

AK Parti Kayseri Milletvekili Ayşe Böhürler, bütün dünyanın izlediği bir tehdit bulunduğunu söyleyerek, "Bugün bu tehdide Türkiye olarak vereceğimiz cevap yakın geleceğimizi belirleyecek." diye konuştu.

Orta Doğu'nun vahşi bir savaşla hızla değiştirildiğini belirten Böhürler, "Uluslararası düzen yıpranıyor. Savaşlara, soykırımlara, dehşete karşı ortaklık için kurulmuş ve her kurumsal barbarlıkta görevini yapması için dönüp baktığımız Birleşmiş Milletler, iyi niyet elçiliğinden ibaret kalmış durumda." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BM kürsüsünden yaptığı konuşmaya işaret eden Böhürler, "Siz bugüne kadar BM kürsüsünden hem de açılış gününde dünyaya çağrı yapan bir Türkiye Cumhurbaşkanı gördünüz mü?" sorusunu yöneltti.

Daha güçlü, daha etkili, daha kapsayıcı bir BM inşa etmenin zamanının geldiğini söyleyen Böhürler, "Bu yenilenme ihtiyacının en önemli sahası bizim bölgemiz. Türkiye, bölgenin en büyük gücü olarak bu inşayı hızla yapabilecek tek ülke." dedi.

AK Partili Böhürler, Türkiye'nin, iktidarıyla muhalefetiyle bu acımasız savaşa karşı barış için bütün gücünü kullanacağını kaydetti.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, "Enflasyonu düşürmek sadece hayat pahalılığı sorununu çözmeyecek, aynı zamanda vatandaşımızın refahını da kalıcı bir şekilde inşallah önümüze koyacaktır; artıracaktır." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, siyasi partilerin grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, TÜİK'in açıkladığı Eylül ayı enflasyon oranına ilişkin, "TÜİK'in bu manipülasyonlarına çok alışığız. Oysa ki gerçek böyle değil." ifadelerini kullandı.

"Enflasyon düşmüyor, enflasyon uçuyor." görüşünü savunan Koçyiğit, "tam bir yoksullaşmanın ve sefaletin halkı tutsak etmiş durumda olduğunu" ileri sürdü.

Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, 9. Yargı Paketi görüşmelerinin bu aya bırakıldığını hatırlatarak, düzenlemenin gözden geçirilmesini istedi. Şahin, "İktidar partisine bir çağrıda bulunmak istiyorum: Gelin ekim ayına bırakmışken bu konuyu bir fırsata çevirelim. Önemli sorunlara önemli çözümler getirebiliriz, gerçekten Yargı Paketi'ni bir adalet reformuna çevirebiliriz. Bu fırsat var, bu fırsatı kaçırmayalım. Önemli konularda beklentiler var, iktidarın da verdiği sözler var." diye konuştu.

Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nı kutlayan Şahin, Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanlarının sayısıyla ilgili tartışmaları doğru bulmadığını ifade etti.

"Bir cami imamımızın tek görevi namaz kıldırmak mıdır, yoksa başka görevleri de olmalı mıdır?" diye soran Şahin, bunların hepsinin masaya yatırılması gerektiğini söyledi.

- "Ortak alfabe ile ilgili atılan adım önemli"

İYİ Parti Grup Başkanvekili Mehmet Satuk Buğra Kavuncu, Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) kurucu belgesi Nahçıvan Anlaşması'nın imzalanmasının 15. yıl dönümünü kutlayarak, Türk Devletleri Teşkilatı'nın güçlendirilmesi ve atılan somut olumlu adımlardan memnun olduklarını ifade etti.

Ortak alfabe ile ilgili atılan adımın da son derece önemli olduğunu belirten Kavuncu, "Umarım bunun devamı da gelir." dedi.

TÜİK'in açıkladığı eylül ayı enflasyon oranına değinen Kavuncu, "Okul, yurt, kırtasiye ücretlerine baktığımızda bu yıllık yüzde 50 enflasyon oranının katbekat üstü bir rakamla karşı karşıya kalıyoruz." diye konuştu.

- "Öğretmen yetiştirme sistemleri eğitim sistemlerinin merkezi meselesi"

MHP Grup Başkanvekili Filiz Kılıç, bugünün 3 Ekim Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Günü olduğunu belirterek, ortak Türk alfabesinin Türk devletleri tarafından kabulü ve kullanılması hususunda atılan adımların önemine işaret etti.

Öğretmen yetiştirme sistemlerinin, dünyanın her yerinde eğitim sistemlerinin en önemli reform ve çalışma alanı olduğunu vurgulayan Kılıç, "Eğitimin niteliğini büyük oranda öğretmenin niteliğine endekslediğimizde; öğretmen yetiştirme sistemleri de eğitim sistemlerinin merkezi meselesi haline gelmektedir." diye konuştu.

Kılıç, bu kapsamda bugün Genel Kurul'da görüşmelerine devam edilecek Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin önemine dikkati çekti.

- "Bölgemizde ve dünyada barış ve istikrarın garantisi olacağız"

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Camiler ve Din Görevlileri Haftası ile 3 Ekim Türk Devletleri İşbirliği Günü'nü kutladı.

Akbaşoğlu, "Bizler birbirimize kenetlendikçe her alanda daha da büyüyecek, bölgemizde ve dünyada barış ve istikrarın garantisi olacağız." ifadesini kullandı.

Türk Devletleri Teşkilatı'nın, bu kardeşliğin ve iş birliğinin sembolü olduğunu kaydeden Akbaşoğlu, "Bugün attığımız adımlar yalnızca milletlerimiz için değil, Türk dünyasının ortak geleceği için de büyük bir anlam taşıyor." dedi.

Enflasyon oranlarındaki düşüşe dikkati çeken Akbaşoğlu, "Orta Vadeli Program'ın çok dikkatli bir şekilde uygulanmasıyla beraber tek haneli rakam hedefimize mutlaka 2026 yılı itibarıyla ulaşmış olacağız. Programımıza duyulan güvenin neticesinde dezenflasyon sürecini tesis etmeye devam ediyoruz." diye konuştu.

Haziranda başlayan dezenflasyon sürecinin devam ettiğini anlatan Akbaşoğlu, "Bu dönemi önümüzdeki yılın ikinci yarısında başlayacak ve enflasyonda kalıcı düşüşü sağlayarak tek haneye ulaşacağımız istikrar dönemi takip edecek. Tüm politikalarımızı fiyat istikrarı hedefimiz doğrultusunda eş güdüm içinde ve kararlılıkla uygulamayı sürdürüyoruz. Enflasyonu düşürmek sadece hayat pahalılığı sorununu çözmeyecek, aynı zamanda vatandaşımızın refahını da kalıcı bir şekilde inşallah önümüze koyacaktır; artıracaktır." değerlendirmesinde bulundu.

- "Orta Doğu'yu da insanlığı da bu terörden, soykırımdan mutlaka halas edeceğiz"

Akbaşoğlu, İsrail'in vahşetinin durdurulmasına ilişkin her türlü çabayı hem parlamento hem de kabine olarak Türkiye öncülüğünde bütün dünyaya haykırma imkanlarını ortaya koyduklarını ifade ederek, "Önümüzdeki süreçlerde de Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda ortaya koyduğumuz çağrının takipçisi olarak mutlaka İsrail'in bir yaptırımla karşılaşması ve bu soykırımın nihayete ermesi hususunda üzerimize düşen vazifeyi bihakkın ifa etmeye devam edeceğiz." değerlendirmelerinde bulundu.

Önünde sonunda İsrail yönetiminin bütün insanlığa hesap vermek durumunda kalacağını dile getiren Akbaşoğlu, şöyle devam etti:

"Sınırımızda oluşturulmaya çalışılan istikrarsızlık ve güvensizlik ortamını fırsata dönüştürerek vekalet savaşlarıyla, terör örgütleri marifetiyle oluşturulmaya çalışılan terör yapılanmasıyla bir koridor açmak suretiyle Nil'den Fırat'a büyük İsrail'i gerçekleştirmek isteyen Netanyahu'nun ve çetesinin asla ve kata emellerine ulaşamayacağını; bunu hep beraber önleyeceğimizi ve Orta Doğu'yu da insanlığı da bu terörden, soykırımdan mutlaka halas edeceğimizi ifade etmek istiyorum."

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, "Çocukların her türlü şiddet, ihmal ve istismardan korunarak sağlıklı gelişimlerini destekleyici tedbirlerin belirlenmesi, mevcut koruma mekanizmasının iyileştirilmesi için yeni önerilerin geliştirilmesi amacıyla bir araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin bir önergemizi Meclis Başkanı'mıza vereceğiz." dedi.

Genel Kurulda Saadet Partisinin "18 yaş altı vatandaşların suç eğilimleri", İYİ Partinin "pamuk üretiminde yaşanan sorunlar", DEM Parti'nin "Eğitimin sorunları" ve CHP'nin "Çocuklara yönelik suçlar" ile ilgili grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü.

Partisinin grup önerisi üzerine konuşan Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, film sahnelerinde görülen şiddet görüntülerinin Türkiye'de yaşanmaya başladığını söyledi.

Ekranlardaki şiddet sahnelerinin, sokaklarda yaşanan gerçek olaylarla neredeyse aynı olduğuna dikkati çeken Özdağ, "Sokaklarda kimlik soran polislere saldırılıyor, madde bağımlılığı herkesi esir almış durumda. Çocuklar öldürülüyor, on binlerce çocuk kayıp ve akıbeti bilinmiyor. İşyeri ve evleri kurşunlayıp tehdit ediyorlar. Mafya ve çete hesaplaşmaları sokaklara ve AVM'lere taşınıyor. İnsanlar haklı olsa dahi kimseye bir şey söyleyemez hale geldi. Kimsede empati ve tolerans kalmadı." diye konuştu.

Partisinin grup önerisi üzerine bir konuşma yapan İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, kürsüye koyduğu pamuk yumağını gösterdi.

Karakaş, hükümetin yanlış planlamaları nedeniyle üreticilerin zamanında pamuk tarlalarını sulayamadıklarını, bu nedenle rekoltenin düştüğünü belirtti.

Girdi maliyetlerine işaret eden Karakaş, çiftçilerin kendi tarlasını ekemez hale geldiğini, üreticilerin zarar ettiğini kaydetti.

DEM Parti Iğdır Milletvekili Yılmaz Hun ise partisinin grup önerisi üzerine yaptığı konuşmada hükümetin eğitim politikasını eleştirdi.

Okullarda temizlik ve güvenlik sorununun yaşandığını dile getiren Hun, birçok okulda velilerin temizlik yapmak zorunda kaldığını, okulları temizlemek isteyen bazı belediyelere de Milli Eğitim Bakanlığının izin vermediğini anlattı.

Partisinin grup önerisi üzerine bir konuşma yapan CHP Osmaniye Milletvekili Asu Kaya da Diyarbakır'da öldürülen 8 yaşındaki Narin Güran'ın fotoğrafını göstererek, "Biz onu koruyamadık, çocuklarımızı koruyamıyoruz, onları duyamıyoruz. Nasıl duyacağız ki? Birileri cinayetlerle ölmeden, birileri onları istismar etmeden, onlar tacize, tecavüze uğramadan, kayıp ilanları yayınlamadan önce kim duyuracak onların seslerini? Kime güvenecekler? Toplumun gelecekteki teminatı olan çocuklarımızın o tertemiz vicdanların sesi olarak soruyorum; devlet nerede?" dedi.

- "Meclis bilgilendirilsin"

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir de yerinden söz alarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsrail'in Türkiye ile ilgili politikalarına ilişkin açıklamalarını hatırlatan Emir, şöyle konuştu:

"Sayın Cumhurbaşkanı Meclis'imizin açılış töreninde İsrail'in tarihsel geçmişinden getirdiği ve dini vecibelerinin bir gereği olarak Anadolu topraklarına da göz diktiğini ve saldırabileceğini söyledi. Bu, bizim açımızdan son derece önemli ve kaygı vericidir. Bu iddia doğru ise Meclis'imizin, bunu tartışması, Milli Savunma Bakanı'mızın ve Dışişleri Bakanı'mızın gelip Meclis'imizi bilgilendirmesi şarttır. Türkiye'nin önünde böylesine yakıcı bir tehdit var ise ve bu tehdit böylesine yakınlaşmışsa Meclis buna kayıtsız kalamaz.

Ancak, biz, Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu konuyu gündeme getirmesinin arkasında yatanın Türkiye'deki ağırlaşan ekonomik kriz ve hemen her alandaki çöküşümüz olduğundan kaygılıyız. Sayın Cumhurbaşkanı, dış düşman olmadan yapamayan bir siyasi liderdir. Bu dış düşman bazen Hollanda bazen Suriye bazen Irak bazen İran bazen Yunanistan bazen Amerika bazen İsrail'dir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasındaki daha önce görüşmelerin yapıldığını belirten Emir, "Geçen Eylül ayında Sayın Cumhurbaşkanı'mızın Netanyahu'yla şakalaştığını, görüştüğünü, kravat sohbeti yaptığını çok iyi anımsıyoruz, hatta ekim veya kasım ayında Netanyahu Türkiye'ye gelecek sonrasında da Cumhurbaşkanı'mız İsrail'e gidecekti. Eğer böyleyse, böyle iş birliği yapılabiliyor ise yani 7 Ekim saldırısından önceki hesaplar bu ise nasıl oluyor da İsrail tarihsel köklerinden getirdiği gerekleri doğrultusunda Türkiye'ye saldırıyor? Eğer öyleyse Eylül 2023'te Netanyahu'yla bu gerçeği bilmeden mi görüştünüz? Bu gerçeği bilmeden mi Netanyahu'yu Türkiye'ye davet ettiniz veya İsrail'e gitmeyi kabul ettiniz?" diye sordu.

Emir'in iddiaları üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 1 Ekim tarihinde Meclis'teki konuşmasının hakikatleri ifade eden manifesto niteliğinde bir konuşma olduğunu belirtti.

Siyonizmin hedeflerini anlatan Akbaşoğlu, şöyle konuştu:

"Siyonizmin temel hedefi önce Filistin topraklarında İsrail devletini kurmak sonra da İsrail devletinin sınırlarını kendi tahrif ettikleri Tevrat'a dayandırmak suretiyle Nil Nehri'nden Fırat nehrine kadar Arz-ı Mev'ud olarak, vadedilmiş topraklar olarak büyük İsrail sınırlarını genişletmek ve böylece dünya hakimiyetini elde etmektir. Bu konuda İsrail askerleri omuzlarında taşıdığı armalarda bu vadedilmiş toprakları resmetmektedirler. Türkiye'yi de içine alan şekilde. Bu, bilinmeyen bir hadise değil, bütün dünyanın bildiği bir husustur, siyonizmin hedefidir. Biz herkesle görüşür hakkı ve hakikati yüzlerine söyleriz. Hem ikili görüşmelerde hem de çoklu platformlarda bu dış politikayı sergiliyoruz. Bunu Netanyahu'ya da ifade ettiğimiz söz konusudur. Bütün dünyaya da bu şekilde bir tutum ve davranış sergilediğimiz herkesin malumudur."

- Çocukların korunmasına yönelik araştırma komisyonu kuruluyor

Akbaşoğlu, Narin Güran'ın katillerinin mutlaka yargı önünde hesap vereceğini ve en ağır cezayla cezalandırılacağını belirtti.

Çocukların korunmasına yönelik TBMM'de bir araştırma komisyonu kurulması için önerge vereceklerini bildiren Akbaşoğlu, şöyle konuştu:

"Spesifik olarak tek bir konu üzerinden değil ama 'bu olaylara son verelim, başka Narinler yaşanmasın' anlamında biz diğer partilerle beraber, ortaklaşa nasıl yapay zekayla ilgili bir araştırma komisyonu kurduysak, AK Parti Grubu olarak çocukların korunmasına yönelik mevcut politikalar ve stratejinin incelenerek ailelerin, toplumun ve kurumların çocukların korunması üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi, çocukların her türlü şiddet, ihmal ve istismardan korunarak sağlıklı gelişimlerini destekleyici tedbirlerin belirlenmesi, mevcut koruma mekanizmasının iyileştirilmesi için yeni önerilerin geliştirilmesi amacıyla bir araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin bir önergemizi Meclis Başkanımıza vereceğiz. Diğer partilerle beraber ortaklaşa bu konuyu enine boyuna gündeme getirmek suretiyle araştırma komisyonu marifetiyle bunu gerçekleştireceğiz."

TBMM Genel Kurulunda ayrı ayrı görüşülen CHP, DEM Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisinin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

Görüşmelerin ardından Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin görüşmelerine geçildi.

{ "vars": { "account": "G-DWD9KP42D3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }