TMV, Belçika'da Türk nüfusunun yoğun yaşadığı Flamanca konuşulan Gent kentinde 4, başkent Brüksel'de ise 2 yılı aşkın süredir faaliyet yürütüyor.

Avrupa Birliği (AB), NATO gibi kurumlara ev sahipliği yapan Brüksel'de eğitim gören çok sayıda Türk öğrenci, TMV'nin derslerine ilgi gösteriyor.

Öncelikle ebeveynler için dil engelinin aşılmasına yardımcı olan TMV, çocuklara hem eğitim aldıkları diller ve okuldaki branş derslerinde hem de ana dillerinin gelişimi konusunda destek sağlıyor.

TMV Belçika Temsilcisi Büşra Doğan yaptığı konuşmada, 2024-2025 eğitim yılında da vakfın öğrencilere verdiği desteklerin başında gelen takviye derslere devam ettiğini söyledi.

Brüksel'deki yoğun ilgi nedeniyle bekleme listesi oluşturulduğunu belirten Doğan, "Okullarla aramızda güvenli bağ oluşturduk. Hem veliler hem de okul kısa sürede öğrencinin başarısının arttığını gözlemleyebiliyor. Veli toplantılarına katılıp birebir destek vermekteyiz. Ailelerimize ayrıca danışmanlık hizmeti veriyor, okul ve bölüm seçimlerinde de yol gösteriyoruz." ifadelerini kullandı.

Doğan, Brüksel'de çift dilli, Gent'te ise Flamanca olarak anaokulu hizmeti de verdiklerini dile getirerek, "Bu yıl Maarif Müzik Akademisi'ni faaliyete geçirdik. Gent eğitim merkezimizde başlayan kurslarımız çok ilgi gördü. Bu kurslarımızla Maarif Korosu kurmayı planlıyoruz." dedi.

Üstün Zekalı Ve Özel Yetenekli Çocukların Eğitimi Atölyesi Üstün Zekalı Ve Özel Yetenekli Çocukların Eğitimi Atölyesi

Bu yıl içerisinde Brüksel eğitim merkezinde yeni kütüphane bölümü açmayı hedeflediklerini belirten Doğan, "Mevcutta 3 bin 500 kitabımız var. Çocuklar için hikayeler, yetişkinler için romanlar, çocuk ansiklopedileri, çizgi romanları ve daha da fazlasını toplumumuza kazandıracağız." diye konuştu.

Üniversite öğrencilerine yönelik faaliyetler

Doğan, "Maarif s-community" ismini verdikleri öğrenci topluluğuyla üniversite öğrencilerine de ulaşarak onlara çalışma alanları oluşturduklarını aktararak, şunları söyledi:

"Bir araya gelip aktiviteler düzenliyoruz. Geçtiğimiz dönem bir seramik atölyesi düzenleyerek tanışma aktivitesi gerçekleştirdik. 50'den fazla öğrenciyle tanışma fırsatı bulduk. Hukuk, finans, öğretmenlik, psikoloji okuyan farklı dallardan öğrencilerin bir araya gelmesine vesile olduk."

Aynı zamanda "Erasmus +" projelerinin duyurularını yaptıklarını, bunlara katılmak isteyenleri yönlendirdiklerini anlatan Doğan, "Kurumumuzun ortağı olduğu 'Erasmus +' projelerine geçtiğimiz dönemlerde Almanya ve İtalya ile Türkiye'de Erzurum ve Eskişehir'e öğrenci gönderdik. Ek olarak staj yeri bulmakta zorlanan öğrencilerimize yardımcı oluyoruz. Kendi bünyemize alıyoruz veya yönlendirmede bulunuyoruz." bilgisini paylaştı.

Doğan, Brüksel ve Gent olmak üzere iki bölgede aile seminerleri yaptıklarını, aileleri psikologlar veya dil terapistleriyle buluşturduklarını dile getirerek, "Geçtiğimiz aylarda dikkat bozukluğu ve başarılı eğitimde iletişim konularını işledik. Ailelerimizden çok olumlu dönüşler aldığımızı söyleyebilirim." dedi.

Okul tatillerinde kamplar düzenlediklerini belirten Doğan, şehir gezileri, eğitici aktiviteler, sanat atölyeleri ve çocuk tiyatrosu gibi aktiviteleri de bunlara dahil ettiklerini söyledi.

Kreş projesi

Doğan, eylül ayında Brüksel'de 0-36 aylık çocuklar için kreş projesini hayata geçirmeyi planladıklarını da duyurdu.

Çok dilliliğe önem verdikleri için çift dilli hizmet verileceğini bildiren Doğan, "18 çocuklu bir kapasitemiz var. Belçika genelinde kreş problemi mevcut. Brüksel gibi yoğun bölgelerde kreş projesini başlatıp daha sonra bunu Belçika'nın farklı bölgelerine yaymayı planlıyoruz." dedi.

Doğan, çocukların ana dilini tam kavramasının 2. ve 3. dilleri öğrenmede ve genel olarak akademik başarıda kolaylık sağladığını, bunu kendisinin de deneyimlediğini, bu nedenle Türkçe eğitime büyük önem verdiğini vurguladı.