ICTürkiye2025 Uluslararası Proje Pazarı İstanbul’da Gerçekleşti
Avrupa araştırma ekosistemine entegrasyonu güçlendirmek, iş birliği fırsatlarını artırmak ve Türkiye’nin bilimsel ve teknolojik potansiyelini uluslararası alanda daha görünür kılmak amacıyla düzenlenen ICTürkiye2025 Uluslararası Proje Pazarı, TÜBİTAK ev sahipliğinde İstanbul'da gerçekleştirildi.
Açılış konuşmaları, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu İş Birliği Bölüm Başkanı Maria Luisa Wyganowski ve TÜBİTAK Başkan Yardımcısı İsmail Doğan tarafından yapıldı.
SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKAN YARDIMCISI: ” TÜRKİYE’NİN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜNE GELECEĞE DÖNÜK POLİTİKALARLA ÖNCÜLÜK EDİYORUZ”
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü konuşmasında “Son yirmi yıldır Türkiye, üretim, araştırma ve inovasyon alanlarında canlı bir ekosistem geliştirmiştir. Ulusal hedefimiz yalnızca teknolojinin tüketicisi olmakla sınırlı değildir; biz, kritik teknolojilerin tasarımcısı, geliştiricisi, üreticisi ve küresel ihracatçısı olmayı hedefliyoruz. Bu dönüşümün merkezinde artık dijitalleşme yer almaktadır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, Türkiye’nin dijital dönüşümüne net ve geleceğe dönük politikalarla öncülük ediyoruz. Akıllı üretimden yapay zekâ destekli hizmetlere, siber güvenlikten yüksek performanslı bilgi işlem alanına kadar inovasyon politikalarımızı “Milli Teknoloji Hamlesi” doğrultusunda geleceğe uygun şekilde yeniden yapılandırıyoruz.” dedi.
Bu ulusal girişimlerin dijital ve yeni teknolojiler alanında programın öncelikli alanlarıyla uyumlu yerli kapasiteyi güçlendirerek Türkiye’nin Ufuk Avrupa’ya aktif katılımını tamamladığını kaydeden Gönüllü, “Avrupa Birliği ile olan stratejik ortaklıklarımız bu yolculukta hayati bir rol oynamaktadır. AB, Ar-Ge ve inovasyonda en büyük ticaret ortağımız ve en önemli iş birlikçimiz olmaya devam ediyor. Ayrıca Türkiye'nin AB'nin dijital değer zincirindeki rolü her geçen gün daha da güçleniyor. ICTürkiye2025 etkinliğinde, AB-Türkiye iş birliğinin dijital dönüşümün bir sonraki evresini şekillendirmedeki önemini vurguluyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bakan Yardımcısı ayrıca “6. Çerçeve Programı'ndan bu yana Türkiye, AB Ar-Ge ekosistemine aktif katkı sağlayan bir ülke olmuştur. Ufuk Avrupa kapsamında halihazırda 654 projede yer aldık ve 332,8 milyon Euro hibe kullandık . Ayrıca, çok ortaklı projelerde Türk koordinatör sayısı 50’ye ulaşarak Avrupa araştırma ekosistemindeki yükselen liderlik ve güvenilirliğimizin dikkat çekici bir göstergesi olmuştur. Bu projeler, yeşil hidrojen, döngüsel ekonomi, emisyonsuz ulaşım ve dijital teknolojiler gibi alanlarda geleceği şekillendirmektedir. 2023 yılında Dijital Avrupa Programı'na katıldık. Bu katılımla birlikte sanayicilerimiz, girişimcilerimiz ve araştırmacılarımız süper bilgisayarlar, yapay zeka test merkezleri ve inovasyon ağları gibi dünya standartlarında altyapılara erişim hakkı kazandı.” diye konuştu.
Türkiye’den bugün itibariyle 70’ten fazla kurum ve kuruluşun bu program aracılığıyla yaklaşık 8 milyon Euro hibe almaya hak kazandığını söyleyen Gönüllü sözlerini şöyle sürdürdü.
“Bugün itibariyle Türkiye'den 70'ten fazla kurum ve kuruluş bu program aracılığıyla yaklaşık 8 milyon Euro hibe desteği almaya hak kazanmıştır. Bu gelişme, Türkiye’nin yalnızca bir katılımcı değil, Avrupa’nın dijital dönüşümünde etkin bir katkı sağlayıcı olduğunu göstermektedir. Ufuk Avrupa ve Dijital Avrupa Programları birbirinden ayrı değil, Türkiye'nin küresel değer zincirlerine entegrasyonunu hızlandırdığımız tamamlayıcı araçlardır.”
WYGANOWSKI: “UFUK AVRUPA SINIR ÖTESİ İŞBİRLİKLERİNİ DESTEKLEYEREK YENİ ARAŞTIRMALARA OLANAK TANIYOR”
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu İş Birliği Bölüm Başkanı Maria Luisa Wyganowski de yaptığı konuşmada “Yeni bir Avrupa İnovasyon Gündemimiz var. Bu gündem; teknolojilerin, inovasyonun geleceğini ve ekonomik büyümeyi şekillendirmedeki kritik rolünü vurgulamaktadır. Bu dönüştürücü teknolojiler, küresel sorunlarla mücadele etme, sanayi rekabetçiliğini artırma ve yeni pazar fırsatları yaratma potansiyeline sahiptir. Avrupa'nın inovasyon ve araştırma alanındaki amiral gemisi programı olan Ufuk Avrupa, bu zorlukların üstesinden gelmede kilit bir rol oynamaktadır. Sınır ötesi iş birliklerini destekleyerek öncü araştırmalara olanak tanımakta ve neredeyse her alanda yeni nesil çözümlerin geliştirilmesini mümkün kılmaktadır” ifadelerini kullandı.
Bu etkinliğin Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki iş birliğini ileriye taşımak için önemli bir fırsat sunduğuna vurgu yapan Wyganowski “Türkiye’nin yanı sıra üye ülkelerden de gelen yüzlerce katılımcı—araştırmacılar, sanayi temsilcileri ve kamu yetkilileri—bu etkinliği yeni ortaklıklar kurmak, fikir alışverişinde bulunmak ve Ufuk Avrupa’nın stratejik öncelikleriyle uyum sağlamak için benzersiz bir platform haline getirmektedir” dedi.
TÜBİTAK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL DOĞAN: “AB ÇERÇEVE PROGRAMLARI HEM ULUSAL HEM AVRUPA EKONOMİLERİNİN REKABET GÜCÜNÜ ARTIRIYOR VE KÜRESEL ÖNCELİKLERE KATKIDA BULUNUYOR”
TÜBİTAK Başkan Yardımcısı İsmail Doğan ise “Avrupa Birliği Çerçeve Programları dönüştürücü bir rol oynamaktadır. Ulusal sınırları ve sınırlamaları aşarak, yalnızca iş birliğini kolaylaştırmakla kalmayıp aynı zamanda somut etkisi olan ortak çalışmaların hayata geçirilmesini de mümkün kılmaktadır. Bu programlar hem ulusal hem de Avrupa ekonomilerinin rekabet gücünü artırırken küresel önceliklere katkıda bulunmak için benzersiz bir platform sunmaktadır. Türkiye, 6. Çerçeve Programı'ndan bu yana AB Çerçeve Programlarına aktif olarak katılmış ve giderek artan bir katılım göstermiştir. Devam eden Ufuk Avrupa Programında, 1.071 Türk katılımcı 654 projede yer almış ve 332,8 milyon € fon sağlamıştır. Türk koordinatör sayısı artık 50'ye ulaşmıştır; bu Türkiye'nin Avrupa araştırma ortamındaki yükselen statüsünün güçlü bir göstergesidir” dedi.
Türk ekosisteminin Programa aktif katılımının mükemmelliğe yönelik stratejik, koordineli ve uzun vadeli bir bağlılığın sonucu olduğuna dikkat çeken Doğan, TÜBİTAK'ın destek mekanizmalarının önemine vurgu yaptı ve son dört yılda, 2.112 araştırmacı ve kurumun TÜBİTAK teşviklerinden yararlandığını açıkladı.
İsmail Doğan ayrıca “Türkiye'nin On İkinci Kalkınma Planı'nda (2024-2028), yapay zeka, Nesnelerin İnterneti, artırılmış gerçeklik, büyük veri, siber güvenlik, robotik ve mikro/nano/opto-elektronik gibi stratejik dijital teknolojiler öncelikli alanlar arasında yer almaktadır. Bu teknolojiler, kimya, ilaç, tıbbi cihazlar, makine, otomotiv ve elektronik gibi kritik sektörlerde yapısal dönüşümün itici gücü konumundadır. Bu dönüşümden en yüksek faydayı sağlamak için güçlü bir uluslararası iş birliği şarttır. Avrupa Birliği Çerçeve Programları ise bu iş birliği için yapılandırılmış, şeffaf ve etkili bir mekanizma sunarak en güçlü araçlardan biri olarak öne çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.
ICTürkiye2025 gibi etkinlikler ve AB Çerçeve Programları ile süregelen etkileşimimizin daha akıllı ve daha bağlantılı bir gelecek için gerekli köprüleri inşa etmede kritik bir rol oynadığını belirten Doğan, “ICTürkiye2025 yalnızca bir buluşma değil; fikir üretimi ve bilgi paylaşımı için bir platformdur” dedi.
Açılışın ardından, 10:30-13:15 saatleri arasında dört farklı tematik başlıkta eş zamanlı yürütülen paralel çalıştaylarda katılımcılar, proje fikirlerini sunma ve potansiyel iş ortaklarıyla tanışma fırsatı yakaladı. Etkinlik, 14:00-19:00 saatleri arasında düzenlenecek birebir iş görüşmeleri ve ağ kurma oturumlarıyla devam ederken bu oturumlar sayesinde araştırmacılar ve kurumlar arasında doğrudan iş birliği olanakları değerlendirildi. Saat 19:00’da başlayacak resepsiyon ile sona eren etkinlik, katılımcıların iletişim ağlarını genişletmesi ve yeni ortaklıklar kurması açısından önemli bir fırsat sundu.
Avrupa Birliği’nin Ufuk Avrupa (Horizon Europe) Programı kapsamındaki bu prestijli etkinlik, TÜBİTAK Ulusal Koordinasyon Ofisi ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde uygulanan Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında hayata geçirilen "Ufuk Avrupa'da Türkiye için Teknik Destek Projesi" tarafından düzenlendi.
Avrupa ve Türkiye’den Araştırma, Sanayi ve Kamu Temsilcileri Bir Araya Geldi
Etkinlikte, Avrupa’dan ve Türkiye’den; araştırma kurumları, sanayi temsilcileri, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve farklı ölçeklerdeki şirketler bir araya gelerek ortaklık geliştirme, proje fikirleri paylaşma ve birebir görüşmelerle iş birliği imkânları yaratma fırsatı buldu. 450’den fazla katılımcı 1000’e yakın birebir görüşme gerçekleştirdi.
Dijital ve Akıllı Sağlık, Yeşil ve Dijital Dönüşüm, Dijital, Chips Ortak Girişimi ve 6G, Akıllı Mobilite gibi stratejik alanlara odaklanan etkinlik, bilgi paylaşımı, eş zamanlı tematik oturumlar, birebir iş birliği görüşmeleri ve ağ kurma etkinlikleri ile zengin bir içeriğe sahipti.