Ekonomik dengeleri, etkileyen unsurları göstergeleri Cari İşlemler ve Ödemeler Dengesi, İşsizlik Oranı, Enflasyon, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla ve faiz oranları şeklinde sıralayabiliriz.  

Ancak bu etkenlerin yanı sıra hukuka ve devlet kurumlarına olan güven, özgürlükler ve insan haklarına saygı gibi etkenlerde ekonomiyi doğrudan etkileyen hususlardır. 

Bu hususlar Özellikle dış yatırımcının ülkemize gelmesini ekonomimize olan iç ve dış güveni doğrudan etkilemektedir. 

TÜİK de ekonomik verileri işleyen ve bu yönde çalışmalar yapan bir devlet kurumudur.

Ancak, Bugün toplumumuzun geneline bir soru yöneltsek ve TUİK Enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtıp yansıtmadığını sorsak herhalde kahır ekseriyet bu soruya hayır cevabını verecektir.

İşte bu gerekçe ile enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmadığı, enflasyonun belirlenmesinde kullanılan parametrelerin ve rakamlarının açıklanması talebiyle Yargıtay onursal üyesi Seyfettin ÇİLESİZ tarafından Ankara idare Mahkemesi nezdinde dava açılmıştır.

Enflasyon rakamlarını belirleyen verilerin açıklanması istemiyle açılan dava da  ise TÜİK kendisinden istenilen bilgileri süresi içerisinde mahkemeye vermemiştir.

Yine sendikamızca da Ankara 24. İdare Mahkemesi nezdinde TÜİK enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmadığı iddiasıyla dava açılmış, davamız mahkemece “Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon oranlarının kamu görevlilerine uygulanacak zam oranlarını aşması durumunda aradaki oranın da enflasyon farkı adı altında zam olarak uygulanacağının öngörüldüğü anlaşılmakla beraber ülkenin ekonomi alanındaki istatistiklerini derlemek ve yayımlamak ile görevli olan davalı idare tarafından aylık olarak açıklanan enflasyon artış oranlarının davacının maaşının artışına doğrudan bir etkisinin olmadığı, ikincil bir işlem olan toplu sözleşmeye hüküm koyulmak suretiyle davacının maaşında etki yaptığı, dolayısıyla davalı idare tarafından açıklanan ve sadece istatistiki bir veri olarak paylaşılan enflasyon artış oranlarının, kamu gücünün üçüncü kişiler üzerinde ayrıca başka bir işlemin varlığına gerek olmaksızın doğrudan doğruya çeşitli hukuki sonuçlar doğurmak suretiyle etkisini gösterdiği işlemlerden olmadığı kanaatine varıldığından, davanın esasının incelenmesine olanak bulunmadığı sonucuna varılmıştır. gerekçesiyle mesnetsiz bir şekilde reddedilmiştir. Gerekli itirazlarımız Ankara Bölge İdare’ne yapılmıştır.

Artık Tuz Kokmuştur.

TÜİK’in istenilen bilgileri mahkemeye vermemiş olması ile bir devlet kurumunun bir mahkemeye (devlet sırları hariç) bilgi vermemesi durumu belki de ilk defa gerçekleşmiştir.

Bu durum asla kabul edilebilir değildir. Yaşanılan gelişme açıkça hukuk devleti ilkesini ayaklar altına almıştır.

KPSS-2024-7 Yerleştirme Sonuçlarını Açıkladı KPSS-2024-7 Yerleştirme Sonuçlarını Açıkladı

Şimdi mahkemelerden beklenilen, bu belgeleri tekrar istemek, aksi bir durumun gerçekleşmesi halinde ise belgeleri mahkemeye sunmayan idareciler hakkında suç duyurusunda bulunması olacaktır.

Aksi bir durum devlet kurumlarımıza ve hukuka olan güvenin ağır bir şekilde yara alması anlamına gelecektir. 

Bu durumda ise ekonomik düzelmenin beklenmesi bir hayalin ötesine geçemeyecektir.

TEÇ-SEN GENEL MERKEZİ