GÜNDEM

Türkiye Adalet Akademisi bünyesinde Hukuk Araştırmaları Merkezi kurulacak

TBMM'den yapılan açıklamaya göre; TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, Türkiye Adalet Akademisi bünyesinde Hukuk Araştırmaları Merkezi kurulacağını belirtti.

Genel Kurulda, Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Görüşmeler sırasında TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Yüksel, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Anayasa Mahkemesinin, 34 sayılı Türkiye Adalet Akademisi Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ni iptal ettiğini hatırlatan Yüksel, teklifte iptal kararları doğrultusunda da düzenlemeler bulunduğunu ifade etti.

Akademinin, Başkanlık ve Eğitim Kurulu olmak üzere iki organdan oluşacağını anlatan Yüksel, "Akademi bünyesinde hakim ve savcı yardımcılarıyla, hakim ve savcıların uzmanlaşmalarına katkı sağlamak amacıyla Hukuk Araştırmaları Merkezi kurulacaktır. Hukuk Araştırmaları Merkezine araştırma ve bilimsel çalışma yapmak görevi de verilmektedir. Ayrıca Merkez, üniversitelerle de işbirliği yapabilecektir." dedi.

Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından birinci bölümünün görüşmelerine geçildi.

Bölüm üzerinde söz alan İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, adaletin herkese eşit dağıtılması gerektiğini belirtti.

Türkiye Adalet Akademisi'nin yetiştirdiği hakim ve savcıların, hakikatten ayrılmaması gerektiğini söyleyen Türkkan, adaletsizliklerin yaşandığını savundu.

Yeni Yol Partisi Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ, Anayasa Mahkemesi'nin, 34 sayılı Türkiye Adalet Akademisi Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ni iptal ettiğini hatırlattı.

Teklifle, Akademi'nin yapısının yeniden düzenlendiğini aktaran Özdağ, düzenlemelerin Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı dolayısıyla TBMM'nin gündemine geldiğini dile getirdi. Selçuk Özdağ, teklif için "hayır" oyu kullanacaklarını bildirdi.

MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, Türkiye Adalet Akademisi'nin özveriyle çalıştığını, önemli bir sorumluluk üstlendiğini kaydetti.

Akademi'nin, tarafsız ve bağımsız hakimlerle savcılar yetiştirmeyi hedeflediğine işaret eden Öztürk, "Türkiye Adalet Akademisi, hukuk alanında önemli eğitimler gerçekleştirmektedir. Hakim ve savcı adaylarımızın mesleki gelişimleri sadece başlangıçta değil, meslek hayatları boyunca desteklenmektedir." diye konuştu. Halil Öztürk, kanun teklifini desteklediklerini bildirdi.

DEM Parti Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez, bazı belediyelere yapılan görevlendirmeleri eleştirdi.

Teklifte, avukatların ve noterlerin Akademi'den alacakları eğitimin ücretli olmasına yönelik düzenleme bulunduğunu anlatan Düşünmez, bunu kabul etmediklerini söyledi.

- "Türkiye Adalet Akademisi'nin uluslararası alanda da çekim merkezi olması hedeflenmektedir"

CHP İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen Göl, Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği düzenlemelerin değiştirilmeden yeniden TBMM'nin gündemine getirildiğini ileri sürdü.

Göl, kanun tekliflerinin etki analizlerine ulaşamadıklarını savunarak, etki analizlerinin milletvekillerinden ve vatandaşlarından saklandığını iddia etti.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Saffet Bozkurt, teklifin, yargı mensuplarının eğitim kalitesini yükselteceğini vurguladı.

Akademi'nin, meslek öncesi eğitimlerde merkez olacağını aktaran Bozkurt, "Türkiye Adalet Akademisi'nin uluslararası alanda da çekim merkezi olması hedeflenmektedir." şeklinde konuştu.

Hukuk devleti ilkesini güçlendirmeyi amaçladıklarını belirten Bozkurt, adalet hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması ve yargıya güvenin artırılmasının temel hedef olduğunu vurguladı.

Saffet Bozkurt, Akademi'nin yeni yapısıyla yargı teşkilatını güçlendireceğini kaydetti.

Genel Kurulda teklifin birinci bölümünün tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelerin görüşülmesine geçildi.

2025-01-15 - 01:13

TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİ KANUNU TEKLİFİ, TBMM GENEL KURULUNDA

MHP Sakarya Milletvekili Muhammed Levent Bülbül, Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifine ilişkin, "Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi, Türk ve Türkiye Yüzyılı olarak nitelendirdiğimiz bu yüzyılda vatandaşlarımızın adalete olan güvenin artmasına, adalet sisteminin etkin, verimli işlemesine katkıda bulunacaktır." dedi.

Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifinin tümü üzerinde milletvekilleri Genel Kurul'da söz aldı.

Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, görüşülen kanun teklifinin önemli yönlerinden birisinin işsizliği ötelemesi olduğunu söyledi. Çalışkan, "Anlaşılıyor ki Adalet Akademisi'ne öğrenci olarak alınanlar, belli ki aday memur, aday hakim, savcı statüsünde kabul edilecekler. Bu süre içerisinde düşük ücret alınarak biraz daha emek sömürüsü gerçekleşecek." diye konuştu.

Dava süreleri düşsün diye istinaf mahkemelerinin çıkarıldığını belirten Çalışkan, bugün en basit davanın 2 ila 10 yıl arasında sürdüğünü kaydetti. Çalışkan, şöyle konuştu:

"Avukatların en fazla işsiz olduğu dönemdeyiz. Bugün hakimlerin dava yükünün adil karar vermesini engelleyecek yoğunlukta olduğu bir dönemdeyiz. Böyle bir dönemde, adalet mekanizmanızın gerçek problemlerinin hiçbirine çözüm bulmayıp gelip bir yeni akademi kuracağız, burada ödenekler nasıl tahsis edilecek, görev bölümü ne olacak, bununla TBMM yalnızca meşgul ediliyor."

İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun, Adalet Akademisi'nin yargı sistemine kaliteli hakim, savcı yetiştirmek için kurulan çok önemli bir kurum olduğunu ancak bu kurumun hukuki altyapısının düzgün ve istikrarlı şekilde oluşturulamadığı için yıllardır düzensizlik içinde faaliyetlerini yürütmeye çalıştığını söyledi.

Adalet Akademisi gibi kritik bir kurumda düzenleme yapılırken geçmişte yapılan hatalardan ders alınması ve kurumun bağımsızlığını sağlayacak hukuki çerçevenin titizlikle hazırlanmasının şart olduğunu ifade eden Olgun, "Adalet Bakanlığında hakim ve savcı alımlarında görev alan heyet, Akademiden bir üyenin de bulunduğu heyetten oluşmaktadır. Bu heyete barolardan da bir temsilci alınması bir nebze olsun dengeleme görevi görecek ve sınavlar denetlenebilir olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

-"Hukuk sistemimizin geleceğe emin adımlarla ilerlemesine katkı sağlayacak"

MHP Sakarya Milletvekili Muhammed Levent Bülbül, hakim ve savcı adaylarının nitelikli yetiştirilmesi noktasında Türkiye Adalet Akademisinin faaliyetlerinin oldukça önemli olduğunu vurguladı. Söz konusu kanun teklifine bakıldığında Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları doğrultusunda yeni düzenlemelerin yer aldığının bilgisini veren Bülbül, "Kanun teklifiyle adalet mekanizmasında yer alan insan kaynağının, nitelikli olarak güçlenmesi söz konusu olacaktır. Adalet sisteminin, eğitim, liyakat ve bilimsel yaklaşımla inşa edilmesi, hukuk sistemimizin geleceğe emin adımlarla ilerlemesine katkı sağlayacaktır. Söz konusu kanun teklifi, Türk ve Türkiye Yüzyılı olarak nitelendirdiğimiz bu yüzyılda vatandaşlarımızın adalete olan güvenin artmasına, adalet sisteminin etkin, verimli işlemesine katkıda bulunacaktır." diye konuştu.

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, söz konusu kanun teklifinin Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları doğrultusunda yeniden düzenlendiğini ifade eti. Ayan, "Siz bu Meclisi, Anayasa Mahkemesinin iptal kararlarıyla meşgul etmeye devam ediyorsunuz." dedi.

- "Böyle bir yasama olabilir mi?"

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Adalet Akademisi'nin 2019 yılında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulduğunu, söz konusu kararnamenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini belirtti. Bülbül, "Adalet Akademisi, 5 yıldır hukuken yok hükmündeki, yasal olmayan bir dayanağa bağlı bir şekilde faaliyet gösteriyordu, dayanağı yoktu ama uygulamada Adalet Akademisi vardı. Türkiye bu hukuksuz işlemin iptali için dahi 5 yıl beklenilmesi gereken bir ülke haline geldi." değerlendirmesinde bulundu.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği düzenlemelerin aynısının tekrar Meclis'e getirildiğini belirten Bülbül, söz konusu kanun teklifinin bazı maddelerinin de Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi. Bülbül, "Kanun teklifi hakkında Anayasa Mahkemesine gidiyoruz, Anayasa Mahkemesi iptal ediyor, benzerini yine getiriyorsunuz. Böyle bir yasama olabilir mi?" ifadelerini kullandı.

Şahsı adına söz alan CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Adalet Akademisi ile ilgi yasal düzenlemenin 2019 yılında yürürlüğe girdiğini, 2023 yılının Aralık ayında Anayasa Mahkemesi tarafından düzenlemenin iptal edildiğini söyledi. Tanrıkulu, "Demek ki 2019'dan bu yana Anayasa'ya aykırı bir düzenlemeyle hakim ve savcılar yetiştirilmiş." dedi.

Şahsı adına söz alan AK Parti Ankara Milletvekili Murat Alparslan, AK Parti olarak hem demokrasi üzerindeki hem de adalet üzerindeki vesayeti kaldırmak için pek çok yeniliğe ve reforma imza attıklarını söyledi.

Anayasa Mahkemesi'nin Adalet Akademisiyle ilgili iptal kararına değinen Alparslan, şunları kaydetti:

"Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı, işin esasına, birtakım eksikliklerin varlığına değil. Sadece kanunla düzenlenmesi gereken bir alanın kararnameyle düzenlenmesi nedeniyle iptal edilmiştir. Biz de bugün görüştüğümüz kanun teklifinde, bu süreci tamamlamak için Meclis'i çalıştırıyoruz ve buradan çıkacak kararla Adalet Akademisi'nin bir şekilde tekrar günün şartlarına uygun bir hale getirilmesine imkan sağlayacak adımı atıyoruz. Verilen bir yıllık süre içerisinde toplumun farklı kesimleriyle, uluslararası birtakım sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler yapılmış, günün ihtiyaçları doğru keşfedilmiş ve bu kanun teklifine derç edilmiştir."

Konuşmaların ardından CHP milletvekilleri, teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin devamına ilişkin önerge verdi ve söz konusu önergenin oylaması sırasında yoklama talep etti. TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, yapılan iki yoklamada da toplantı yeter sayısı bulunamayınca birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

{ "vars": { "account": "G-DWD9KP42D3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }