Başkanlığımız ve Temel Eğitim Genel Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan program çerçevesinde düzenlenen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programları Tanıtım Seminerinin dördüncü oturumu 21-23 Ekim, beşinci oturumu ise 24-25 Ekim tarihleri arasında Başkent Öğretmenevinde yapıldı. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından seminerin açılış konuşmasını yapan Teftiş Kurulu Başkanı Sayın Abdulkadir ÖZKAN, küresel boyutta yaşanan hızlı değişim ve dönüşümlere yön veren dinamiklerin en başında ülkelerin eğitim sisteminin geldiğini, ülkemiz eğitim sistemini çağın gereklerine uygun standartlara kavuşturmak amacıyla Sayın Bakanımızın önderliğinde çok önemli çalışmalar yürütüldüğünü, bunun en güzel örneğinin şüphesiz Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ve bu kapsamda öğretim programlarında yapılan değişiklikler olduğunu beyan etti.

Sayın ÖZKAN, Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen son öğretim programı değişikliklerinin temel amacının fırsat ve imkân eşitliğine dayanan kapsayıcı bir eğitim anlayışı çerçevesinde üretken, özgüvenli, girişimci, eleştirel düşünme becerisine sahip bilinçli nesiller yetiştirilmesini sağlayarak Türkiye Yüzyılının inşasına katkıda bulunmak olduğunu, bu nedenle okullarımızda Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programlarının anlaşılması, benimsenmesi ve uygulanmasının büyük bir önem kazandığını ifade etti.

Bugün burada tüm müfettişlerimize yönelik olarak milli ve manevi değerler manzumesi ile toplumsal gelişmeyi hedefleyen ve temel yaklaşımı öğrenci profili, erdem-değer-eylem çerçevesi ve beceriler çerçevesi bileşenlerinden oluşan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli eğitimlerinin gerçekleştirileceğini ve bu eğitimler yoluyla müfettişlerimizin Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin temel yaklaşımını ve ruhunu özümsemesi, kendi branşlarındaki yeni öğretim programlarına ve bunların öğretim süreçlerine hâkim olması ve ilerleyen süreçte ilgili eğitim paydaşlarına gereken rehberlikte bulunabilmesini amaçladıklarını vurguladı.

Teftiş Kurulu Başkanı Sayın Abdulkadir ÖZKAN konuşmalarını seminerin düzenlenmesinde emeği geçen Eğitim ve Koordinasyon Birimi ve ilgili genel müdürlüklere teşekkürlerini ileterek tamamladı.

Seminerin dördüncü oturumunda "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Programları'nın Yapısı ve Temel Felsefesi" ile "Okuryazarlık Becerileri" konularında Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Sayın Doç. Dr. İlkay AŞKIN TEKKOL,  Erdem-Değer-Eylem konularında ise Sayın Tansu ÇİNİCİ sunumlarını gerçekleştirerek birinci oturumu sonlandırdılar.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeline ilişkin genel bilgilendirme sunumlarının ardından programın birinci günü, soru-cevap bölümüyle sona erdi.  

Seminerin ikinci ve üçüncü günü,  Başkent Öğretmenevinde Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında programları yenilenen Sınıf Öğretmenliği Alanı;

- İlkokul Matematik Dersi Öğretim Programı Tanıtımı Sayın Dr. Veysel GÖÇER

- İlkokul Türkçe Dersi Öğretim Programı Tanıtımı Sayın Dr. Öğretim Üyesi Murat TEMUR

- İlkokul Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı Tanıtımı Sayın Dr. Öğretim Üyesi Zülfiye Melis DEMİR,

- Hayat Bilgisi Dersi, Sosyal Bilgiler Dersi ve İnsan Hakları, Vatandaşlık ve Demokrasi Dersi Öğretim Programlarının Tanıtımı Sayın Gürhan DİKMEN,

-  Farklılaştırılmış Eğitim Becerilerinin Tanıtımı Sayın Doç. Dr. Mahmut ÇİTİL

-  Ölçme ve Değerlendirme Tanıtımı Sayın Dr. Mustafa KILINÇ,

tarafından yapıldı.

Seminerin beşinci oturumunda Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Programları'nın Yapısı ve Temel Felsefesi" ile "Okuryazarlık Becerileri" konularında Şırnak Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Sayın Doç. Dr. Ömer NAYCİ,  Ölçme ve Değerlendirme konularında Sayın Dr. Mustafa KILINÇ sunumlarını gerçekleştirerek birinci oturumu sonlandırdılar.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeline ilişkin genel bilgilendirme sunumlarının ardından programın birinci günü, soru-cevap bölümüyle sona erdi.  

Seminerin ikinci günü,  Başkent Öğretmenevi ve Ankara Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü'nde Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında programları yenilenen ikinci kademe;

- İlköğretim Matematik Dersi Öğretim Programı Tanıtımı Sayın Dr. Menekşe BULAT ve Sayın İlknur KASAPSARAÇOĞLU,

MEBİ platformundaki içeriklerle öğrenirken keşfetmenin tadını çıkar! MEBİ platformundaki içeriklerle öğrenirken keşfetmenin tadını çıkar!

-  Türkçe Dersi Öğretim Programı Tanıtımı Sayın rof. Dr. Kemalettin DENİZ ve Sayın Dr. Sezgi DALİOĞLU,

-  Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı Tanıtımı Sayın Prof. Dr. Harun ÇELİK,

-  Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı Tanıtımı Sayın Doç. Dr. İbrahim TURAN,

-  Farklılaştırılmış Eğitim Becerilerinin Tanıtımı Araştırma Görevlisi Sayın İrem AKÇAYIR,

-  Erdem-Değer-Eylem Modeli Tanıtımı Sayın Dr. Murat ÇİNİCİ,

tarafından yapıldı.