GÜNDEM

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programları ilk oturumu yapıldı

Başkanlığımız ile Ortaöğretim Genel Müdürlüğü ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan program çerçevesinde düzenlenen "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programları Tanıtım Semineri" 08-10 Ekim tarihleri arasında Başkent Öğretmenevi ve Ankara Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü'nde yapıldı.

Başkanlığımız ile Ortaöğretim Genel Müdürlüğü ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan program çerçevesinde düzenlenen "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programları Tanıtım Semineri" 08-10 Ekim tarihleri arasında Başkent Öğretmenevi ve Ankara Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü'nde yapıldı. Programa Bakan Yardımcıları Sayın Ömer Faruk YELKENCİ, Sayın Nazif YILMAZ ve Sayın Celile Eren ÖKTEN ile Genel Müdürlerimiz katılım sağladılar. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından seminerin açılış konuşmasını yapan Teftiş Kurulu Başkanı Sayın Abdulkadir ÖZKAN, küresel boyutta yaşanan hızlı değişim ve dönüşümlere yön veren dinamiklerin en başında ülkelerin eğitim sisteminin geldiğini, ülkemiz eğitim sistemini çağın gereklerine uygun standartlara kavuşturmak amacıyla Sayın Bakanımızın önderliğinde çok önemli çalışmalar yürütüldüğünü, bunun en güzel örneğinin şüphesiz Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ve bu kapsamda öğretim programlarında yapılan değişiklikler olduğunu beyan etti. Sayın ÖZKAN, Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen son öğretim programı değişikliklerinin temel amacının fırsat ve imkân eşitliğine dayanan kapsayıcı bir eğitim anlayışı çerçevesinde; üretken, özgüvenli, girişimci, eleştirel düşünme becerisine sahip bilinçli nesiller yetiştirilmesini sağlayarak Türkiye Yüzyılının inşasına katkıda bulunmak olduğunu, bu nedenle okullarımızda Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programlarının anlaşılması, benimsenmesi ve uygulanmasının büyük bir önem kazandığını ifade etti. Bugün burada tüm müfettişlerimize yönelik olarak milli ve manevi değerler manzumesi ile toplumsal gelişmeyi hedefleyen ve temel yaklaşımı öğrenci profili, erdem-değer-eylem çerçevesi ve beceriler çerçevesi bileşenlerinden oluşan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli eğitimlerinin gerçekleştirileceğini ve bu eğitimler yoluyla müfettişlerimizin Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin temel yaklaşımını ve ruhunu özümsemesi, kendi branşlarındaki yeni öğretim programlarına ve bunların öğretim süreçlerine hâkim olması ve ilerleyen süreçte ilgili eğitim paydaşlarına gereken rehberlikte bulunabilmesini amaçladıklarını vurguladı.

Teftiş Kurulu Başkanı Sayın Abdulkadir ÖZKAN' ın konuşmalarının ardından, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sayın Ömer Faruk YELKENCİ, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli' nin hazırlık sürecine ilişkin bilgi vererek, bu süreçte birçok belge üretildiğini, gerek OECD'nin raporları,  gerek uluslararası alanda yapılan çalışmalar, bilimsel çalışmalar, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının raporları ve şûraların müfredat hazırlığında yol gösterici olduğunu vurguladı.  Sosyal-duygusal beceriler ve değerlerin derslerin içinde organik bir şekilde yer almasına gayret edildiğini kaydeden Sayın YELKENCİ, "Bizim programımızın farklı taraflarından biri, bu özgün yapısı... Biz, becerileri bize özgü bir şekilde ele aldık ve yapılandırdık. Bu beceriler üst düzey düşünme becerileri, kavramsal beceriler, alan becerileri, sosyal duygusal öğrenme becerileri, okuryazarlık becerileri gibi beceri çerçeveleri. Bu becerileri biz diğer ülkelerin kullandığı gibi kullanmayı tercih etmedik. Burada kendi sosyolojik yapımızı da dikkate alarak ve ileride en çok ihtiyacımız olacak becerileri düşünerek ele aldık." dedi.  Sayın YELKENCİ, bu yeni model ile birlikte tamamen yaklaşımın, paradigmanın ve konuların değiştiğinin altını çizerek, "Aslında bizim eğitim tarihimizi Türk modernleşmesi üzerinden ele aldığımızda modern anlamda öğretim programı yazım işlerinin 1869 Maarif-i Umumiye Nizamnamesi ile başladığının söylenebileceğini belirterek, oradan itibaren her kademe bazında yapılan öğretim programlarının ilk kez okul öncesinden, 12'nci sınıfa kadar bir bütünlük içinde yapılmış oldu." şeklinde beyanda bulundu.

Yeni programın dikey ve yatay bütünlükle yapılandırıldığını aktaran Sayın YELKENCİ, şunları ifade etti: " Eğer bir konuyu fen bilimlerinde ele alıyorsanız Türkçe dersinde de konular onu destekleyici bir şekilde yer alıyor,  sosyal bilgiler dersinde de konular onu destekleyici bir şekilde yer alıyor, yani dikeyde de bütünlük var yatayda da bütünlük var. Değerler, sosyolojik olarak sosyal öğrenme yoluyla ailede, toplumda edinilir ancak okullara da bu noktada daha fazla iş düşmektedir. Bir taraftan çağı yakalayacak olan hatta çağın ötesini yakalayacak olan beceri örgüsüyle donanmış nesiller, bir taraftan da kendi milli, manevi değerlerine ve aynı zamanda insani değerlere sahip olan nesiller yetiştirmemiz için böyle bir model planlanmış, programlanmış ve uygulamaya konulmuş oldu." Sayın YELKENCİ konuşmasının sonunda bu seminerin düzenlenmesinde emeği geçen Teftiş Kurulu Başkanlığına teşekkürlerini iletti.

Milli Eğitim Bakan Yardımcımız Sayın Ömer Faruk YELKENCİ' nin konuşmalarının ardından,  Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Proje Koordinatörü Dr. Mustafa KANDIRMAZ "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Bileşenleri ve Program Yapısı" konularında sunumlarını gerçekleştirerek birinci oturumu sonlandırdı.

Seminerin ikinci oturumunda Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal BÜLBÜL ve Genel Müdür Yardımcısı Umut Erkin TAŞ, Bakanlığımızın güncel Ölçme ve Değerlendirme Politikaları hakkında bilgilendirmelerde bulundular.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne ilişkin genel bilgilendirme sunumlarının ardından programın birinci günü, soru-cevap bölümüyle sona erdi.  

Seminerin ikinci ve üçüncü günü, Ankara Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü ve Başkent Öğretmenevi'nde Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında programları yenilenen

- Matematik Dersi Öğretim Programı Tanıtımı Prof. Dr. Abdulkadir ERDOĞAN,

- Tarih Dersi Öğretim Programı Tanıtımı Prof. Dr. Yasin DOĞAN,

- Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Öğretim Programı Tanıtımı Prof. Dr. Salim PİLAV,

- Fizik Dersi Öğretim Programı Tanıtımı Prof. Dr. Eralp BAHÇİVAN,

- Kimya Dersi Öğretim Programı Tanıtımı Prof. Dr. Filiz KABAPINAR,

- Biyoloji Dersi Öğretim Programı Tanıtımı Dr. Seda ERCAN AKKAYA,

- Coğrafya Dersi Öğretim Programı Tanıtımı Prof. Dr. Ogün COŞKUN, Kenan TÜRKEZ, Soner CIRIK,

- Felsefe Dersi Öğretim Programı Tanıtımı Sibel KADIOĞLU,

- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Öğretim Programlarının Tanıtımı, Dr. Yusuf Ziya ÖĞRETİCİ, Mustafa YILMAZ, Sabahattin NAYIR, Leyla AKIN, Süleyman EMİROĞLU ve Sami KAYA,

- Farklılaştırılmış Eğitim Becerilerinin Tanıtımı Doç. Dr. Mahmut ÇİTİL ve Arş. Gör. İrem AKÇAYIR,

- Okuryazarlık Becerileri Tanıtımı Doç. Dr. Recep KAHRAMANOĞLU,

- Erdem-Değer-Eylem Çerçevesi Tanıtımı ise Prof. Dr. Bayram ÖZER,

tarafından yapıldı.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programlarının Tanıtımı kapsamında öğretim programı yenilenmeyen derslerin alan öğretmenleri ile ilköğretim birinci kademe sınıf öğretmenleri ile ikinci kademe branş öğretmenleri ve okul öncesi öğretmenlerine yönelik eğitimler de devam edecektir.

{ "vars": { "account": "G-DWD9KP42D3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }