GÜNDEM

Türkiye’de Açık Devlet Verisi Mevzuatı Hazırlık Çalıştayı Gerçekleştirildi

ürkiye’nin dijital dönüşüm sürecinde önemli bir adım olan Açık Devlet Verisi Mevzuatı Hazırlık Çalıştayı, 20 Şubat 2025 tarihinde Ankara’da düzenlendi. Kamu idareleri, akademi ve sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilen Çalıştayda, açık devlet verisine ilişkin yasal çerçeveye dair görüş ve öneriler ele alındı.

Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecinde önemli bir adım olan Açık Devlet Verisi Mevzuatı Hazırlık Çalıştayı, 20 Şubat 2025 tarihinde Ankara’da düzenlendi. Kamu idareleri, akademi ve sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilen Çalıştayda, açık devlet verisine ilişkin yasal çerçeveye dair görüş ve öneriler ele alındı.

Dijital dönüşümün başarılı bir şekilde yürütülebilmesi için kaliteli veriye erişim ve verinin etkin kullanımı büyük önem taşıyor. Günümüz kalkınma anlayışında kritik bir unsur haline gelen bu süreç, dünya genelinde kamu idareleri, akademi, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör tarafından destekleniyor. Bu kapsamda, açık devlet verisi çalışmaları giderek daha fazla önem kazanırken, şeffaflık ve veri odaklı yönetim anlayışı güçleniyor.

Ülkemiz için katma değerli yeni hizmetlerin üretimine imkân sağlanması ve kamu idarelerinde şeffaflık ve hesap verilebilirliğin güçlendirilmesi amacıyla, Başkanlığımız ve SETA iş birliği ile "Türkiye'de Açık Devlet Verisi ve Yasal Altyapı Hazırlığı Araştırması"na başlandı. Açık devlet verisine ilişkin ulusal ve uluslararası teknik, idari ve hukuki düzenlemeler göz önünde bulundurularak, ilgili tarafların bu konudaki mevcut çalışmaları, görüş ve değerlendirmeleri doğrultusunda ihtiyaç analizi ve mevzuat taslağı önerisi oluşturuluyor.  

Söz konusu çalışma kapsamında, açık devlet verisi ekosisteminin öncü paydaşları olan merkezi ve yerel yönetim kamu idareleri ile akademi ve sivil toplum kuruluşlarından 30 temsilcinin katılımıyla 20 Şubat 2025 tarihinde Ankara’da tüm gün süren bir çalıştay düzenlendi. 

Çalıştayda, mevzuat taslağının şekillendirilmesi aşamasında kullanılmak üzere, yasal çerçeveye ilişkin görüş ve öneriler ele alındı. Ekosistem paydaşlarının perspektifinden açık veri mevzuatına yönelik genel kavramların değerlendirilmesi ile ulusal mevzuatta öne çıkan düzenlemeler ve bu düzenlemelerin uygulanmasındaki usul ve esaslar tartışıldı.

İlerleyen süreçte daha geniş bir paydaş katılımıyla yürütülecek çalışmalar neticesinde, Türkiye’nin açık devlet verisi ekosisteminin hukuki, idari ve teknik yol haritasının oluşturulması hedefleniyor.

{ "vars": { "account": "G-DWD9KP42D3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }