Uzmanlar, Türkiye kıyılarındaki caretta caretta deniz kaplumbağası yuvalarının sayısının, koruma ve kamuoyunu bilinçlendirme çalışmaları nedeniyle arttığını, bunun risk altındaki canlıar için umut verici bir yumurtadan çıkma sezonu için sahne hazırladığını belirtti.
Deniz kaplumbağaları, her yıl 1 Nisan ile 1 Ekim arasında yumurtalarını bırakmak için Alanya kıyılarına geliyor. Yumurtalar, genellikle temmuz, ağustos ve eylül aylarında çatlıyor.
Alanya'daki bir çevre derneği olan ALCED'in başkanı Şerefnur Kayhan, bu yıl yuvalama sayısının arttığına işaret ederek, ‘‘Alanya'da 500'den fazla Caretta yuvası kaydettik ve bunlardan 200'ü yumurtadan çıktı. Geri kalan yuvaların da onları takip etmesi muhtemel." dedi.
Yavru deniz kaplumbağaları yumurtadan çıktıktan sonra, yırtıcılardan kaçınmak ve suda yansıyan ay ışığını takip ederek okyanusa doğru yol almak için geceleri dışarı çıkıyor. Ancak, son yıllarda kıyıdaki barlardan ve tatil köylerinden yayılan yapay ışık, yavruların kafasını karıştırarak onları yanlış yola sürüklüyor.
Bu sorunu ele almak için koruma ekipleri, yapay ışığı en aza indirmek ve yavruların denize giden yolunu bulmalarına yardımcı olmak için birden fazla plajda önlemlere başvurdu.
Kayhan, "Yetkililerin çabaları sayesinde turistler kaplumbağalar konusunda, özellikle yumurtlama dönemlerinde daha bilinçli hale geldiler." dedi.