GÜNDEM

TÜRKSAT 6A Görev Yörüngesinde!

Türkiye’nin İlk Yerli ve Milli Haberleşme Uydusu TÜRKSAT 6A Görev Yörüngesine Yerleşti!

Türkiye’nin ilk yerli ve Milli haberleşme uydusu olan TÜRKSAT 6A, görev yörüngesi olan 42° Doğu boylamına başarıyla yerleşti

9 Temmuz 2024’te fırlatılan TÜRKSAT 6A, bu başarıya giden süreçte kritik adımları takvime uygun şekilde tamamladı. TÜRKSAT 6A, uzaya fırlatıldıktan sonra ilk olarak 50° Doğu boylamındaki test yörüngesine yerleşti. Burada gerçekleştirilen testlerin planlandığı gibi tamamlanmasının ardından 16 Aralık 2024’te nihai görev yörüngesi olan 42° Doğu boylamına geçiş süreci başladı. Bu süreçte gerçekleştirilen beş yörünge manevrasının ardından, uydu 28 Aralık 2024 itibarıyla başarıyla görev yörüngesine yerleştirildi.

Görev yörüngesindeki testler, 42° Doğu boylamında devam ederken yer kesimi faaliyetleri kapsamında fiziksel kurulumlar ve sanal istasyonlar tamamlanıp, yer istasyonu yazılımlarının kabul süreci ve son kullanıcı eğitimleri devam edecek. Bu süreçlerin tamamlanmasının ardından uydu, TÜRKSAT A.Ş.’ye devredilecek.

TÜRKSAT 6A, TÜBİTAK UZAY koordinasyonunda TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH gibi yerli iş ortaklarının iş birliğiyle hayata geçirilen proje, TÜBİTAK, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ve TÜRKSAT A.Ş. tarafından fonlandı. Uydunun geliştirme sürecinde kullanılan yerli ekipmanlar, ülkemizin teknik kapasitesine önemli katkılar sağladı. 20’den fazla ulusal firma ve 400’e yakın uzmanın katkısıyla kritik alt sistemler yerli imkanlarla geliştirildi.

Uzay çalışmalarında ülkemizi bir adım ileri taşıyan bu proje, Türkiye’nin haberleşme uydusu geliştirebilen 11 ülke arasına girmesini sağlayarak uzay alanındaki bağımsızlığını pekiştirdi.

TÜRKSAT 6A, 15 yılı aşkın hizmet süresi boyunca Türkiye’nin haberleşme kapasitesini artırmak ve yedeklemekle kalmayacak, Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’yı kapsayan geniş bir bölgeye erişim sağlayacak. 

@Tubitak

 TÜRKSAT 6A görev yörüngesinde!

 İlk yerli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A, görev yapacağı 42° Doğu boylamındaki yörüngesine ulaştı.

 TÜRKSAT 6A, aynı zamanda uzayda kendi sistemleriyle yörüngesine ulaşan ilk yerli yersabit (jeosenkron) uydumuz oldu.

 15 yıldan uzun süre boyunca TÜRKSAT 6A, Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’yı kapsayan geniş bir bölgeye hizmet sunacak.

 400'den fazla uzmanımızın emeği ve 20'den fazla yerli sanayi iş birliğinin katkısıyla, haberleşme uydusu üretebilen dünyadaki 11 ülkeden biri olarak; uzay ve uydu teknolojilerinde kritik teknolojilere imza attığımız için gururluyuz. 

@mfatihkacir

9 Temmuz’da uzaya gönderdiğimiz ilk milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A, görev yapacağı 42° Doğu boylamındaki nihai yörüngesine başarıyla yerleşti.  TÜBİTAK UZAY önderliğinde TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH ortaklığıyla, %80’in üzerinde yerlilik oranıyla geliştirilen uydu, Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’yı kapsayan geniş bir bölgeye hizmet sunacak. TÜRKSAT 6A ile Türkiye, haberleşme uydusu geliştirebilen 11 ülke arasına dahil oldu ve ülkemizin uzay alanındaki bağımsızlığı daha da güçlendi. 

@aselsan

Hizmet vereceği nihai yörüngesine yerleşen Türksat 6A’da #ASELSAN'ın geliştirdiği uydu haberleşme görev yükleri yer alıyor:

LOCUS GEOX (X-Bant Görev Yükü)

LOCUS GEOKu (Ku-Bant Görev Yükü)

 Türksat 6A, which has settled into its final orbit where it will provide service, includes satellite communication payloads developed by #ASELSAN:

LOCUS GEOX (X-Band Payload)

LOCUS GEOKu (Ku-Band Payload) . #TÜRKSAT #TÜBİTAK #TUSAŞ #ASELSAN #CTECH

{ "vars": { "account": "G-DWD9KP42D3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }