Mehmet Fatih KACIR

@mfatihkacir

Vakit, #MilliTeknolojiHamlesi vaktidir. Biz bu coğrafyada yolcu değil, hancıyız. Biz bu topraklarda ev sahibiyiz. Ev sahibinin üzerine kapıyı kapattığını zanneden, kendisi dışarda kalır. Bu hakikati masada vurgulamakla kalmayacak, sahada ispat etmeye devam edeceğiz.

Karanlık, doğru araçlarla avantajdır Karanlık, doğru araçlarla avantajdır

2024: Türkiye’nin Uzay Yılı

 Milli Uzay Programımız ile Türk Astronot ve Bilim Misyonu kapsamında ilk astronotumuz Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonunda on üç bilimsel deney gerçekleştirerek tarihi bir başarıya imza attı.

 Diğer astronotumuz Tuva Cihangir Atasever de yedi deney icra ettiği yörünge altı araştırma uçuşu gerçekleştirdi.

Biyoloji, genetik, malzeme bilimi gibi alanlarda Türk bilim insanlarının araştırmalarını uzaya taşımanın gururunu yaşadık. Milletimizin heyecanla takip ettiği uzay bilim misyonlarımız, milyonlarca gencimize ilham kaynağı oldu.

 %80’in üzerinde yerlilikle ürettiğimiz ilk millî haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A’yı bu yıl uzaya gönderdik. Haberleşme uydusu üretebilen 11 ülkeden biriyiz. Öncekilerden daha yüksek çözünürlüğe ve görüntü indirme hızına sahip; yeni nesil yer gözlem uydularımızın çalışmalarına devam ediyoruz. Yakın yörünge uydu sistemlerinde kabiliyetlerimizi geliştiriyoruz.

 Ay’a erişebilen sayılı ülkeler arasına girmemizi sağlayacak Ay Araştırma Programında yörüngeler arası transferde kullanacağımız milli hibrit roket motorumuz, 20 ateşleme testini başarıyla tamamladı.

 Fırlatma roketleri geliştirmeye yönelik projelerimize devam edecek ve 2030 yılına dek, uluslararası iş birlikleriyle bir uzay limanı kuracağız. Uzay sanayimizi geliştirecek adımlarla küresel uzay ekonomisinden aldığımız payı artıracağız.

Yapay zekâ insanlığın topyekün ilerlemesini mi sağlayacak? Yoksa küresel iktidar mücadelesinin yeni aracına mı dönüşecek? Bu sorunun cevabını insanlık ailesi hep birlikte vermek zorundadır. Kritik teknolojilerde tam bağımsızlık yürüyüşündeki Türkiye için yapay zekânın hızlı ilerleyişini görmezden gelmek, söz konusu olamaz. Gençlerimizi ve çalışanlarımızı geleceğin yetkinlikleriyle buluşturuyoruz. Yapay zeka geliştirmeye yönelik dijital altyapımızı güçlendiriyoruz.

35 bin dizüstü bilgisayara eşit bilgi işlem kapasitesine sahip süper bilgisayarımız ARF’i bu yıl ülkemize kazandırdık. Üyesi olduğumuz EuroHPC Ortak Girişimi ile dünyanın 8’inci süper bilgisayarı MareNostrum 5’e doğrudan erişim imkânı elde ettik.

Dilimizin zenginliğini ve kültürel değerlerimizi dikkate alan "Türkçe Büyük Dil Modeli" için TÜBİTAK bünyesinde çalışmalara başladık. İklim değişikliği etkilerinin izlenmesi, hassas tarım, akıllı üretim sistemleri, fonksiyonel gıda, sürdürülebilir ulaşım gibi alanlarda yapay zeka çözümleri geliştiriyoruz. Tüm bunların yanında, az sayıda şirketin sahip olduğu teknolojik üstünlükle tüm insanlığa tahakküm etmemesi adına, yapay zeka çalışmalarının ortak küresel kurallarla, etik ve ahlaki bir zeminde sürdürülmesine yönelik inisiyatiflere öncülük ediyoruz.

Bundan 6 yıl önce tarihi bir adım attık. Cumhurbaşkanımız Sayın

@RTErdogan

tarafından Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulmasıyla uzay teknolojilerindeki küresel yarışta “Biz de varız” dedik. Öğrenilmiş çaresizlikleri silip atarak milletimizin hayallerini ufkun ötesine, uzayın derinliklerine taşıdık. Çok kısa sürede ülkemize uzay alanında ilkleri yaşattık. Dünyada uzay ekosisteminin önde gelen oyuncularından biri olmak için #MilliUzayProgramı hedeflerimize ulaşmak için çalışmaya devam ediyoruz.

Sanayicilerimizin planlı sanayi alanlarına erişimini kolaylaştırıyoruz. Son bir yılda 11 Organize Sanayi Bölgesi, 7 Endüstri Bölgesi, 5 sanayi alanı ilan ettik. 33 OSB genişleme alanıyla birlikte 106 milyon metrekare yeni yatırım alanı oluşturduk. OSB uygulamalarında bu yıl yaptığımız reform niteliğinde yeniliklerle kural bazlı, şeffaf bir yönetişim modeli ihdas ettik. Yeni kurulan OSB’lerde ve genişleme alanlarında stratejik yatırımlar için alan ayrılmasını sağladık.

OSB’lerde yer tahsisleri ile sektör-şehir odaklı teşvik politikalarının uyumlulaşmasına yönelik tedbirler aldık. Çalışanların konut ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik düzenleme yaptık. Her ayın ilk pazartesi günü OSB’lerimizdeki tüm yatırım yerlerini çevrimiçi ortamda ilan ediyor, yatırımcıların tahsis başvurularına açıyoruz.

KOSGEB’i ülkemizde Küçük ve Orta Büyüklükte İşletmelerin (KOBİ) hamisi ve en büyük destekçisi hâline biz getirdik. KOSGEB’i biz kurmadık. KOSGEB 1990 yılında kuruldu ve AK Parti iktidarına kadar 11 yılda sadece 4 bin işletmeye 1,2 milyar lira destek verdi.

Bizim dönemimizde ise 1 milyon 300 bin KOBİ’ye 180 milyar lira katkı sunduk.   Bu yıl 48 bin KOBİ’mize sunduğumuz destekler 10,3 milyar liraya ulaştı. Bu yıl girişimcilik desteğimizin üst limitini 375 bin liradan 2 milyon liraya çıkardık. İlk kez 81 şehrimizde düzenlediğimiz girişimci seçmelerinde bin 64 işletme 1,5 milyar lira destek almaya hak kazandı. Önümüzdeki dönemde, özellikle emek yoğun sektörlerimizin daha fazla yanında olacağız. Tekstil, hazır giyim, konfeksiyon, deri, ayakkabı ve mobilya gibi istihdam yoğun sektörlerde işgücümüzü koruma amaçlı yeni destek mekanizmalarını KOSGEB eliyle hayata geçireceğiz.

Kalkınma yolculuğumuzda hiçbir şehrimizi geride bırakmıyoruz. Tesis ettiğimiz güven iklimi ve sağlam yatırım ortamıyla; doğudan batıya kuzeyden güneye Anadolu şehirlerimizin her birini üretim merkezlerine dönüştürüyoruz. 22 yılda; Balıkesir’in ihracatı 11 kat artarak, 1,1 milyar dolara, Çorum’un ihracatı 96 kat artarak, 2,5 milyar dolara, Şanlıurfa’nın ihracatı 55 kat artarak 386 milyon dolara, Diyarbakır'ın ihracatı 47 kat artarak 329 milyon dolara, Gaziantep’in ihracatı 16 kat artarak 10,7 milyar dolara, Mersin’in ihracatı 25 kat artarak 8,5 milyar dolara, Mardin’in ihracatı 48 kat artarak 1,1 milyar dolara, Samsun’un ihracatı 36 kat artarak 1,3 milyar dolara, Konya’nın ihracatı, 26 kat artarak 3,5 milyar dolara yükseldi.

Kalkınmanın önündeki en büyük engel olan terörü topraklarımızdan silip atan biziz. 2012’den bu yana 12 yıldır yürürlükte olan yatırım teşvik sistemimizde Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerimiz için 1,3 trilyon liralık 18 bin 273 yatırımın 914 bin istihdamın önünü açan biziz. Bu teşvik belgeleri, Türkiye genelinin yatırım sayısı açısından yüzde 19’unu, istihdam açısından da yüzde 31’ini oluşturuyor.

Doğu ve Güneydoğuda 23 ilimizde 24 yeni OSB kurduk. OSB’lerde istihdamı 70 binden 500 bine çıkardık. Sadece son 1 yılda oluşturduğumuz ilave istihdam 50 binden fazla. Bugüne dek bu bölgelerimizdeki OSB’lere 25 milyar lira bakanlık desteği verdik. Bizler hiçbir ayrım yapmadan 86 milyonun hizmetkârıyız. Bu vatanın her karış toprağını eser ve hizmetlerle buluşturmak AK Parti’nin alametifarikasıdır.

Hedefimiz; otomotiv sektörünün yeni mobilite ekosistemine dönüşümünde ülkemizi liderliğe taşımaktır. Bunun en önemli adımını, Türkiye’nin otomobili #Togg’la attık. Aslında, bu adımı daha erken atabilirdik. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanlığı döneminde, 2011 yılında, ‘artık yerli otomobil markamız olmalı’ demişti. Fakat, maalesef, pek çok kimse ‘öğrenilmiş çaresizlik’ içinde bu iddianın gerçeğe dönüşemeyeceğini savundular. Bizler ise, bu hedeften geri adım atmadık. Togg araçlarını kamuoyuna tanıttığımızda, ‘bunlar maket, ortada fabrika yok’ dediler, aldırmadık.

Sayın Cumhurbaşkanımızla fabrikanın temellerini attığımızda, ‘bu temeller göstermelik, toprağın altında çürüyüp gider’, dediler, pes etmedik. Togg araçları yollara çıktı. ‘Bu arabalar, İtalya’dan gizlice getiriliyor, Türkiye’de üretilmiyor’ dediler; aldırış etmedik. Durmadık, duraksamadık. Her işimizde olduğu gibi; İnandık, çalıştık ve başardık.

Küresel teknoloji yarışında kritik başlıklardan biri de çip yatırımları. Savunma sanayiimizin ihtiyaç duyduğu çiplerde tasarım ve yerli üretim kabiliyetine sahibiz. Gebze’de TÜBİTAK ve Ankara’da Aselsan iştiraki AB Mikronano bu alanda sahip olduğu yetkinliklerle teknolojik bağımsızlığımıza katkı sağlıyor. Önümüzdeki dönemde yeni bir çip üretim tesisiylesavunma, otomotiv, beyaz eşya gibi endüstrilerde kullanılacak sensörlerin tasarım ve imalatını ülkemizde gerçekleştireceğiz. HIT-30 programında 65 nanometre ve daha ileri teknolojide yatırımlar için 5 milyar dolarlık destek sağlayacağız.