EĞİTİM/ÖĞRETİM

"YZ Pusulası: Okul Liderlerini Teknolojik Sınırların Ötesine Taşımak" Projesi hibe almaya hak kazandı

"YZ Pusulası: Okul Liderlerini Teknolojik Sınırların Ötesine Taşımak" Projesi, Erasmus+ KA210-SCH Okul Eğitimi Alanında Küçük Ölçekli Ortaklıklar programı kapsamında Litvanya Ulusal Ajansı tarafından hibe almaya hak kazandı.

Litvanya'da hizmet veren Pagegiu Algimantas Mackus Lisesi koordinatörlüğünde yürütülecek olan proje, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı (Türkiye), Smart Institute-Teknoloji Odaklı Eğitim ve Araştırma Enstitüsü (Slovenya) ve Creative Station Derneği (Sırbistan) ile birlikte hayata geçirilecektir. 1 Mart 2025 tarihinde başlayacak ve 14 ay sürmesi planlanan proje, okul liderleri ve öğretmenlerin dijital dönüşüm süreçlerini kolaylaştıracak yapay zeka çözümleri geliştirmeyi ve yaygınlaştırmayı amaçlamaktadır.

YZ Pusulası, öğretmenlerin ve okul liderlerinin dijital araçları eğitime entegre ederek eğitimde verimliliğin artırılması üzerine tasarlanmıştır. Proje kapsamında yapılacak ihtiyaç analizleri ile okul liderlerinin ve öğretmenlerin karşılaştığı zorluklar belirlenerek, bu doğrultuda özel yapay zekâ çözümlerinin sunulması planlanmaktadır.

Projenin önemli çıktılarından biri olan "Öğretmen El Kitabı", ülkeye özgü raporlar ve uygulama rehberlerini içerecek olup bu kaynak, öğretmenlerin yapay zeka teknolojilerini sınıflarına kolayca entegre edebilmesini sağlayacak bir kılavuz niteliği taşıyacaktır. Projenin merkezinde yer alan "YZ Pusulası Akademisi", öğretmenlere yönelik eğitim modülleri ve kaynakları sunacak ayrıca eğitmenlerin mesleki gelişimini desteklemek için bir bilgi paylaşım platformu da olacaktır.  Avrupa genelinde erişilebilirliği artırmak amacıyla bu kaynaklar birden fazla dilde sunulacaktır.

YZ Pusulası, sadece öğretmenler ve okul liderleri için değil, aynı zamanda öğrenciler, veliler ve eğitim politikalarını belirleyen otoriteler için de faydalar sunmayı hedeflemektedir. Kâğıt tabanlı süreçlerin yerini alacak dijital araçlarla sürdürülebilirliğe katkı sağlanırken, eğitmenlerin kişiselleştirilmiş öğretim yöntemlerine odaklanmalarına imkân tanınacaktır.

Projenin kapsayıcılık ve etik yapay zekâ kullanımı konusundaki taahhüdü, AB'nin Dijital Eğitim Eylem Planı'na da doğrudan destek vermektedir. Proje çıktılarının, öğretmenlerin dijital dönüşüm yolculuklarını desteklerken öğrencilere de daha iyi bir eğitim fırsatı sunacağı öngörülmektedir.

{ "vars": { "account": "G-DWD9KP42D3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }