FİKRİMDEKİ TÜRK ASRI VE TÜRK BİRLİĞİMAKALE YARIŞMASI

Mustafa Kemal Atatürk’ün de sıkça vurguladığı gibi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda Ziya Gökalp’in fikirleri büyük bir rol oynamıştır. Atatürk, Türk milletinin kültürü ve kimliğine dayalı bir milli devlet kurma yolunda ilerlerken, Gökalp’i fikirlerinin babası olarak görmüş ve onun düşüncelerinden ilham almıştır.

Bugün, Türk Eğitim Sen Genel Merkezi olarak, vefanın ve ahde vefanın önemine olan inancımızı yansıtmak adına bir adım atıyoruz. Türk milletinin değerlerini yaşatma ve yüceltme misyonuyla Ziya Gökalp’in fikirlerine olan vurguyu sürdürmek için bir makale yarışması düzenliyoruz. Bu yarışma, Türk kültürüne katkı sağlamak, fikir üreten yazarları teşvik etmek ve Türk milletinin ortak hafızasına yeni eserler kazandırmak amacıyla gerçekleştirilecektir.

“Türk Asrı” ve “Türk Birliği”nin nasıl gerçekleşeceği, bunun için hayatın her alanında yapılması gerekenler, Türkiye Yüzyılı için geleceğe nasıl hazırlanmalıyız ve özellikle eğitim öğretim kapsamında geleceğimizi emanet edeceğimiz çocukları nasıl yetiştireceğimiz konusunda fikri çıkarımların kaleme alınması bu yarışmanın konusudur.

Eser sahipleri 1 Mart 2024 tarihinden itibaren 30 Eylül 2024 tarihi mesai saati bitimine kadar www.tesyarisma.org adresinden sisteme kayıt olarak eserlerini yükleyebilecektir. Sonuçlar 15 Ekim 2024 tarihinde açıklanacaktır.

Sendikamız tarafından düzenlenen Ziya Gökalp’in vefatının 100. yılı sebebiyle “Fikrimdeki Türk Asrı ve Türk Birliği” makale yarışması Türk Eğitim-Sen ve Türkiye Kamu-Sen’e bağlı sendikaların üyelerine açıktır.

Yarışmada dereceye giren ve mansiyon alan yarışmacılara 25 Ekim 2024 tarihinde Ziya Gökalp’in vefatının yüzüncü yılı ve gününde yapılacak ödül töreni ile plâketleri ve ödülleri takdim edilecektir. Ödül törenini, Ziya Gökalp’in 100. ölüm yıl dönümü anısına düzenleyeceğimiz bir sempozyumla birleştirerek, onun mirasını ve düşüncelerini daha da geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyoruz. Bu etkinliklerle, Türk milletinin birlik ve beraberliği üzerine düşünen ve çalışan herkesi bir araya getirerek, geleceğe emin adımlarla ilerlemeye olan inancımızı pekiştirmeyi amaçlıyoruz.

Genç ofisler gençlerin hayatına değer katıyor Genç ofisler gençlerin hayatına değer katıyor

Yarışmanın Şartnamesi İçin Tıklayınız

Vefatının 100. Yılı Anısına Türk Eğitim Sen’den Ziya Gökalp’e Vefa

Türk Eğitim Sen, Ziya Gökalp’in vefatının 100. yılı anısına, Türk kültürü ve milli bilincin şekillendirilmesinde büyük katkıları bulunan “Türkçülüğün Esasları” kitabını Osmanlı Türkçesi ilk baskısı ve günümüz harfleriyle yeniden basarak, okuyucuların ve eğitim camiasının beğenisine sundu.

Vefatının 100. Yılı Anısına Türk Eğitim Sen’den Ziya Gökalp’e Vefa

“Bedenimin babası Ali Rıza Efendi hislerimin babası Namık Kemal fikirlerimin babası Ziya Gökalp’tir.”
Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK

Bu önemli eser, Gökalp’in Türk devletinin kuruluş sürecindeki kritik rolünü ve Atatürk’ün onun fikirlerine verdiği önemi bir kez daha gözler önüne sererken; üyelerimizden ve öğrencilerden Osmanlı Türkçesi okumaya ilgi duyanların okuma ve anlamlarını geliştirmek için kullanabilecekleri bir çalışma olarak da Türk okuyucusuna yeni bir pencere açmaya namzettir.
Gökalp, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş aşamasında kültürel ve eğitim politikalarının belirlenmesinde önemli bir rol oynamış, “Dil, bir milletin manevi hayatının aynasıdır” diyerek, Türk dilinin sadeleşmesi ve zenginleşmesi için önemli çalışmalar yapmıştır. Onun bu çalışmaları, Türkçe’nin bugünkü gelişmiş seviyesine ulaşmasında büyük pay sahibidir. Eğitim alanındaki reform önerileriyle Türk eğitim sisteminin temellerini atan Gökalp, milli bilincin güçlenmesine ve Türk kimliğinin korunmasına da büyük katkı sağlamıştır.
Gökalp’in sosyolojik analizlere dayanan düşünceleri, toplumun sorunlarını çözmek ve milli kalkınmayı sağlamak için bilimsel yaklaşımların önemini vurgular. Gökalp’in “Türk milleti için asıl gaye, milli kültürü muhafaza ederek çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmaktır” sözü, Türk milletinin hedeflerini net bir şekilde ortaya koymuştur.
Türk Eğitim Sen’in bu değerli eseri yeniden basması, Gökalp’in fikirlerinin ve katkılarının yeni nesiller tarafından daha iyi anlaşılmasına ve onun düşüncelerinin Türk eğitim ve bilim camiası tarafından daha derinlemesine incelenmesine imkân tanıyacaktır.
Bu eser; Türk kültürü ve milli bilinç üzerine derin analizler içerdiği için hem tarih hem de sosyoloji meraklıları için vazgeçilmez bir kaynak olmaya devam etmesinin yanında, Gökalp’e vefa, saygı ve hürmet de barındırmaktadır. Bu kıymetli eserin Türk okuyucusuna hayırlı olmasını diliyoruz.