Biyolojik çeşitlilik kaybını durdurmak ve tersine çevirmek için dönüştürücü değişim ile eyleme geçirilebilir bilgi üretilmesinin hedeflendiği çağrı için 1. aşama uluslararası başvuru son tarihi 08/11/2024'dür.
Ufuk Avrupa, Avrupa Biyoçeşitlilik Ortaklığı (BiodivERsA+) kapsamında açılan 2024 yılı "Biyoçeşitlilik ve Dönüştürücü Değişim - BiodivTransform" başlıklı çağrının ana amacı, biyolojik çeşitlilik kaybını durdurmak ve tersine çevirmek için dönüştürücü değişim ile eyleme geçirilebilir bilgi üretilmesidir. Dönüştürücü değişim, mevcut çözümlerin ya da işlemlerin değiştirilerek düzenlenmesi yaklaşımından öte sorunlara sebep olan temel nedenlerin ve toplumsal yapıların değiştirilmesine odaklanmaktadır. Biyoçeşitlilik korunumu ve sürdürülmesi açısından dönüştürücü değişimin ise biyoçeşitlilik, temiz çevre ve iklim için entegre eylemlerin gerçekleştirilmesi ve sonuçların toplumlar için adil ve sürdürülebilir olması açısından katkı sağlaması beklenmektedir.
Daha önceki BiodivERsA çağrılarından (2008-2023) farklı olarak mevcut çağrı kapsamında alt temalar bulunmamaktadır. Çağrı kapsamında desteklenecek projelerin, biyoçeşitlilik korunumu açısından hem bilimsel hem de toplumsal etkilerinin yüksek düzeyde olması beklenmektedir. BiodivTransform ile toplumsal dönüşüme yönelik net bir bakış açısıyla bütünsel bir yaklaşıma sahip projelerin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Bununla birlikte, çağrı konusunda bilgi boşluğu bulunan noktalar ve odak konular uluslararası başvuru sayfası ve ulusal başvuru kuralları belgesinde örneklenmiştir.
Çağrı kapsamında hazırlanacak ortak proje önerilerinde, uluslararası çağrı başvuru koşullarına uyma zorunluluğu bulunmaktadır. Proje sunacak uluslararası konsorsiyumun, çağrıya katılan en az üç farklı ülkeden fonlanacak olan üç farklı ortaktan oluşması gerekmektedir. Her ortak kendi ülkesinin fonlayıcı kuruluşu tarafından desteklenecektir. Çağrı hakkında detaylı bilgiye BiodivERsA+ ana sayfasındaki çağrı (https://www.biodiversa.eu/2024/06/11/2024-2025-joint-call/) sekmesinden ulaşılabilmektedir. Ek olarak, çağrı açılışını takiben gerçekleştirilen web semineri kaydına da aynı adresten ulaşabilirsiniz.
Çağrı sekretaryasına iletilecek uluslararası proje başvurularının yanı sıra projelerde Türkiye’den yer alacak araştırmacılar tarafından TÜBİTAK’a ulusal proje başvurusu yapılması da zorunludur. Söz konusu çağrı kapsamında ülkemizden sunulacak proje önerileri, TÜBİTAK 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir. Başvuru kurallarına uyulmaması durumunda başvurunun değerlendirmeye alınmadan iade edilmesi söz konusu olduğundan, başvuru öncesinde ulusal başvuru kurallarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir.
Başvurular:
-
Uluslararası Başvurular BiodivERsA+ Elektronik Başvuru Sisteminden (https://proposals.etag.ee/biodiversa/2024) gerçekleştirilmektedir.
-
Ulusal Başvurular TÜBİTAK Proje Başvuru Sistemi (https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr) gerçekleştirilmektedir.
Çağrı Takvimi:
-
Uluslararası proje önerilerinin Çağrı Sekretaryasına sunulması için son tarih: 08/11/2024(15:00, CET)
-
1.Aşama proje önerileri TÜBİTAK ulusal başvurusu için son tarih: 15/11/2024 (17:30, TSİ)
-
1.Aşama önerilerinin TÜBİTAK ulusal başvurusu e-imza süreçleri için son tarih: 19/11/2024 (17:30 TSİ)
-
2.Aşama önerilerinin Çağrı Sekretaryasına sunulması için son tarih: 11/04/2025
(15:00, CEST)
Çağrı İrtibat Kişileri
Uluslararası Başvuru Koşulları ve BiodivERsA+ 2024 Yılı Çağrısı hakkında bilgi için:
Dr. Yeliz TÜMBİLEN ÖZER
Kimya, Biyoloji Araştırma Destek Grubu (KBAG)
e-posta: yeliz.ozer@tubitak.gov.tr
Tel: 0312 298 12 02
TÜBİTAK-1071 programı detayları için:
Dr. Ceren UZUN
Uluslararası İşbirliği Projeleri Araştırma Destek Grubu (UPAG)
e-posta: ceren.uzun@tubitak.gov.tr
Tel.: +90 312 298 1789
Uluslararası ve Ulusal Çağrı metinleri aşağıda yer almaktadır:
Belge
BiodivERsA+ 2024 Yılı Çağrısı Uluslararası Çağrı Belgesi 471.98 KB BiodivERsA+ 2024 Yılı Çağrısı Uluslararası Çağrı Belgesi
Belge