TÜİK tarafından açıklanan Aralık ayı enflasyon rakamının ardından katıldığı televizyon programında konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, verilerin reel piyasayı yansıtmaktan uzak kaldığını söyledi.
Memur-Sen’in taleplerinin karşılanması için var güçleriyle çalışacaklarını önemle vurgulayan Tonbul; “Karşılanıp karşılanmaması kamu işvereninin kendi inisiyatifinde. Ama biz sendika olarak gerçekleri, reel ekonomiyi konuşmak zorundayız. TÜİK verilerine göre enflasyon Aralık ayı itibariyle yüzde 1,03 olarak açıklandı. Yıllık enflasyon yüzde 44,38, memur emeklilerine verilecek enflasyon farkı yüzde 5,23. Şimdi buna baktığımız zaman acaba gerçek enflasyon, Pazar enflasyonu bu mu diye biraz vicdanlara da seslenmek istiyorum” dedi.
Pazar fiyatlarının yüzde 100 arttığını hatırlatan Tonbul konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Şimdi geldiğimiz noktada pazar fiyatlarına baktığımızda suyun, elektriğin, doğalgazın, gıda maddelerinin neredeyse yüzde 100 zamlandığı bir ortamda enflasyon oranı kadar zam verilmesi aslında memurların parasının değerini koruma anlamına gelir. Aslında sıfır zam ifade eder. Ki bu da gerçekleri yansıtmıyor. Bir yıl önce 100 Liraya aldığımız bir ürünü bugün alabiliyor muyuz? Memurlar bu enflasyon karşısında gelir kaybına uğramışlar, biz gelirlerinin artmasını istiyoruz. Geçen yıl Ağustos ayında yapılan toplu sözleşmede 2025 yılı için bizim talebimiz 15+10. O gün bunu hakem kurulu veya kamu işveren heyeti yüksek buldu. Ancak merkez bankasının 2025 yılı enflasyon tahmini yüzde 21. Orta vadeli planda da bu yüzde 17,5. Yani biz ne istemişiz hemen hemen enflasyon tahminin yakınında bir talebimiz var fakat bu talebimiz karşılanmadı. Yüzde 6 birinci altı ay, ikinci altı ay yüzde 5 olarak verilmiş. Bu onların kendilerinin hesapladığı enflasyon verilerinin çok altında. Yüzde 5,23 zaten geçen yıl Temmuz ayından bu sene 31 Aralık’a kadar olan farkımızın talebi. Memur emeklilerimizin durumu daha içler acısı. Çünkü memurlara verilen ücretlerin bir kısmı zam ve tazminatlardan, yardımlardan oluşuyor. 2023 yılının Temmuz ayında 8075 Lira verilmeseydi eğer, bugün en düşük devlet memurunun alacağı para 25 bin liraydı.”
Memur-Sen olarak var gücümüzle çalışacağız
Hacı Bayram Tonbul, memur ve memur emeklisi için mücadeleyi aralıksız sürdüreceklerini belirterek sendikanın taleplerini sıraladı.
“Bizim talebimizin karşılanması noktasında tabi ki sendika olarak var gücümüzle çalışacağız, taleplerimizi ortaya koyacağız, o gün de taleplerimizde haklıydık ve toplu sözleşme metnini imzalamadık hakem kuruluna gitti. Hakem kurulunun yapısını anlatmak istemiyorum zaten hakem kurulu 6’ya 5 gibi işveren lehine oluşan bir yapı ve oradan sağlıklı bir sonuç çıkacağını da tahmin etmiyoruz zaten şimdiye kadar üç defa hakem kuruluna gidildi üçünde de aynı sonuç ortaya çıktı. Gelinen noktada bu 11,54’e tekabül ediyor. Toplu sözleşme ile birlikte bunun kabul edilebilir bir tarafı yok, bizim taleplerimiz şu; diyoruz ki toplu sözleşmede 15 puan talebimiz vardı, 10 puan da refah payı artışımız vardı. Bunun 6’sı toplu sözleşmeyle verildi geriye kalan 9+10’da bizim refah payı ve enflasyondan hatta toplu sözleşmeden kaynaklanan alacağımızın da verilmesi birinci altı ay için talebimiz bu. İkincisi ise seyyanen memurlara ödenen ve bugün itibariyle 16 bin 165 liraya tekabül eden ilave ek ödemenin de emeklilere yansıtılması. Daha doğrusu verilecek bundan sonraki tüm zamların taban aylığa yansıtılarak emeklilerin de bundan faydalanması talebimiz var. Yoksa memurların emekli olma durumlarında sıkıntı var, çünkü memurlar geçmişte emekli sandığı hesaplamasına göre 25 yıllık bir memur emekli olduğu zaman çalıştığı ücretin yüzde 75’i emekli maaşı olarak bağlanıyordu bugün bu oran yüzde 50’nin altına düşmüş durumda. Dolayısıyla emeklilerimizin ve çalışanlarımızın refahı açısından talep ettiğimiz bu noktanın makul olduğunu düşünüyoruz. Bunun da memurların alım gücünün artmasının enflasyonu artıracağı fikrine biz katılmıyoruz.”