Anket sonuçlarımız göstermiştir ki öğretmenlerimiz maddi, manevi ve mesleki anlamda zor şartlar altında görevlerini yapıyorlar. Öğretmenlerimiz düşük maaşlarda kredi kartı borcu ile hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Yaşayabilmek için azami ihtiyaçlar dışında her şeyden fedakârlık etmek zorunda kalan, mesleğinin hak ettiği değeri görmediğine inanan, yaşadığı şartlardan dolayı her gün motivasyonu düşen, öğretmen olmak isteyenlere mesleğini tavsiye etmeyen, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nden hiçbir beklentisi olmayan hale getirilen öğretmenler tükenmişlik yaşıyorlar demektir.
Bu tabloyu oluşturan anketimize 4480 öğretmenimiz katıldı.15 sorudan oluşan anketimizde öğretmenlerimiz öğretmenlik mesleğinin içinde bulunduğu durumun fotoğrafını çektiler. Mesleki olarak yaşadıklarını gözler önüne serdiler. Öğretmenlerimizin sorunları ülkemizin sorunlarıdır. Onların moral ve motivasyonlarını yükseltmek, hak ettikleri hayat şartlarına kavuşmalarını sağlamak birinci öncelik olmalıdır.
Öğretmenler maaşlarını yetersiz buluyor.
Anketimize katılan 4480 öğretmenden %94.7 si ücretinin yeterli olmadığını söylerken % 5.3’ü maaşının yeterli olduğunu belirtmiştir.
Öğretmenler kredi kartı borcu ile yaşıyor.
Geçim derdi ile uğraşan öğretmenlerimizin % 87.2’si kredi kartı borcu olduğunu belirtirken %12.8’i kredi kartı borcu olmadığını belirtmiştir.
Öğretmenlerimiz kredi kartı borcunu kapatamıyor.
Her ayın sonunun maaşı eriyen öğretmenlerimizin % 30.3’ü kredi kartı borcunun en az tutarını, %25.3’üi kendi belirlediği tutarı,%44.4’ü tamamını ödeyebildiğini belirtmiştir.
Kira, öğretmenlerimizin sorunu olmaya devam ediyor.
Öğretmenlerimizin % 38.4’ü kirada oturduğunu %61.6’sı kendi evi olduğunu belirtmiştir.
Öğretmenlerin bütçesini en çok gıda ve kira ödemeleri sarsıyor.
Öğretmenler ekonomik krizin bütçelerine etkisini en çok %54.7 ile gıda,%30 ile kira ,%8.1,% giyim, %7.2 ile yakıt harcamalarında hissediyor.
Öğretmenler her şeyden fedakârlık ederek yaşayabilecek duruma düştü.
Eğitimin temel taşı olan öğretmenlerimiz hayatta kalma mücadelesi veriyor. Öğretmenlerimizin maaşlarının yetmesi için %46.9’u yaşayabilmek için azami ihtiyaçların dışında her şeyden,%42.5’i sosyal ve kültürel faaliyetlerden, %7.8’i gıda ve giyim harcamalarından fedakarlık yaptıklarını belirtirken % 2.8’i fedakarlık yapmalarına gerek kalmadığını belirtmiştir.
Öğretmenler yıpranma payı istiyor.
Çalışma şartlarının ağırlığından dolayı 4 yıla bir yıpranma payı verilmesi gerektiğini belirtenlerin öğretmenlerimizin oranı %97.8’iken, verilmemeli diyenlerin oranı %2.2 ‘dir.
Öğretmenlerimiz “Promosyonlar MEB tarafından tek elden yapılmalı.” diyor.
Her ilde farklılıklar gösteren promosyon ödemelerinin MEB tarafından yapılmasını belirten öğretmenlerimizin oranı %89.7’ olurken, yapılmamalı diyen öğretmenlerimizin oranı %10.3 olmuştur.
Öğretmenlerimiz norm kadro sıkıntısının sebebini daha çok öngörülebilir bir atama sisteminin olmayışına bağlıyor.
Öğretmenleri en çok rahatsız eden konulardan biri olan norm kadro sorununun sebebini öğretmenlerimizin, %40’ı adil ve öngörülebilir bir atama sisteminin olmayışı, %36.9’ u Bakanlığın plansız atamaları, %23.1’i ihtiyaç olmadığı halde çeşitli gerekçelerle atamalar yapılıp kadroların şişirilmesi olarak görüyor.
Öğretmenlerimiz, Meslek Kanunu sorunlara çözüm olmaz, görüşünde.
Öğretmenlerimizin umutla beklediği Meslek Kanunu öğretmenlerden geçer not alamadı. Öğretmenlerimizin %96.6’ sı Meslek Kanununun sorunlara çözüm olmayacağını belirtirken %3.4’ü sorunlara çözüm olacağını belirtmektedir.
Mülakat uygulamasından dönülmeli
Liyakatin önündeki en büyük engellerden biri olan mülakatı öğretmenlerimizin %95.6’sı doğru bulmazken, % 4.4’ü doğru bulduğunu belirtmiştir.
Öğretmenler, mesleklerine değer verilmediğini belirtiyor.
Geleceğin Türkiye’sini inşa etmekte en önemli konumunun başlarında yer alan öğretmenlerin yaptıkları mesleğe değer verilmediğini belirtmeleri şapkaların öne alınıp üzerinde düşünülmesi gereken bir durumdur. Öğretmenlerimizin % 98.1 ‘i mesleklerine hak ettiği değerin verilmediğini, %1.9’u verildiğini belirtmektedirler.
Öğretmenler her geçen gün motivasyonlarını kaybediyor.
Moral ve motivasyonun en yüksek olması gereken meslek guruplarının başında gelen öğretmenler, içinde bulundukları çaresizlikten dolayı zor durumlar yaşıyorlar. Öğretmenlerimizin %91.6’sı bu şartlardan dolayı motivasyonunun her geçen gün düştüğünü söylerken,%7.5’i kendisini etkilemediğini, %0.9’u motivasyonunu yükselttiğini ifade etmiştir.
Öğretmenlerimiz 24 Kasım’da söz değil uygulama bekliyor.
Her 24 Kasım’da öğretmenlerin durumları gündem olur. Öğretmenlerimizin %58.4’ü gündemde yer alan öğretmenlerin maddi manevi itibarının yükseltilmesinin hayata geçirilmesini beklerken %39.1’i oranında önemli bir bölümü de öğretmeni övmekten başka bir şey yapılmayacağına inandığı için beklentisinin olmadığını ifade ediyor. Öğretmenlerimizin %2.5’i de uzman ve başöğretmen uygulamasının kaldırılması gerektiğini belirtiyor.
Öğretmenler, mesleklerini tavsiye etmiyor.
Bir çok zorlukla mesleklerini yapan, kendilerine değer verilmediğini düşünen öğretmenlerimizin %83.8’i gelecekte öğretmen olmak isteyen gençlere öğretmenlik mesleğini tavsiye etmezken %16.3’ü tavsiye edeceğini belirtiyor.