AES: OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN VE DAHA SONRA ALAN DEĞİŞTİREN SINIF ÖĞRETMENLERİNİN İLKSAN ÜYELİĞİ ZORUNLU OLMAMALIDIR

1943 yılında kabul edilen 4357 sayılı kanunla kurulan İLKSAN, hâlihazırda ilkokul öğretmenlerini zorunlu olarak üye kaydetmektedir. Fakat uygulamada okul öncesi öğretmenlerinin de zorunlu üyelik kapsamına alındığı gerçeği ile karşılaşıyoruz. Oysa sandığın yasal dayanağı olan 4357 sayılı kanunun 11. maddesinde sayılan branşlar arasında okul öncesi öğretmenleri açıkça zikredilmemiştir. Belki idare, ilgili maddede geçen “ilkokul yardımcı ve stajyer öğretmenler” cümlesini genişletici yorumla yorumlayarak okul öncesi öğretmenlerini bu kapsama sokmaya çalışmış olabilir. Ama bu genişletici yaklaşım, hukuk ilkeleri ile bağdaşmaz. Çünkü genişletici yorum ancak özgürlükler lehine yapılmalıdır. Yoksa temel hakları kısıtlayan maddelerde yorum dar ve katı olmalıdır. Hülasa Ankara 3. İdare Mahkemesi vermiş olduğu bir kararda bu durumu tespit etmiştir.

Diğer bir konu, sınıf öğretmeni iken alan değiştiren öğretmenler bakımından söz konusudur. İlgili öğretmenlerimizin branş ismi değiştiği için artık zorunlu İLKSAN üyesi değillerdir. Ve fakat sandıktan çıkmak için başvuru yapmaları gerekmektedir. Oysa kanun gereği alan değiştiren öğretmenler 4357 sayılı kanunun 11. Maddesinde tahdidi olarak sayılan branşlardan olmadığından üyelikleri kararnamelerinin çıkması ile sonlanmış olmalıdır. Ve üyelikten çıkmak için bireylerin bir başvuru yapmasını beklemek doğru değildir. Eğer İLKSAN statüsü ihtiyari üyeliğe izin veriyorsa bile, üyelere ulaşılarak, devam etmek istediklerine dair onamları alınmalıdır.


İdare tüm işlemlerinde kanunlarla bağlıdır. Ve yasarla uygun olarak işlem tesis ederler. İdari işlemin 5 temel unsurundan biri de “yetki”dir ki bunu anayasa ve kanunlardan almaktadır. Bir diğer unsur olan “şekil” unsuru bakımından sakat olan idari işlemler, yargı yoluyla düzeltilebilmekte ise de, bu zaman bakımından, yargının iş yükü göz önünde bulundurulduğunda bir külfet olmaktadır. Adil yargılanma sürelerinin uzunluğu hak arayanlar için çileye dönüşmektedir. “Geç gelmiş adalet, adalet değildir.” Bu bakımdan aslolan, idarenin yasalara uygun işlemler yaparak mağduriyetleri engellemesidir. Biz Anadolu Eğitim Sendikası olarak, bireysel mağduriyetleri takip ettiğimiz kadar, kolektif sorunlara da çözüm aramaya devam edeceğiz. Bahsedilen konuların düzeltilmesi için Bakanlığa resmi talebimizi ilettik.

Anadolu Eğitim Sendikası Hukuk Sekreterliği

Yeni Müfredata Uygun Yeni Örnek Ölçme Araçları Yayımlandı Yeni Müfredata Uygun Yeni Örnek Ölçme Araçları Yayımlandı

Sayı: 577-24/7968                                                                                                   T arih:21/08/2024
Konu: Zorunlu İLKSAN üyeliği



T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NA



İlgi: a) 4357 Sayılı Kanun

b) İlkokul Öğretmenleri Sağlık Ve Sosyal Yardım Sandığı Ana Statüsü


Yasal dayanağını İlgi(a) dan alan ve ilgi(b) ye göre faaliyetini yürüten İlkokul Öğretmenleri Sağlık Ve Sosyal Yardım Sandığı(İLKSAN), ilgi(a) nın 11. maddesi uyarınca ilkokul öğretmenlerini zorunlu üye olarak kaydetmektedir.İlgili maddede okul öncesi öğretmenleri zikredilmemesine karşılık, zorlama bir yorumla okul öncesi öğretmenlerinin de zorunlu üyelik kapsamına sokulmakta olduğu görülmektedir. Oysa bu işlemin hukuka uygun olmadığı Ankara 3. İdare mahkemesinin 2024/430 sayılı kararı ile de karar bağlanmıştır. İLKSAN’ın, okul öğrencisi öğretmenleri zorunlu üye kaydetmekten vazgeçmesi gerekmektedir.


Öte yandan mesleğe sınıf öğretmeni olarak başlayıp, daha sonra ilgili mevzuat çerçevesinde alan değiştiren öğretmenlerin, artık ilgi(a) 11. Maddede tahdidi olarak sayılan branşlardan olmadıklarından, zorunlu üye olmadıkları ortadadır. Dolayısı ile bu durumdaki üyelere, üyelikten çıkmaları için bir tercih sunulmalı, en azından böyle bir haklarının olduğu bildirilmedir. Yoksa sessiz kalarak, zımni kabul ile üyeliklerinin devam ettirmek doğru olmayacaktır. İlgililerin eğer sandıkta kalmak istiyorlarsa, bunu açık irade beyanlarını alarak yapmak doğru olacaktır. Bahsedilen öğretmenlerin kanun gereği zorunlu üyeliği sona ermiş, ihtiyari üyelik öngören bir düzenleme yoksa, çıkış işleminin herhangi bir başvuru gerekmeksizin idare tarafından kendiliğinden yapılması gerekmektedir.
Yukarda açıklanan hususlarda Bakanlığınızın gerekli çalışmaları yapması ve yapılan çalışmalarla ilgili sendikamızın bilgilendirilmesi hususunda,


Gereğini arz ederiz.