Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri, ders saatlerinin dışında ayrıca “Bilişim Teknolojileri Rehberliği” adı altında görev yürütmektedir. Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün resmi yazısı doğrultusunda görevlendirilen Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri çok ağır şartlar altında çalışmaktadır. Resmi yazıya göre Bilişim Teknolojileri Rehberliği yürütecek öğretmenler, haftalık ders saatine bakılmaksızın dersten arta kalan zamanlarda, hususi bir personelin tahsisini gerektirecek kadar ağır çalışma şartlarına zorlanmaktadır. Okulların büyüklüğü, şube sayısı, akıllı tahta sayısı vb. sayılar göz önünde tutulmaksızın okulda bulunan rehber öğretmen çalıştırılmakta, tabiri yerinde pestili çıkarılmakta ve ucuz iş gücü görülmektedir. Bir de okullarda Bilişim Öğretmeni normu açmak yerine, görevlendirme yoluna gidilmektedir.
Anadolu Eğitim Sendikasının önerisi, Bilişim Teknolojileri Rehber Öğretmeni görevlendirme kriterlerine sahip okullarda, BT öğretmeni normlarını artırarak bu alana daha fazla öğretmen atanmasını sağlamaktır. Özellikle büyük ölçekli okullarda, norm eksikliğinden dolayı bir tane BT öğretmeni olmakta, bu öğretmen hem ders yükünü, hem de oldukça fazla olan akıllı tahta vs. için Rehberlik görevini yürütmeye çalışmaktadır ki bu hakkaniyetli ve insani değildir. Öğretmenlerin emeğini verimli kullanmak Milli Eğitim Bakanlığının temel amacı olmalıdır. Yoksa, tasarruf mazereti altında öğretmen alımlarını minimize etmek için yapay çözümler üretmek, uzun vadede hüsrandan başka sonuç vermeyecektir.
Anadolu Eğitim Sendikası olarak BT Rehberliği konusunun yeniden gözden geçirilmesini, görevlendirme değil, norm açılarak bu öğretmenlerin çalıştırılmasını, ayrıca Rehberlik görevini yürüten öğretmenlerin sadece maaş karşılığı kadar zorunlu ders almalarını Bakanlıktan talep ettik.
Anadolu Eğitim Sendikası Hukuk Sekreterliği
İşte o yazı;
Sayı: 744-24/8135 Tarih:05/12/2024
Konu: Bilişim Teknolojileri Rehberliği Görevinin Sınırları
T.C.MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Yenilik Ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’ne
İlgi: a) Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün 30.12.2015 tarih ve 30706984-903.99-E.13507730 sayılı yazısı.
İlgi (a) kapsamında Bilişi Teknolojileri (BT) öğretmenlerinin yazıda belirtilen şartları taşıyan okullarda, Bilişim Teknolojileri Rehberliğine görevlendirilmesinin esasları belirtilmiştir. İlgili yazıda alt yapısı tamamlanmış okullarda BT öğretmenlerinin Rehber olarak görevlendirileceği belirtilmektedir. 8 şubenin altındaki okullara, öncelikle dışardan görevlendirme yoluna gidilecektir. Öğretmenlerden çalıştığı okulda 21 saatten fazla dersi olanlar, başka okula görevlendirilemeyecektir.
Öncelikle BT Öğretmenlerinin asli görevi, unvanında da belirtildiği üzere öğretmenliktir. Yani öğrencilerine ders anlatmak ve Bilişim Teknolojileri alanında onları geliştirmektir. BT Öğretmenlerini, FATİH projesinin ürün sonrası destek servis elemanı olarak görmek doğru değildir. Kurulan sistemin bakım ve onarımı öğretmenlerin sırtına yüklenmekte, bununla kalınmayıp dolaylı olarak okulun yazıcısını, fotokopi makinesini ya da elektrik düğmelerini bile tamir eden, önlüğü eksik birer usta profiline bürünmelerine neden olunmaktadır. Kaldı ki bu işleri, derslerine rağmen ve dersleriyle birlikte yapmaları istenmektedir.
Eğer BT Öğretmenlerimize bu görev verilecekse bile, girdikleri ders saatlerini azaltmak elzemdir. Ayrıca, okullarda ciddi ihtiyaç hâsıl olmakta ise ve bu ihtiyaç teknik personelle çözülemiyorsa, mutlaka BT Öğretmenleri çalıştırılacaksa, okullarda ihtiyaca göre BT normu açılmalıdır. Derslik sayısının yanında, okuldaki donanım ve ekipman sayıları ile oluşturulacak kriterlere göre norm belirlenmeli, daha fazla BT öğretmenleri istihdam edilmelidir. Böylece öğretmenlerin ders yükü azaltılarak, teknik destek için daha rahat çalışmaları sağlanmalıdır.
Belirtilen sebeplerle belirtilen taleplerimiz için Genel Müdürlüğünüzün ilgi(a) yazısının gözden geçirilmesi ve yeniden düzenlenmesi, yapılacak çalışmalar bakımından tarafımıza bilgi verilmesi hususunda;
Gereğini arz ederiz.